Temu: de complete shopping guide én eerlijke recensie

Shoppen in China: steeds meer mensen ontdekken het! Bij winkels als AliExpress, Alibaba, Shein en Lightinthebox koop je tal van producten tegen lage prijzen. Heb je nog geen ervaringen met deze webwinkel, dan wil je ongetwijfeld weten of Temu betrouwbaar is en hoe het winkelen er werkt. In deze Temu review lees je alles wat je wilt weten, inclusief de recensies die klanten tot nu toe over Temu hebben geschreven. Kortom, na het lezen van deze shopping guide weet je precies hoe je op de Temu website te werk moet gaan! Let’s go!

Temu Nederland

Bij wie de naam Temu hoort, gaat vaak nog geen belletje rinkelen. Niet zo vreemd, want Temu is gloednieuw! Althans, in Nederland. In april 2023 opende de webshop in ons land zijn digitale deuren. Tegelijkertijd konden ook shoppingliefhebbers in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië voor het eerst bij Temu terecht. Eerder waren Canada, Australië en Nieuw-Zeeland al aan de beurt. Vorig jaar september werd de webshop al in de Verenigde Staten gelanceerd.

Temu: wie zit erachter?

Temu is een online marktplaats waar consumenten met wel miljoenen producenten en verkopers in contact worden gebracht. Alhoewel de kans groot is dat je als westerse consument nog nooit van de webwinkel hebt gehoord, is deze op het Chinese vasteland een gevestigde naam. Tenminste, Pinduoduo: het bedrijf waar Temu onderdeel van uitmaakt. Pinduoduo bestaat sinds 2016. Het moederbedrijf van Pinduoduo, PDD, behoort tot de grootste techbedrijven van China en maakt jaarlijks een omzet van enkele miljarden. Het hoofdkantoor van PDD was in Shanghai gevestigd, maar bevindt zich sinds het voorjaar van 2023 in de Ierse hoofdstad Dublin.

PDD is een grote concurrent van Alibaba. Temu zelf wordt vooral gezien als een concurrent van AliExpress  en Shein. Vooral op het gebied van dameskleding, herenkleding en elektronica kun je goed terecht op deze marktplaats, maar ook andere categorieën zijn ruim vertegenwoordigd. De verkopers van de producten op Temu zijn vooral Chinese aanbieders. 

Het aanbod van Temu in Nederland

Temu Nederland heeft een zeer ruim assortiment. Zoals al even genoemd, vertoont Temu veel overeenkomsten met AliExpress en Shein. Temu onderscheidt zich echter door het feit dat je in deze Chinese webshop de meest uiteenlopende producten vindt. Voor de nieuwste producten bestaat een aparte pagina. Waar je ook naar op zoek bent, je vindt het er: kleding, elektronica, huishoudelijke artikelen, make-up en meer. De producten zijn in 29 verschillende categorieën ingedeeld. De prijzen zijn zo laag, dat sommige shoppers zich zelfs afvragen of het misschien om oplichting gaat. De ervaringen van klanten van Temu Nederland bevestigen dat echter niet.

Sinds de lancering van Temu in de Verenigde Staten afgelopen september groeide de app uit tot de meest gedownloade. In Amerika mag Temu al op tientallen miljoenen klanten rekenen. Of het in Europa ook zo snel gaat, zal de tijd uitwijzen.

Merken

Wanneer je voor het eerst rondkijkt op de Temu website, kom je al gauw tot de conclusie dat je niet veel grote merken in het assortiment terugvindt. Een enkel merk zul je herkennen. Lenovo is daarvan een voorbeeld. Wel kom je er veel zogeheten knockoff producten tegen. Dat zijn producten die het uiterlijk van andere producten kopiëren of imiteren, maar de merknaam of het logo niet overnemen. Zo vind je bijvoorbeeld producten die dankzij hun design en roze kleur sterk op Victoria’s Secret lijken. Nieuwe klanten doen er dan ook goed aan om hier kritisch naar te kijken om te voorkomen dat ze een product ontvangen dat niet aan hun verwachtingen voldoet.

Temu geeft zelf aan dat het een streng beleid hanteert ten opzichte van verkopende partijen die inbreuk plegen op de intellectuele rechten van andere merken of producenten. De webshop stelt dit soort producten direct van de website te verwijderen.

Bodemprijzen

De eerste Temu ervaringen van klanten zijn wisselend. Zo is men doorgaans enthousiast over het ruime aanbod, maar minder over de kwaliteit van de goederen. Temu heeft overigens ook al verschillende vragen omtrent de prijzen van zijn producten gehad. Deze liggen namelijk enorm laag. Het bedrijf stelt dat zijn netwerk van miljoenen leveranciers en fulfilment partners, dat moederbedrijf PPD in de loop der jaren heeft opgebouwd, een aantrekkelijk inkoopbeleid mogelijk maakt.

Kortingen en promoties bij Temu

Ook Temu Nederland maakt op zijn homepage duidelijk dat het voornamelijk focust op lage prijzen. De levendige graphics op de site informeren je over de meest uiteenlopende kortingsacties. Meestal geeft de marktplaats direct aan om hoeveel procent dit gaat. Kortingen kunnen oplopen tot wel tachtig procent. Op het moment van schrijven heeft Temu een Grand Opening sale in Nederland van tot wel 90 procent korting. Regelmatig voert het bedrijf ook clearance sale en lightning deals.

De webshop stimuleert zijn klanten om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief om zo op de hoogte te blijven van aantrekkelijke aanbiedingen. Hieronder leg ik uit hoe je je hiervoor kunt aanmelden:

 1. Log in de Temu app in
 2. Klik op je avatar
 3. Selecteer ‘instellingen’ en dan ‘contactvoorkeuren’
 4. Vink aan dat je jezelf wilt aanmelden voor e-mails

Houd er wel rekening mee dat Temu behalve op influencers sterk inzet op e-mailmarketing. Klanten die zich inschrijven voor de mailing, geven aan behoorlijk wat correspondentie te ontvangen.

Standaard lage prijzen: hoe kan dat?

Afgezien van de vele kortingen en promoties waar je bij Temu op kunt rekenen, zijn alle producten standaard al enorm goedkoop. Ook wanneer je deze vergelijkt met producten op andere winkelplatformen. En ook op die producten wordt regelmatig nog korting gegeven. Een zonnebril voor twee euro of een ketting voor een euro: bij Temu hoef je er niet vreemd van op te kijken. Op de homepage van Temu Nederland is zelfs te zien dat de webshop een aparte sectie heeft met items die minder dan een euro kosten.

Eerder noemde ik al even dat Temu zijn lage prijzen verklaart door zijn slimme inkoopbeleid en ruime netwerk aan aanbieders. Behalve dat gebruikt Temu consumentendata met zijn producenten. Omdat zij zo worden geïnformeerd over waar klanten naar op zoek zijn, kunnen zij hun aanbod hier specifiek op afstemmen. En zo kunnen de producten laaggeprijsd blijven. Het risico op de overproductie van artikelen wordt zo ook een stuk kleiner.

Natuurlijk speelt ook de productielocatie een rol; de meeste verkopers bevinden zich in China. De productie- en arbeidskosten liggen daar een stuk lager. Critici van Chinese webshops vragen zich daardoor af of Temu wel betrouwbaar te noemen is.

Bestellingen

Ervaringen met Temu over het bestelproces zijn tot nu toe behoorlijk positief. Een groot pluspunt is dat je na het plaatsen van een bestelling verder kunt winkelen op de marktplaats. Je kunt bestellingen bij verschillende verkopers doen en deze artikelen worden samengevoegd tot één zending. Op de meeste bestellingen geldt standaard gratis verzending. Je bestelling kun je met behulp van een trackingnummer volgen. Temu zelf waarschuwt ervoor dat bestellingen die worden overgedragen aan lokale bezorgdiensten wellicht minder makkelijk te volgen zijn. Houd er overigens wel rekening mee, dat je voor minimaal tien euro moet bestellen om je spullen gratis te laten verzenden.

LIGHTNING DEALS (tot 75% korting)


Heel veel korting
Kortingen tot 75%
Op = Op

Verzending en levertijd: hoelang moet je op je Temu bestelling wachten?

Temu belooft zijn klanten een snelle verzending, namelijk acht tot negen kalenderdagen na het plaatsen van je bestelling. Kan de marktplaats zich hier niet aan houden, dan krijg je vijf euro retour. Zelf heb ik op 3 mei een bestelling gedaan en die werd op 9 mei bezorgd: maar zes kalenderdagen dus! Wekenlang op je pakketje wachten is dus iets waar je bij Temu niet voor hoeft te vrezen. Als je dat vergelijkt met AliExpress, verdient Temu bonuspunten.

Zo gaat de verzending van jouw Temu pakketje in zijn werk

Nadat je je bestelling hebt geplaatst en betaald, krijg je direct de geschatte leverdatum en de eventuele bezorgkosten te zien. Ook krijg je een bevestiging van je bestelling waarin de geschatte leverdatum nog eens wordt genoemd. Het magazijn van Temu heeft maximaal drie dagen nodig om je bestelling te verwerken. Wanneer deze eenmaal is verzonden, krijg je weer een berichtje. Je ontvangt dan ook een tracking nummer waarmee je de voortgang van je pakketje in de gaten kunt houden. In verreweg de meeste gevallen krijg je je bestelling op tijd. Soms kunnen externe factoren tot een vertraging leiden. 

Op welke manieren kun je betalen bij Temu?

Temu hanteert verschillende betaalmethoden, wat je als klant flink wat gebruikersgemak oplevert. Zo heb je de keuze uit betalen met een creditcard, PayPal, Google Pay, Apple Pay en Klarna. De Temu Nederland webshop is bovendien aangepast aan de Nederlandse behoeftes. Als klant kun je er zo ook met iDEAL betalen.

Ben je ook na het lezen van deze Temu review nog niet helemaal zeker van de betrouwbaarheid van de webshop? Dan kies je misschien het liefst voor Klarna. Met dit betaalsysteem kun je tot 30 dagen na de ontvangst van je bestelling betalen. Je betaalt dus pas als je je spullen hebt ontvangen en hebt besloten om deze te houden.

Kun je je bestelling bij Temu retour sturen?

Het beleid van Pinduoduo schrijft voor dat klanten hun bestelling mogen retourneren en hiervoor een terugbetaling moeten krijgen. Dat geldt dus ook voor Temu. Op die regel bestaan drie uitzonderingen:

 1. Gewassen, gedragen of beschadigde kledingstukken waarvan ook de kaartjes, hygiënestickers of verpakking zijn verwijderd.
 2. Items die onder de categorie niet-restitueerbaar vallen.
 3. Van Temu ontvangen gratis cadeaus.

Doe je je eerste aankoop op Temu en ben je daarmee niet tevreden? Binnen 90 dagen kun je je spullen geheel gratis retourneren. Klanten van Temu Nederland ontvangen daarvoor dan een PostNL label.

Om een product naar Temu retour te sturen, volg je het onderstaande stappenplan:

 1. Ga naar je Temu account of de app om daar een refund aan te vragen.
 2. Zoek de bestelling op in je bestellingenlijst en klik op de retourknop.
 3. Klik de specifieke items aan die je naar Temu retour wilt sturen en geef daarbij aan waarom je dat wilt. Bij sommige redenen vraagt de webshop om wat extra informatie. Pas wanneer je die dan hebt gegeven, kun je door naar de volgende stap.
 4. Selecteer de methode waarmee je wilt worden terugbetaald. Je kunt je geld retour ontvangen op de rekening waarmee je je bestelling hebt gedaan, maar je kunt dit ook op je Temu tegoed laten storten.
 5. Zodra je je retourverzoek hebt ingediend, ontvang je een retourlabel. Zoals genoemd is het retourneren gratis wanneer het je eerste bestelling betreft en je de artikelen binnen 90 dagen na de aankoopdatum retour stuurt.
 6. Print je retourlabel en plak deze aan de buitenkant van je retourpakket. Dat pakketje lever je vervolgens af bij de dichtstbijzijnde PostNL.
 7. De status van je Temu retour kun je in de gaten houden via de app of door op de website in te loggen. Het is belangrijk dat je je pakketje binnen 14 dagen na het indienen van je retourverzoek verstuurt. Het retourlabel dat je ontvangt, is enkel geldig binnen Nederland.

Contact met de Temu klantenservice

Wil je contact opnemen met de Temu klantenservice, dan kan dat op verschillende manieren. Veel klanten kiezen voor e-mail, maar de webshop is ook actief op sociale mediakanalen als Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Pinterest en YouTube. Ook kun je op de website een live chat starten met een medewerker van de Temu klantenservice.

Live chat met de Temu klantenservice

De live chat van Temu kan je op de website in het menu rechtsboven vinden, naast de knop van je account. In de app kan je de chat optie in je profiel vinden, onder Messages / Berichten. Ik heb de livechat natuurlijk uitgeprobeerd en had op 3 mei slechts 4 wachtenden voor me en werd enorm snel geholpen Een week later blijkt dit al te zijn opgelopen tot meer dan 600. Op zich niet zo gek natuurlijk als je ziet hoe snel Temu groeit in een korte tijd. Mogelijk zijn de wachttijden ook afhankelijk van de dag en het tijdstip waarop je belt.

Btw en invoerrechten bij Temu: hoe zit het met de afhandeling door de douane?

Sinds de zomer van 2021 passen alle landen van de Europese Unie het nieuwe btw-stelsel voor e-commerce toe. Dit betekent dat je als consument te maken krijgt met een btw-heffing voor zendingen van buiten de Europese Unie. Om rompslomp te voorkomen, is de regeling Import One-Stop Shop (IOSS) opgericht. Dit houdt in dat verkopers buiten de Europese Unie over een IOSS identificatienummer beschikken en de btw al int op de goederen die zij aan de consumenten verkopen. Btw hoeft bij de invoer van die goederen dan niet meer te worden betaald.

Voor jou als koper levert dat een duidelijk voordeel op. Je bent dankzij deze regeling goedkoper uit en je hebt ook nog eens geen last van gedoe bij de douane. Alhoewel er enige onduidelijkheid bestaat over Temu, lijkt de online marktplaats tot nu toe niet deel te nemen aan IOSS. Dat betekent dat je bij Temu mogelijk btw en invoerrechten moet betalen. Bij een eerste testbestelling heb ik dat echter niet hoeven te betalen. Ook andere klanten geven aan dat voor het hetzelfde gold. Toch bestaat er nog flink wat onduidelijkheid over.

Temu stelt op zijn website onder de gebruikersvoorwaarden dat je, indien van toepassing, zelf verantwoordelijk bent voor het betalen van de btw. Het kan zijn dat ook de verzender zelf daarin een rol speelt. Zo is het bijvoorbeeld algemeen bekend dat PostNL de regels behoorlijk strikt naleeft, maar DHL weer wat minder. Het is dus nog even een kwestie van uitproberen voordat we hier echt wat meer over weten.

Ervaringen met Temu tot nu toe

Hoe Temu zich tot de andere Chinese webshops verhoudt, is vooralsnog niet echt te zeggen. Het concept lijkt sterk: ontelbare producten van miljoenen leveranciers en prijzen die zo laag zijn dat je het haast niet voor mogelijk houdt. Ook de verzending verloopt bij Temu een stuk sneller dan bij veel andere Chinese online marktplaatsen.

De kwaliteit van de Temu producten

Uit recensies over Temu blijkt dat de klanten niet altijd even tevreden zijn met de kwaliteit van de spullen. Terwijl sommigen positief verbaasd waren, waren er ook veel klanten die teleurgesteld waren door de kwaliteit. Er is dan ook al enkele keren gesteld dat je bij Temu Nederland toch echt de kwaliteit krijg waarvoor je betaalt. Temu is zeker geen oplichterij, zoals ook wel een is beweerd, maar de producten zijn lang niet altijd om over naar huis te schrijven.

Zelfs de Chinese consumenten schijnen bekend te zijn met de producten die door moederbedrijf Pinduoduo worden aangeboden. Omdat de leveranciers bijna geen winst maken wanneer ze met dit bedrijf zakendoen, schijnen velen producten te leveren waarvan ze weten dat er iets aan schort. Op die manier lukt het ze toch om nog enige winst te maken.

Andere punten van kritiek

Behalve over de kwaliteit zijn er ook klachten te horen over de overweldigende hoeveelheid marketing e-mails die klanten ontvangen wanneer ze eenmaal voor het eerst een bestelling hebben geplaatst. Dit kun je zelf natuurlijk voorkomen door ervoor te kiezen om je niet in te schrijven of, als je dat al wel had gedaan, jezelf af te melden. Je moet dan zelf regelmatig de website in de gaten houden om acties niet te missen. Daarnaast vinden veel mensen de app niet gebruikersvriendelijk en vinden ze het minimale bestedingsbedrag van 10 euro een nadeel.

