Ingeklaard door douane (moet ik me zorgen maken?) – Inklaringskosten AliExpress

Je volgt je pakketje al een paar weken, en hij is er bijna. Maar dan de boodschap: je AliExpress pakketje is ingeklaard door de douane. Ojee, of is er toch niets aan de hand? Ik vertel je wat deze status op AliExpress precies betekent.

Ingeklaard door douane: moet ik betalen?

Om goed te begrijpen wat deze melding betekent, is het belangrijk om te weten hoe het proces verloopt van verzending tot het in ontvangst nemen van je pakketje. Daarom vertel ik je hieronder welke stappen het pakketje doorloopt, en hoe de inklaring van de douane invloed heeft op je pakketje.


SUPERDEALS op AliExpress

Er zijn weer nieuwe superdeals beschikbaar!

Stap 1: de verzending naar Nederland of België.
In deze stap wordt het pakketje verzonden, per boot of per vliegtuig. Het pakketje is bij de Chinese douane geïnspecteerd op gevaarlijke middelen of illegale waren, maar hier worden geen extra kosten berekend.

Stap 2: je pakketje komt bij de douane in Nederland of België.
Vervolgens komt je pakketje aan, en wordt deze via de douane naar de postbezorger gebracht. Omdat in Europa bepaalde importregels en BTW-regels gelden, wordt op pakketjes boven de 22 euro extra BTW gerekend. Boven de 150 euro moet je ook invoerrechten betalen.

In totaal kunnen de extra kosten zomaar 25-30% van de totale waarde van het product zijn. Of je pakketje er door de douane wordt uitgepikt is niet zeker. Het hangt af van de geschatte waarde, grootte en andere factoren, zoals willekeurige steekproeven.

Stap 3: de status van je pakketje op AliExpress verandert
Vervolgens zie jij de status van je pakketje veranderen. De douane heeft het pakketje ingeklaard. Maar wat is nou eigenlijk de betekenis daarvan? Nou, dat is heel eenvoudig. Het betekent gewoon dat de douane je pakketje heeft gecontroleerd, en dat het vervolgens verzonden kan worden naar jouw adres.

Maar… het betekent niet dat je géén extra kosten hoeft te betalen. De douane kan namelijk alsnog een hogere waarde dan 22 euro of 150 euro hebben ingeschat, waardoor je bij de levering van het pakketje alsnog geld moet betalen. Dit kan je helaas niet zien bij de tracking van AliExpress.

Lees ook: invoerrechten BTW en andere kosten op AliExpress

Onze AliExpress favorieten van deze maand

9.5

XKJ 4K Pro Drone Beste koop

Tot 1.200 meter bereik
9

Haylou GT1 Headphones Nieuwe versie

Tot 12 uur lang muziek luisteren
8.5

Rosalind Gel Polish Budget keuze

Alle kleuren van de regenboog

Wat kan ik doen om erachter te komen of ik inklaringskosten moet betalen?

Op dit moment is het niet mogelijk om hier direct achter te komen, zonder gewoon te wachten. Het is voor de douane namelijk onmogelijk om voor iedereen het pakketje op te zoeken waar het over gaat, om vervolgens te vertellen of je wel of niet iets moet betalen.

Je zult nog even enkele dagen geduld moeten hebben voordat het pakketje aan je voordeur verschijnt. En hopelijk kun je hem dan in ontvangst nemen zonder een extra bedrag te hoeven betalen.

In welke gevallen betaal je inklaringskosten voor je AliExpress pakketje?

Je kunt in het vervolg wel even kijken of je wel of geen inklaringskosten moet betalen voor je AliExpress bestelling. Dat kan door rekening te houden met de volgende punten:

  • Tot 1 juli 2021 betaal je geen BTW van 21% bij pakketjes onder de 22 euro.
  • Zorg dat je onder de 150 euro blijft om de invoerrechten te voorkomen.
  • Bestel zoveel mogelijk bij verschillende aanbieders, of laat pakketjes apart verschepen om de totale waarde van een bestelling laag te houden.
  • Bestel geen neppe producten op AliExpress waarvan zeer duidelijk is dat het namaak is. Voorbeelden zijn merkkleding, merkschoenen en andere overduidelijke neppe producten. Deze worden bij de douane vaak tegengehouden en gecontroleerd.

Zoals je ziet, weet je bij het lezen van ‘ingeklaard door de douane’ dus nog niet direct of je kostenloos je pakketje kunt ontvangen. Het enige wat je kunt doen is controleren of je pakketje (inclusief eventuele verzendkosten) onder de 22 euro blijft, of dat je mogelijk namaakproducten hebt gekocht.

Bezwaar maken tegen inklaringskosten douane

Het is ook mogelijk om bezwaar tegen inklaringskosten te maken. Bijvoorbeeld wanneer je het niet eens bent met het bedrag dat je moet betalen aan de douane. In sommige gevallen is dan het mogelijk om de kosten terug te draaien.

Dat kan bij het postorderbedrijf dat het bedrag komt innen, of direct bij de douane. Op de website van de Belastingdienst vind je een uitgebreide pagina over de mogelijkheden om je inklaringskosten terug te krijgen. Hieronder een korte samenvatting met belangrijke punten.

  • Je hebt altijd bewijs nodig. Dus zoek je bestelling even op, en maak een uitdraai van de factuur om te bewijzen dat je onder een bepaald bedrag bent gebleven met je bestelling.
  • Je hoeft een pakket niet aan te nemen als je het niet eens bent met de inklaringskosten. Dan hoef je de extra kosten niet te betalen, maar krijg je het product ook niet.
  • Je kan inklaringskosten terugvorderen wanneer je het bestelde product uiteindelijk toch terugstuurt naar China omdat je er niet tevreden mee bent.
  • Je kunt op twee manieren bezwaar maken. Of via het postorderbedrijf, bijvoorbeeld PostNL, of bij de douane zelf. In dat eerste geval moet je erachter zien te komen welke methode het bedrijf hanteert in dit soort gevallen. De methode om een verzoek in te dienen bij de douane zelf vind je terug op de website van de Belastingdienst.

Veelgestelde vragen over de inklaringskosten van AliExpress

Hoe hoog zijn de inklaringskosten van een AliExpress pakketje?

De Nederlandse overheid heeft bepaald dat pakketjes met een waarde van 22 euro, belast worden met 21% BTW over het aankoopbedrag. Daarnaast moet je boven een bedrag van 150 euro ook nog invoerrechten betalen over je bestelling. De hoogte van deze bedragen hangen dus af van

Moet je altijd inklaringskosten betalen voor je pakketje?

Ja en nee. In principe moet je altijd extra kosten betalen zodra je bestelling boven de 22 en 150 euro uitkomt. Onder die bedragen hoeft dat niet. Toch kan je pakketje er bij de douane doorheen glippen, zonder dat je hoeft te betalen. Dat komt omdat de douane dagelijks honderdduizenden pakketjes binnenkrijgt en onmogelijk alles kan controleren op waarde.

Kan ik contact opnemen met de douane of PostNL om informatie te krijgen?

Nee. Het is niet mogelijk om zomaar even contact op te nemen met de douane of het postorderbedrijf, vóórdat je pakketje is afgeleverd. Er zijn dagelijks vast honderden mensen op zoek naar een antwoord op hun vraag, waardoor het enorm veel tijd zou kosten om steeds de informatie over één pakketje op te zoeken.

Is bezwaar maken tegen inklaringskosten mogelijk?

Jazeker! Het komt weleens voor dat de douane de daadwerkelijke waarde van jouw pakketje moet inschatten. In dat geval kan het weleens fout gaan. Ook is het mogelijk dat je je pakketje terugstuurt naar de afzender. In dat geval kun je ook bezwaar maken en de inklaringskosten terugvorderen. Dit kan je doen bij het postorderbedrijf, of rechtstreeks bij de douane. Let er wel op dat je alle benodigde documenten hebt. Je kunt niet zomaar geld terugvragen zonder aankoopbewijs of retour bewijs.

Tags:

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

ChinaFans
Logo