Ingeklaard door douane (moet ik me zorgen maken?) – Inklaringskosten AliExpress

Je volgt je pakketje al een paar weken, en hij is er bijna. Maar dan de boodschap: je AliExpress pakketje wordt nu ingeklaard door de douane. Ojee, of is er toch niets aan de hand? Ik vertel je wat deze status op AliExpress precies betekent.

Ingeklaard door douane: moet ik betalen?

Om goed te begrijpen wat deze melding betekent, is het belangrijk om te weten hoe het proces verloopt van verzending tot het in ontvangst nemen van je pakketje. Daarom vertel ik je hieronder welke stappen het pakketje doorloopt, en hoe de inklaring van de douane invloed heeft op je pakketje.

MEGA SALE (tot 90% korting)


Heel veel korting
Kortingen tot 90%
Op = Op

Stap 1: de verzending naar Nederland of België.
In deze stap wordt het pakketje verzonden, per boot of per vliegtuig. Het pakketje is bij de Chinese douane geïnspecteerd op gevaarlijke middelen of illegale waren, maar hier worden geen extra kosten berekend.

Stap 2: je pakketje komt bij de douane in Nederland of België.
Vervolgens komt je pakketje aan bij de Nederlandse of Belgische postbezorger. Zij scannen het pakketje en zien of er nog BTW verschuldigd is.

Dat verschilt per webshop, sinds 01-07-2021, zoals te lezen is in ons artikel over invoerrechten en inklaringskosten vanaf 1 juli 2021.

Moet je nog wel BTW afdragen, dan zal je pakketje naar de douane worden gebracht. De postbezorger zal voor deze extra administratie óók kosten in rekening brengen, namelijk inklaringskosten.

AliExpress rekent sowieso de BTW met jou af, waardoor je pakketje vanaf het vliegtuig in één keer naar jouw huis komt. Daardoor voorkom je de inklaringskosten (bij pakketjes onder de 150 euro) en is je pakketje sneller bezorgd.

Stap 3: de status van je pakketje op AliExpress verandert
Vervolgens zie jij de status van je pakketje veranderen. De douane heeft het pakketje ingeklaard. Maar wat is nou eigenlijk de betekenis daarvan?

Nou, dat is heel eenvoudig. Het betekent gewoon dat de douane je pakketje heeft gecontroleerd, en dat het vervolgens verzonden kan worden naar jouw adres.

Of je wel of geen BTW moet betalen, hangt dus af of jouw webshop meedoet met Import One Stop Shop; een nieuw systeem van Europa om de BTW te innen. Dit systeem werd op 01-07-2021 gelanceerd.

Heb je de BTW al betaald, dan kan je deze status negeren. Ik zie het zelf namelijk ook nog regelmatig staan en soms krijg ik het pakketje al geleverd terwijl de status nog op “inklaringsproces gestart” staat.

Moet je nog wel BTW betalen, dan kan je verwachten dat je de komende dagen een brief van PostNL of Bpost krijgt met het verzoek om te betalen. Dit kan je vaak in de app doen. Dan is het goedkoper dan bij het afhalen van het pakketje.

Lees ook: invoerrechten BTW en andere kosten op AliExpress

9.5

XKJ 4K Pro Drone Beste koop

Tot 1.200 meter bereik
9

Haylou GT1 Headphones Nieuwe versie

Tot 12 uur lang muziek luisteren
8.5

Rosalind Gel Polish Budget keuze

Alle kleuren van de regenboog
10

Yosyo Massage Gun Goede kwaliteit

3.200 rpm
9

Colmi P8 Smartwatch Beste prijs

IPX7 waterdicht

Wat kan ik doen om erachter te komen of ik inklaringskosten moet betalen?

Heb je iets op AliExpress gekocht voor minder dan 150 euro? Dan is de kans vrijwel nul dat je nog moet bijbetalen. Gaat het om een andere webshop die niet bij IOSS is aangesloten? Dan is de kans groot dat je moet betalen.

Vanaf 01-07-2021 checkt de douane namelijk álle pakketjes die de grens overkomen vanuit buiten Europa. Is er geen BTW betaald, dan zal je dat nog moeten doen. Ook over pakketjes van minder dan 22 euro.