Positieve punten

Alhoewel er kritieke geluiden te horen zijn, is het goed om te benoemen dat het grootste deel toch positieve feedback betreft. Zo zijn klanten enthousiast over het feit dat ze de keuze hebben uit een groot aantal producten en deze tegen zeer lage prijzen kunnen bestellen. Ook geven ze in de meeste gevallen aan dat ze hun bestelling op tijd krijgen en dat de tracking informatie nauwkeurig is.

Temu is een jong bedrijf en zal in de loop der tijd wellicht nog aanpassingen doorvoeren die voor de klant positief uitpakken. Tot die tijd is het een kwestie van uitproberen. Heb jij al besteld bij Temu Nederland? Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen!

14 gedachten over “Temu: de complete shopping guide én eerlijke recensie”

 1. Throughout the awesome pattern of things you receive a B+ with regard to effort. Exactly where you misplaced me was first in your details. You know, they say, details make or break the argument.. And it couldn’t be much more true at this point. Having said that, permit me say to you just what did give good results. The article (parts of it) is certainly really persuasive and this is possibly why I am taking the effort to opine. I do not make it a regular habit of doing that. 2nd, whilst I can see a leaps in reason you make, I am definitely not sure of just how you appear to unite the points that help to make your conclusion. For right now I shall yield to your position however wish in the foreseeable future you link the dots much better.

  Beantwoorden
 2. Over het algemeen heb ik positieve ervaringen. Zijn echter niet bereikbaar voor klanten als er een probleem is met retourzenden, bijv. als n etiket niet kan worden gelezen door DHL of Post.nl

  Beantwoorden
 3. Voor het eerst een jas besteld. Kwam snel en geen bijkomende kosten. Helaas een vreemde maat met hele brede schouders. Een nieuwe besteld en krijg nu opeens wel te maken met invoerrechten/inklaringskosten. Dus voor mij geen 3e keer.

  Beantwoorden
 4. Ik heb er nog niet besteld maar lees berichten op facebook dat ze dolls huisjes bestellen en dar ze dan 2.98 euro zijn nou ik zie dat nergens en durf niet eens te bestellen dan zal je zien krijg je de rekening wat het huisje ook daadwerkelijk kost dus ja twijfel nogal

  Beantwoorden
 5. Heb en 2weken geleden en pakje besteld bij temu maar kreeg en mail dat het in de brievenbus was maar tot hier toe heb ik niets ontvangen

  Beantwoorden
 6. Wat mij betreft mag/moet duidelijker worden vermeld dat er GEEN btw door TEMU wordt ingehouden. Bij geen enkel product in het mandje staat “VAT included” in tegenstelling tot bijv. Aliexpress. Kortom: de kans is zeer groot dat elke product ingevoerd moet worden met douanerechten, BTW, taxen etc. NIET doen dus, zo lang TEMU geen IOSS registratie heeft en aan de voorkant alle kosten tot aan je deur inhoudt.

  Beantwoorden
  • Hmm, of ze hebben het veranderd of je hebt niet goed gekeken, maar bij mij staat er wel degelijk vat included. In het winkelwagentje na bestellen staat er in de factuur: including € x,xx vat.

   Beantwoorden
 7. Ik heb verschillende producten al gekocht bij temu com .Ben erg tevreden komt snel binnen Alleen het retourzenden lukt mij niet kan daarover geen contact krijgen Had een aantal shirts terug getuurd om dat ze te hoog in mijn nek zaten daar kan ik niet tegen Heb het verzonden naar het retour adres wat op de verpakking zit als retour adres maar nog steeds niets hierover bericht gehad. Vind ik wel vervelend Ook zou ik met bestellen het graag in het Nederlands willen lezen wat er zoal in de potjes voor verzorging zit en hoe te gebruiken Ook heb ik een bedrag op mijn mobiel staan dat het bedrag van een eerdere bestelling er nog steeds op staat zo kan ik niet iets anders bestellen het bedrag staat als bewijs op de mobiel zodra dit allemaal in orde is blijf ik zeker shopen bij hun

  Beantwoorden
 8. Temu is niet goedkoop. Ik ben al meerdere producten tegengekomen die op AliExpress goedkoper zijn. Er zijn zelfs producten die duurder zijn dan hier in de winkel.
  Chinafans is zodanig lovend en overdrijft op een positieve manier over de service en prijzen dat ik het gevoel krijg dat ze in dienst staan van de chinese winkels en op deze manier klanten proberen te werven.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer