2021 wordt een belangrijk jaar. Wetten gaan op de schop en er komt Europa-brede regelgeving op het gebied van import. Importeer je na 01-07-2021 iets van buiten Europa naar Nederland of België, dan gaat dat mogelijk meer kosten.

Je weg vinden in een oerwoud van incomplete, incorrecte of gecompliceerde teksten is gelukkig niet meer nodig. Op Chinafans lees je het laatste artikel dat je nodig hebt om te weten wat de nieuwe wet voor jou betekent. We hebben alles voor je op een rij gezet over Aliexpress invoerrechten, maar ook de Aliexpress BTW van 2021.

Wordt AliExpress duurder?

Wat verandert er nou echt vanaf 01-07-2021?

Europa was de afgelopen jaren vrij coulant. Tot grote ergernis van Europese winkeliers overigens. Producten onder de 22 euro waren namelijk gevrijwaard van BTW en werden daarmee niet gecontroleerd door de douane. Een grote groep Nederlands maakte hier dankbaar gebruik van.

Producten kopen buiten Europa was altijd al goedkoop, maar dankzij de vrijstelling tenminste 21% extra goedkoper. Europa besloot daarom de vrijstelling van BTW te laten vervallen.

aliexpress bestelling voltooid niet ontvangen
Via: pixabay.com

Extra kostenposten
Feitelijk betekent het dat er twee kostenposten bijkomen voor pakketen onder de 22 euro.
Voor pakketjes boven de 22 euro blijft het in principe gelijk. Al heb je waarschijnlijk regelmatig meegemaakt dat een pakketje duurder dan 22 euro niet werd tegengehouden door de douane.

Dat gaat óók veranderen.

De kostenposten waar alle pakketjes van buiten Europa mee te maken gaan krijgen bespreken we hieronder. Verderop in het artikel lees je wat dit betekent voor jouw pakketjes.

Er is namelijk mogelijk een oplossing: IOSS. Dat onderwerp lichten we zo verder uit. We gaan nu eerst kijken naar invoerrechten en BTW bij het kopen in China.

TIP: Bekijk ook winkels op AliExpress die vanuit de EU verzenden, dan heb je sowieso geen extra kosten. Bijvoorbeeld deze winkel, of deze. Maar ook deze, deze en deze bieden verzenden vanuit de EU aan.

> Bekijk hier de volledig lijst (en hoe je zelf geschikte shops/producten zoekt)

🔥 Top 10 shops die verzenden vanuit EU op Aliexpress🔥

Niet alleen AliExpress
Omdat Chinafans zich met guides en producten voornamelijk richt op AliExpress, is dit artikel vooral geschreven voor gebruikers van deze website. Maar AliExpress is slechts één webwinkel buiten Europa.

Alles wat voor AliExpress geldt zal op het gebied van BTW, invoerrechten en inklaringskosten vanaf 1 juli 2021 ook gelden voor alle andere niet-Europese webwinkels.

AliExpress BTW 2021

Hoe zit het met de BTW vanaf 1 juli 2021?

Voor bestellingen van buiten Europa betaal je vanuit Nederland of België vanaf 1 juli 2021 ook BTW over pakketjes onder de 22 euro. Ook dat goedkope USB-kabeltje van 1 euro, kost vanaf 2021 dus € 1,21. Voor kleine bestellingen geen astronomisch bedrag, maar het heeft zeker invloed op grotere of frequentere bestellingen.

De 21% BTW geldt voor alle pakketjes buiten Europa. Dat betekent dat het niet meer nodig is om je bestelling op te breken in diverse bestellingen om kosten te voorkomen. Tenzij je boven de 150 euro uitkomt en daardoor invoerrechten moet betalen.

13-6-2021 Update
AliExpress heeft via de klantenservice bevestigd dat zij, vanaf 8 juni 2021, de BTW in rekening brengen (en dus afdragen). Hierdoor hebben shoppers uit NL en BE geen extra kosten. Alhoewel we er vanuit gaan dat de klantenservice goed is geïnformeerd, kunnen we uiteraard nog geen garantie geven. Zie screenshots hieronder..

Voor nu: hier kun je dus gewoon terecht!

AliExpress invoerrechten 2021

Invoerrechten betalen 1 juli 2021?

AliExpress invoerrechten vanaf 01-07-2021

Invoerrechten zijn de kosten die je betaalt zodra een pakket buiten Europa meer dan 150 euro kost. In 2021 zal er op het gebied van invoerrechten niets veranderen. Pakketten uit China tot 150 euro hoeven geen invoerrechten te betalen.

Boven de 150 euro blijven de regels dus gelijk, ook na 1 juli. Koop je iets op AliExpress van bijvoorbeeld 140 euro, dan betaal je alleen de BTW, zoals je voorheen ook deed.

AliExpress en PostNL
Via: pixabay.com

AliExpress inklaringskosten 2021

Inklaringskosten Aliexpress vanaf 1 juli 2021

Tot voor kort werkte het zo met inklaringskosten uit China. Zodra een pakketje van 22 euro de grens over kwam, werd het door PostNL of Bpost aangegeven bij de douane. Zij bepaalden vervolgens hoeveel kosten er betaald moesten worden. De BTW was en is altijd een vast percentage.

Maar de douane is ook tijd kwijt aan het checken van pakketjes. Daar worden inklaringskosten voor gerekend. Kosten die bij jou worden verhaald.

De huidige inklaringskosten voor Nederland (PostNL) zijn 13 euro per zending. Voor België (Bpost) gaat het om 24 euro voor een zending van maximaal 150 euro in waarde. Boven de 150 euro betaal je 32 euro inklaringskosten.

Vanaf 01-07-2021 werkt het zo. Alle pakketjes moeten gecheckt worden. Dat kan op twee manieren. De eerste manier is IOSS. Daar gaan we zo verder op in. De tweede manier is zoals het nu ook al gaat: langzaam en duur.

Zouden deze regels ingaan zonder dat er iets aan het inklaringsproces gedaan zou worden, dan kost een USB-kabel van 1 euro op AliExpress voortaan 14 euro in Nederland en in België 25 euro. Niet bepaald gunstig voor je portemonnee.

Gelukkig is er een oplossing…

Import One Stop Shop (IOSS)

Is Import One Stop Shop de oplossing?

Via: ec.europa.eu

Dat betekent dat je de volledige prijs aan de webshop betaalt, die vervolgens zorgt dat het geld bij de Belastingdienst terechtkomt.

Het is dus belangrijk dat een webshop meedoet met IOSS.

IOSS staat voor Import One Stop Shop. Een goed gekozen naam, want het ademt gemak en eenvoud, en dat is precies wat het moet gaan verzorgen. IOSS is een initiatief van Europa, waar niet-Europese webshops zich bij kunnen aanmelden. Import One Stop Shop moet ervoor zorgen dat die absurde inklaringskosten van hierboven niet meer nodig zijn.

Hoe dat kan?

Heel eenvoudig. Ze halen de zogenaamde ‘middle-man’ er tussenuit met IOSS. Oftewel de douane. Die maakt nu hoge kosten om jouw pakketje te controleren en het bedrag te innen, wat jij terugziet in de totaalprijs van het pakketje.

IOSS zorgt dat die verantwoordelijkheid bij de webshop zelf komt liggen. Stel dat je iets koopt uit China. De webshop is aangemeld bij IOSS en ziet dat je uit Nederland of België komt. De BTW wordt dan in de prijs verwerkt.

Maar hoe zit het eigenlijk met AliExpress?

Maar…

Niet alle webshops zijn standaard onderdeel van IOSS. Zij moeten zichzelf aanmelden. Doen ze dat niet, dan heeft dat grote gevolgen voor jou als klant. Hieronder een voorbeeld van de kosten die je gaat maken als een webshop wel of geen partner is van IOSS.

Huidige situatie
Vanaf 1-7-2021
Vanaf 1-7-2021
Webshop met IOSS
Webshop zonder IOSS
Prijs van product
€ 10
€ 10
€ 10
Invoerrechten **
€ 0 (vrijgesteld)
€ 0 (webshop betaald)
€ 4*** (NL) en € 15 (BE)
BTW (21%)
€ 0 (vrijgesteld)
€ 2,10
€ 2,94 (NL) € 5,25 (BE) *
Totale kosten
€ 10
€ 12,10
€ 16,94 (NL) en € 30,25 (BE)
Geen extra kosten
Hogere kosten
Snellere levering
Lange levertijd

* Over invoerrechten moet ook 21% BTW betaald worden

** Aan deze tabel kunnen geen rechten ontleend worden, voor actuele tarieven zie sites van PostNL en Bpost.

*** Dit tarief geldt voor online betalen. Doe je dit in het postkantoor, dan betaal je € 7

Zoals je ziet zijn de kosten bij een geregistreerde webshop zeer acceptabel. Je betaalt echt alleen de BTW van 21%. Is een webshop niet geregistreerd, dan is het eigenlijk niet meer te doen om je producten daar te kopen.

Onze AliExpress favorieten van deze maand

9.5

XKJ 4K Pro Drone Beste koop

Tot 1.200 meter bereik
9

Haylou GT1 Headphones Nieuwe versie

Tot 12 uur lang muziek luisteren
8.5

Rosalind Gel Polish Budget keuze

Alle kleuren van de regenboog

AliExpress en IOSS

Gaat AliExpress aan de slag met IOSS?

AliExpress en IOSS

Chinafans heeft even rondgevraagd en contact opgenomen met AliExpress. Wij zijn namelijk bijzonder benieuwd of AliExpress al geregistreerd is bij IOSS. Als dat het geval is, dan kunnen we vanaf 01-07-2021 gewoon weer gerust door met het bestellen van pakketjes op AliExpress.

Zo niet, dan wordt het allemaal wel heel erg duur.

We hebben een reactie gehad van de klantenservice van AliExpress, waarin ze aangeven dat de BTW-verrekening via AliExpress zal gaan. Dit betekent dat er GEEN extra kosten meer zouden zijn als het product in NL aan komt.

Duizenden mensen hebben namelijk al vragen gesteld over dit onderwerp.

Stel je vraag
Nog vragen over BTW op AliExpress (en andere shops)?

Check dan het officiële Chinafans-forum en stel je vraag!

Nederland: wat gaat er gebeuren met PostNL?

AliExpress in Nederland na 1 juli 2021

Via: pixabay.com | pieterwillem, CC

We vonden op internet nogal wat tegenstrijdige verhalen. Op social media gaan veel verhalen de ronde over de regelingen. Chinafans heeft daarom contact gezocht met PostNL om te achterhalen wat er gaat gebeuren.

Zoals we al verwacht hadden, geeft PostNL aan dat de regels inderdaad vanaf 01-07-2021 gaan veranderen. Er komt een Europees systeem (IOSS) en daar wordt PostNL ook onderdeel van.

Bestellingen buiten Europa, bij een webshop met IOSS-registratie, waarvan het pakketje met PostNL bezorgd wordt, zal zonder inklaringskosten bij je thuis worden bezorgd. Is de webshop niet geregistreerd, dan zal de levering langer duren én betaal je vanaf 1 juli 2021, 4 (tot 150 euro) of 13 euro (150 euro+) inklaringskosten + BTW zodra je pakketje in Nederland komt.

Wel is de kans groot dat je dit voortaan niet meer aan de postbezorger hoeft te betalen. In België is vanaf 31-05-2021 een systeem van kracht waarbij je via Track & Trace kunt betalen. Daarna wordt je pakketje pas verzonden.

Samengevat: bij een niet-aangesloten webshop buiten de EU (dus als PostNL de afhandeling moet doen), dan zijn de kosten:

  • Waarde product <150 euro – 4 euro inklaringskosten
  • Waarde product >150 euro – 13 euro inklaringskosten

België: wat gaat er gebeuren met BPost?

AliExpress in België na 1 juli 2021

Via: pixabay.com | BghFOTO, CC

Chinafans heeft ook contact opgenomen met Bpost. Ook hier geldt dat het IOSS-systeem van kracht wordt op 01-07-2021. Geregistreerde webshops innen de BTW van 21% dus al bij jou.

Zodra het pakketje in België aankomt, zal het direct verzonden worden via Bpost, zonder eerst naar de douane te gaan. Bpost heeft ons voorgerekend wat het gaat kosten zodra een webshop wel of niet geregistreerd is, zoals je hierboven ook in de tabel kunt zien.

In België zal je na 01-07-2021 waarschijnlijk nog sneller je pakketje thuis hebben, zolang de webshop geregistreerd is.

Overzicht inklaringskosten vanaf 1 juli 2021 voor PostNL en BPost

Hieronder een overzicht van de kosten die PostNL en BPost gaan rekenen vanaf 01-07-2021 als een shop NIET is aangesloten bij IOSS.

Prijs product
Kosten PostNL (vanaf 01-07-2021)
Kosten Bpost (vanaf 01-07-2021)
0 – € 22
€ 4* (was € 0)
€ 15 (was € 0)
€ 22 – € 150
€ 4* (was € 13)
€ 15 (was € 24)
€ 150+
€ 10* (was € 13)
€ 32 (onveranderd)

* Het tarief van € 4 is bij online betaling, bij het postkantoor is dit € 7.

** Het tarief van € 10 is bij online betaling, bij het postkantoor is dit € 13.

Aan deze tabel kunnen geen rechten ontleend worden, voor actuele tarieven zie sites van PostNL en Bpost.

Wat betekent dit voor dropshippers?

Ook veranderingen voor doorverkopers?

Dropshippers verkopen via Nederlandse of Belgische webshops producten van Aziatische webshops. Dat was voorheen een interessant businessmodel. Een Europese winkelier moest namelijk BTW doorrekenen aan de klant, terwijl de dropshipper dat niet hoefde. Ook hoeft een dropshipper vaak geen verzendkosten te betalen.

Dat was al jaren een doorn in het oog van Europese winkeliers. Want zelfs al zou een Nederlandse of Belgische winkel precies hetzelfde product verkopen als de dropshipper, het product zou altijd 21% goedkoper zijn bij de dropshipper.

Daar komt nu dus verandering in. Een dropshipper zal zijn prijzen met 21% moeten verhogen om nog dezelfde winst over te houden. Die zullen dus ongetwijfeld niet blij zijn met de nieuwe BTW-regels binnen Europa vanaf 1 juli 2021.

Namaak op AliExpress kopen; douane
Via: depositphotos.com | grigvovan

Ook gratis verzending staat op de tocht

Op dit moment is het bijzonder goedkoop om producten vanuit China in Nederland te krijgen. Invoerrechten en BTW zijn dan wel aan de orde in 2021, maar verzendkosten komen er vrijwel nooit bij kijken. Dit heeft te maken met een ruim 50 jaar oud verdrag tussen diverse wereldlanden. Daarin staat dat China als ‘ontwikkelingsland’ minder verzendkosten hoeft te betalen voor export.

Omdat China geen ontwikkelingsland meer is, wil de Europese unie ook gratis verzenden aan banden leggen. Uiteraard kan dit niet in één stap. Ook zijn er nog geen concrete plannen over hoe dit precies plaats zou moeten vinden.

Je kunt er wel op rekenen dat de optie ‘gratis verzending’ nog even op de website zal blijven staan. Maar de komende jaren zit daar ongetwijfeld een verandering aan te komen.

Lees ook: waarom heeft AliExpress geen verzendkosten? 5 redenen


Aliexpress superdeals

De superdeals zijn weer live! Dit is de tijd om goede deals te scoren!

Europees distributiecentrum AliExpress

Verzenden vanuit de EU?

Europees distributiecentrum

Het is je misschien al bekend, maar Alibaba werkt met AliExpress aan een distributiecentrum in België. Luik, soms ook wel de poort van Europa genoemd, zou dan een opslag worden van allerlei producten van AliExpress. Dit zou betekenen dat AliExpress de BTW-regels van 2021 omzeilt, net als de importkosten, invoerrechten en inklaringskosten.

Of en wanneer dit distributiecentrum er komt is nog niet helemaal duidelijk, maar één ding is zeker. Uiteraard zag AliExpress BTW wijzigingen in 2021 al lang van tevoren aankomen en heeft het bedrijf ervoor gekozen om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Wij zijn erg benieuwd wanneer we dit soort grote verschuivingen kunnen gaan verwachten.

AliExpress BTW 2021
Via: pixabay.com | cdz, CC

Handige tips om geen extra kosten te betalen

Geen BTW of invoerrechten betalen vanaf 2021? Dit moet je doen

Niemand heeft zin om meer te betalen dan nodig. We begrijpen je helemaal als je geen zin hebt om BTW te betalen. Zelfs AliExpress probeert manieren uit om die extra BTW en invoerrechten in 2021 te omzeilen.

We zullen steeds meer opties krijgen om producten van dichterbij te bestellen. Ook jij kunt gewoon producten bestellen vanaf onze (bijna) buurlanden, zoals Polen, Tsjechië, Spanje of België.

Zo voorkom jij ook BTW en invoerrechten vanaf 1 juli 2021.
AliExpress is officieel een Chinese webwinkel. Maar inmiddels heeft het bedrijf in diverse Europese steden grote warenhuizen neergezet. Omdat de producten op dat moment al verscheept zijn naar Europe, vervallen alle bijkomende kosten voor deze producten.

Extra BTW, invoerrechten in inklaringskosten zijn dan niet aan de orde. Je zal wel iets meer betalen dan bij het product uit China, maar dat zal zeker vanaf 1 juli 2021 soms toch goedkoper zijn dan het uit China te bestellen.

In de afbeelding hieronder zie je dat je bij sommige producten kunt kiezen tussen verschillende landen van herkomst. Kies je in dit geval voor Polen of Spanje, dan zou je vanaf 2021 geen extra invoerrechten betalen, omdat die kosten dan al betaald zijn door AliExpres.

Conclusie: voorzichtig goed nieuws!

Wat Chinafans betreft is dit goed nieuws. Wet- en regelgeving maken het leven niet altijd gemakkelijker. In dit geval waarschijnlijk wel. Vanaf 2021 hoef je je waarschijnlijk nooit meer zorgen maken over wel/geen inklaringskosten, extra BTW-heffingen of invoerrechten.

En als bijkomend voordeel komen je pakketjes ook direct van het vliegtuig naar je huis, zonder te moeten wachten op de douane. Want ook over de melding ‘ingeklaard door douane’, maakte behoorlijk wat mensen zich zorgen.

Zodra AliExpress gaat registeren bij IOSS zal het shoppen op AliExpres alleen nog maar makkelijker worden. Van tevoren weet je dan namelijk precies waar je aan toe bent. Nu hoeven we alleen nog maar te duimen dat ze die registratie inderdaad binnenkort gaan regelen.

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

ChinaFans
Logo