Uiteindelijk weet je altijd pas zeker dat je niet hoeft te betalen als je het pakketje in je bezit hebt. Daarna is de kans klein dat je nog moet betalen. Houd de status van je bestelling gewoon goed in de gaten, en doe goed onderzoek voordat je bestelt.

Want met extra kennis op zak voorkom je de onwetendheid van het niet weten of je moet betalen.

In welke gevallen betaal je inklaringskosten voor je AliExpress pakketje?

Je kunt in het vervolg wel even kijken of je wel of geen inklaringskosten moet betalen voor je AliExpress bestelling. Dat kan door rekening te houden met de volgende punten:

  • Vanaf 1 juli 2021 betaal je altijd 21% BTW over alle pakketjes buiten Europa, ook onder de 22 euro.
  • Betaal je de BTW direct aan de webshop (deze shops doen dat), dan hoef je geen inklaringskosten te betalen.
  • Zorg wel dat je onder de 150 euro blijft. Boven dat bedrag betaal je BTW, invoerrechten en inklaringskosten..
  • Bestel zoveel mogelijk bij verschillende aanbieders, of laat pakketjes apart verschepen als de waarde te hoog is.
  • Bestel geen neppe producten op AliExpress waarvan zeer duidelijk is dat het namaak is. Voorbeelden zijn merkkleding, merkschoenen en andere overduidelijke neppe producten. Deze worden bij de douane vaak tegengehouden en gecontroleerd.

Zoals je ziet, weet je bij het lezen van ‘ingeklaard door de douane’ dus nog niet direct of je kosteloos je pakketje kunt ontvangen. Het enige wat je kunt doen is kijken of je hebt geshopt bij een webshop met IOSS. Is dat niet het geval, dan is de kans zeer groot dat je inklaringskosten zal moeten betalen.

Bezwaar maken tegen inklaringskosten douane

Het is ook mogelijk om bezwaar tegen inklaringskosten te maken. Bijvoorbeeld omdat je de BTW al betaald hebt aan AliExpress. In dat geval raad ik je aan om het volgende artikel te lezen.

Helaas is het niet altijd mogelijk om alle bijkomende kosten van je pakketje te voorkomen, maar het is wel goed om te weten wat je rechten en plichten zijn.

Lees hier het artikel over dubbele BTW betalen.

Veelgestelde vragen over de inklaringskosten van AliExpress

Hoe hoog zijn de inklaringskosten van een AliExpress pakketje?

In Nederland zijn de inklaringkosten 4 of 7 euro. Je betaalt vier euro als je online betaalt, zeven euro als je het bij het afhalen doet. In België betaal je 15 euro.

Moet je altijd inklaringskosten betalen voor je pakketje?

Ja en nee. Ieder pakketje dat vanaf 01-07-2021 de grens overkomt, moet inklaringskosten betalen als zij ook nog BTW verschuldigd zijn. Heb je de BTW al betaald aan de webshop? Dan hoef je géén inklaringskosten te betalen.

Kan ik contact opnemen met de douane of PostNL om informatie te krijgen?

Nee. Het is niet mogelijk om zomaar even contact op te nemen met de douane of het postorderbedrijf, vóórdat je pakketje is afgeleverd. Er zijn dagelijks honderden mensen op zoek naar een antwoord op hun vraag, waardoor het enorm veel tijd zou kosten om steeds de informatie over één pakketje op te zoeken. Je kunt wel een vraag stellen in ons forum.

Is bezwaar maken tegen inklaringskosten mogelijk?

Jazeker! Het komt weleens voor dat de douane de daadwerkelijke waarde van jouw pakketje moet inschatten. In dat geval kan het weleens fout gaan. Ook is het mogelijk dat je je pakketje terugstuurt naar de afzender. In dat geval kun je ook bezwaar maken en de inklaringskosten terugvorderen. Dit kan je doen bij het postorderbedrijf, of rechtstreeks bij de douane. Let er wel op dat je alle benodigde documenten hebt. Je kunt niet zomaar geld terugvragen zonder aankoopbewijs of retour bewijs.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer