Er zijn steeds meer betaalmethodes wereldwijd en ook bedrijven in het buitenland breiden steeds verder uit. Dit geldt zeker voor Chinese webshops, zoals bijvoorbeeld AliExpress.
Betalen in China
De mogelijkheden zijn uiteraard verschillend per winkel, maar over het algemeen kunnen we zeggen dat je altijd wel een betaalmethode kunt vinden die geschikt voor je is. Zo zijn er steeds meer Chinese shops die ook iDeal aanbieden.
Betalen met iDeal
Alhoewel iDeal een puur Nederlandse betaalmethode is en niet elders gebruikt kan worden, zijn er toch steeds meer grote Chinese shops die dit aanbieden. Op dit moment wordt dit onder andere aangeboden door:
- AliExpress
- Banggood
- Gearbest
- DealExtreme
Dit werkt hetzelfde zoals je dat in Nederland gewend bent. Bij het afrekenen selecteer je de juiste bank, waarna je doorverwezen wordt naar de website van jouw bank. Hier kun je tegenwoordig kiezen om dit via de mobiel bankieren-app te doen of via de site. Vervolgens rond je de betaling af zoals je dat gewend bent. Een kind kan de was doen.
Creditcard
De meeste Chinese webshops accepteren ook creditcards. Dit zijn onder andere kaarten van American Express, Mastercard en Visa, een aantal grote maatschappijen die wereldwijd opereren.
Het betalen met een creditcard is relatief eenvoudig en soms slim: er worden namelijk bij bepaalde kaarten handige extra’s aangeboden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aankoopbescherming, waarbij als er bijvoorbeeld niet geleverd wordt, je geld kunt terug krijgen via de creditcardmaatschappij.
Daarnaast zien we ook vaker aankoopverzekeringen die op alle aankopen met een creditcard van toepassing zijn. Hierdoor is je product, meestal zes maanden, extra verzekerd.
Betalen met een creditcard als je in China koopt werkt hetzelfde als kopen elders online. Je hebt in ieder geval het 16-cijferige creditcardnummer nodig, de tenaamstelling van de kaart en de laatste drie cijfers die op de achterzijde te vinden zijn, de zogenaamde CVC-code. Bepaalde kaarten hebben een extra beveiliging ingebouwd, waardoor er een extra code nodig kan zijn.
PayPal
PayPal heeft de laatste jaren veel marktaandeel gewonnen als het om betalen gaat. Maar alvorens je met PayPal kunt betalen voor je aankoop bij bijvoorbeeld AliExpress dien je een account aan te maken.
Dit doe je op de website van PayPal, waar je vervolgens een betaalmethode kunt koppelen. Dit kan bijvoorbeeld een bankrekening zijn, maar ook een creditcard. Bankrekeningen worden eerst geverifieerd door een kleine betaling te doen naar jouw bank, je kunt het PayPal-account dus niet direct gebruiken.
PayPal heeft daarnaast een interessante service: de retourkostenvergoeding. Heb je een product met PayPal betaalt, maar is er een vergoeding nodig (PostNL bijvoorbeeld) om het product retour te sturen, dan krijg je deze terug tot 30 euro per bestelling. Dit kun je maximaal 12 keer per jaar gebruiken en je dient uiteraard een bewijs hiervan te overleggen. Meer info hierover op de site van PayPal.
AliPay
AliPay is groot in China en kan een handige betaalmethode zijn als je bijvoorbeeld bij AliExpress koopt. Hoe toevallig is de betaalmethode AliPay onderdeel van het moederbedrijf van AliExpress.
Het principe is hetzelfde als PayPal, je koppelt een betaalmethode en kunt bijzonder eenvoudig een betaling uitvoeren bij je bestelling. Vaak met alleen een code.
Achteraf betalen met Klarna
Achteraf betalen in China? Yes, sinds 2019 is dit onder andere mogelijk op AliExpress, waarbij ze samen zijn gaan werken met Klarna. Je koopt een product, selecteert de optie Achteraf Betalen op AliExpress als jouw product en account hiervoor in aanmerking komt en vult de gegevens in.
Vervolgens wordt het product verzonden en hoef je pas te betalen nadat je hem ontvangen hebt en het product bevalt. Hou er wel rekening me dat je nog steeds retourkosten hebt als je het product retour wil sturen naar China.
Nog meer: MoneyGram, Western Union enz…
Er worden vaak nog veel meer betaalmethodes aangeboden, zoals bijvoorbeeld MoneyGram, Western Union of anderen. Gebruik deze alleen maar als er geen andere optie is en je per se het product wil bestellen. Hier zijn vaak extra kosten aan verbonden en over het algemeen zijn er ook andere betaalmethodes beschikbaar voor jouw betalingen bij een Chinese webshop.
Voor nu rest ons naar maar één ding natuurlijk: shoppen maar!