Alibaba vs AliExpress– hoe werken ze en wat zijn de verschillen?

Alibaba en AliExpress zijn beide gevestigde namen binnen de wereld van e-commerce. De kans is groot dat je er zelf ook ooit al eens iets hebt gekocht. Beide webshops bedienen honderden miljoenen klanten en hebben er sinds de pandemie alleen nog maar meer mogen verwelkomen. Maar wat kun je nu kopen bij deze twee prominente spelers? En met welke regelgeving krijg je te maken? Hieronder lees je alles over Alibaba en AliExpress en de verschillen tussen de twee Chinese e-commercereuzen.

De oprichting van Alibaba en AliExpress

Alibaba en AliExpress zijn beide binnen de kortste keren naar de top van de online retail geschoten. Alibaba werd als eerst opgericht. Ondernemer Jack Ma richtte het bedrijf in 1999 als business-to-business (B2B) handelsplatform op. Het doel was om Chinese fabrikanten in contact te brengen met kopers in binnen-, maar vooral buitenland. Via Alibaba kunnen kopers en verkopers met elkaar onderhandelen. De producten worden vooral in bulk gekocht.

AliExpress is de dochteronderneming van Alibaba

Ruim een decennium later, in 2010, lanceerde Alibaba zijn dochteronderneming AliExpress. In tegenstelling tot Alibaba richt dit platform zich op business-to-consumer (B2C) handel. Het idee achter de oprichting van AliExpress was om ook individuele consumenten in staat te stellen om hun producten rechtstreeks bij leveranciers aan te kopen. En dat ook nog eens tegen heel betaalbare prijzen! Dit zorgde er samen met het enorme aanbod voor dat AliExpress binnen korte tijd wereldwijd grote populariteit verkreeg.

Voor welke klanten zijn Alibaba en AliExpress bedoeld?

Alhoewel beide platformen tot de Alibaba Group behoren, hebben ze dus een heel andere insteek. Laten we daar wat dieper op ingaan. Alibaba is, zoals al even genoemd, een B2B e-commerceplatform. Dat betekent dat het kopers in contact brengt met producenten, leveranciers, groothandelaren en exporteurs. Kenmerkend voor Alibaba is dat de verkopende partijen vrijwel altijd zaken doen met bedrijven.

In tegenstelling tot zijn moederbedrijf richt AliExpress zich op consumenten

B2C-platform AliExpress brengt verkopers daarentegen in contact met consumenten. Om die reden kun je het platform dan ook goed vergelijken met websites als bijvoorbeeld Amazon, eBay en Etsy. Individuele kopers zijn op AliExpress doorgaans op zoek naar kwalitatief hoogwaardige artikelen zoals elektronica, kleding en huishoudelijke artikelen tegen een relatief lage prijs. Inmiddels heeft AliExpress zich ook ontwikkeld tot een perfect platform voor dropshipping, oftewel het online verkopen zonder over je eigen voorraden te beschikken. Daar komen we later in dit artikel uitgebreider op terug.

Alibaba biedt producten tegen groothandelsprijzen aan

Omdat Alibaba werd opgericht ten behoeve van B2B-verkoop, bieden de meeste leveranciers hun producten op deze website tegen groothandelsprijzen aan. Het platform is er dan ook op gericht om artikelen in grote hoeveelheden te kopen. In sommige gevallen kan er zelfs aan je gevraagd worden om te bewijzen dat je daadwerkelijk een bedrijf bent. Op Alibaba schaffen kopers niet alleen hun eindproducten aan, maar vooral onderdelen en benodigdheden om hun eigen eindproduct mee te vervaardigen. AliExpress kopers zoeken producten doorgaans in kleinere hoeveelheden in plaats van bulk. De webshop is bijna altijd goedkoper dan concurrenten zoals Amazon. Wel geldt daarbij: hogere bestelaantallen leveren lagere prijzen op.

Minimum bestelaantallen

Omdat Alibaba zich op een heel andere doelgroep richt dan AliExpress en groothandelsprijzen hanteert, stellen de verkopers op dit platform vaak een minimum bestelaantal als voorwaarde. We noemen dit ook wel de ‘Minimum Order Quantity’ of kortweg MOQ. Als ‘gewone’ consument vormt dit een behoorlijk obstakel. Wanneer je slechts één of enkele items wilt kopen, ben je daarom bij AliExpress aan het juiste adres. De verkopers op dat platform hanteren geen minimale bestelaantallen. Dat betekent dat je vrijwel ieder product in de door jou gewenste hoeveelheid kunt aanschaffen.

Kan ik als particulier bij Alibaba kopen?

De regel over het minimale bestelaantal en het feit dat het platform zich op B2B-verkoop focust, leidt vaak tot de vraag of je als consument wel bij Alibaba kunt kopen. Het goede nieuws is dat dat zeker niet onmogelijk is. Ook als particulier kun je in de meeste gevallen nog steeds toegang krijgen tot de producten van de leveranciers op dit platform. Wel moet je met enkele zaken rekening houden, waaronder het hierboven genoemde minimum bestelaantal. In enkele gevallen is een verkoper bereid om een kleinere hoeveelheid te verkopen. Daar gaan dan wel onderhandelingen met de verkopende partij aan vooraf.

Invoerregelingen en -kosten

Waar je ook rekening mee moet houden als je als consument bij Alibaba wilt kopen, is dat er hogere importkosten zoals douanerechten en belastingen kunnen gelden. Het type product dat je bestelt en de totale waarde van de zending zijn daarop van invloed. Zorg er dus altijd voor, dat je goed op de hoogte bent van de invoerregelingen en de bijbehorende kosten. Zo voorkom je dat je achteraf voor onaangename verrassingen komt te staan. Al met al kun je dus wel stellen, dat het voor consumenten mogelijk is om bij Alibaba te kopen, maar dat de voorkeur uiteindelijk meestal uitgaat naar AliExpress.

Moet ik btw betalen over mijn bestelling?

De afgelopen jaren is er een hoop te doen geweest over invoerrechten en btw. In de zomer van 2021 voerde Europa nieuwe regels in over het importeren vanuit andere continenten. Daarmee kwam de vrijstelling van btw voor pakketten onder de 22 euro te vervallen. Ook daar wordt sindsdien een btw van 21% over geheven. Dat kan dus een behoorlijk verschil opleveren voor de totaalprijs. Alhoewel er op het moment dat de regelgeving veranderde vooral over AliExpress en Alibaba werd gesproken, geldt dit natuurlijk voor alle niet-Europese webwinkels.

Prijzen inclusief btw staan op de website vermeld

Het prettige is dat AliExpress duidelijk is over zijn prijzen. Wanneer je in de app of op de website winkelt, worden deze direct getoond. Je ziet dan ook bijna altijd de vermelding ‘prices include VAT’ staan. Dat voorkomt vervelende verrassingen wanneer je de inhoud van je winkelwagentje uiteindelijk wilt gaan afrekenen. Hetzelfde geldt voor Alibaba, dat ook een btw-bon aan een bestellende ondernemer meestuurt.

Welke importkosten gelden er voor zendingen van AliExpress en Alibaba?

Tot 1 juli 2021 was het de douane die de btw aan je doorberekende en deed de postbezorger hetzelfde met de inklaringskosten. Dat is nu dus anders. Per 1 januari 2023 gelden er bovendien inklaringskosten van 6 euro voor pakketten met een waarde tot 150 euro en inklaringskosten van 12 euro voor pakketten met een waarde die daarboven ligt. Inklaringskosten zijn kosten die worden gemaakt voor de invoeraangifte.

Import One Stop Shop

Gelukkig bestaat er een oplossing: IOSS. Deze afkorting staat voor Import One Stop Shop en is een Europees initiatief. Webshops die zich daarbij aanmelden, zorgen ervoor dat hun klanten niet meer met de hoge inklaringskosten te maken krijgen. Het is dan de retailer die voor de afdracht van de btw en eventuele andere kosten zorgt. De btw is dan bijvoorbeeld al in de prijs verwerkt. Daaraan kun je op een webshop dus ook meteen zien of deze bij IOSS is aangesloten. AliExpress is hierbij aangesloten en houdt de btw bij bestellingen tot € 150,-  voor je in. Bij aankomst van je pakketje in Nederland betaal je dus geen extra kosten meer.

Verzendkosten

Het overgrote deel van de Chinese webshops biedt gratis verzending aan. Dat lijkt misschien opmerkelijk, want je pakketje legt duizenden kilometers af. Dit is echter te verklaren door de afspraken die hierover in het verleden met China zijn gemaakt, toen het land nog het label ‘ontwikkelingsland’ droeg. Bovendien verstrekt de Chinese overheid subsidies aan verzendingen, om zo de concurrentiepositie van het land nog verder te verstevigen.

Alibaba vs AliExpress

Wie op AliExpress winkelt, zal dus bijna altijd kunnen rekenen op gratis verzending. Is dat niet het geval, dan wordt deze op basis van gewicht, afmeting en bestemming berekend. De verzending verloopt via koeriersdiensten. Bij Alibaba werkt het anders. Daar worden de meeste aankopen in bulk gedaan en vindt de verzending via logistieke dienstverleners (zee- of luchtvracht) plaats. Dit leidt tot hogere kosten, die daarom wel in rekening worden gebracht. De kopende en verkopende partij sluiten hierover een overeenkomst. 

Direct contact met de verkoper of communicatie via het platform?

Wanneer je via het platform Alibaba koopt, krijg je direct te maken met de verkoper. Daarom is het raadzaam om in zee te gaan met verkopers die een goede rating op het gebied van klantenservice hebben. Je doet jezelf er dan ook een plezier mee om reviews van anderen te lezen. Vanwege de aard van het aankoopproces bieden verkopende partijen op Alibaba vaak ook help centers en live chats. Alhoewel je bij AliExpress op zijn beurt wel gebruik kunt maken van een live chat, heb je geen direct contact met de verkoper. Ook in het geval van een meningsverschil vindt de communicatie plaats met het platform.

Alibaba vs AliExpress op het gebied van dropshipping

Omdat veel retailers de mogelijkheid van dropshipping aanbieden, is AliExpress een ideaal platform om producten voor een dropshipwinkel in te kopen. Dropshipping houdt in dat je als verkoper/webwinkeleigenaar geen eigen voorraad hebt, maar orders van je klanten direct doorzet naar de leverancier. AliExpress wordt gekenmerkt door een erg eenvoudig bestelproces en regelt alles voor je: de betalingsverwerking, de verpakking en de verzending.

Waar moet je rekening mee houden bij dropshipping via AliExpress?

Omdat de verkopers op AliExpress zelf vaak ook wederverkopers in plaats van producenten zijn, kan het wel lastig zijn om verzendtijden, voorraden en kwaliteitscontroles te beheren. Wil je beginnen met dropshipping? Dan is het belangrijk dat je de tijd neemt om te onderzoeken welke leveranciers écht betrouwbaar zijn en met wie je een goede communicatie kunt onderhouden.

Dropshipping via Alibaba

Ook dropshipping via Alibaba is mogelijk. Daarvoor gelden dezelfde kanttekeningen als degene die je hierboven hebt kunnen lezen over AliExpress. Zorg ervoor dat je enkel met betrouwbare leveranciers in zee gaat, zeker gezien het feit dat het om bulkverkopen gaat en er vrijwel altijd een MOQ zal gelden. Wanneer we Alibaba en AliExpress op het gebied van dropshipping met elkaar vergelijken, is dit wederom het belangrijkste verschil tussen de twee.

Alibaba vs AliExpress – de conclusie

Alibaba en AliExpress zijn allebei goedlopende webshops die dagelijks miljoenen bezoekers mogen ontvangen. Bovendien blijven de platformen maar doorgroeien, want het aantal leveranciers groeit nog altijd. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de doelgroep. Waar Alibaba zich vooral op bedrijven richt en aan bulkverkoop doet, is AliExpress vooral voor consumenten bedoeld en gelden daar vrijwel nooit minimum afnames. Het tweede grootste verschil vind je in de verzendkosten.

Bij welke webshop jij je aankopen doet, is geheel afhankelijk van je doelstelling. Het belangrijkste advies dat je daarbij kunt aannemen, is echter om altijd zeker te zijn van de betrouwbaarheid van een leverancier. Veel shopplezier!  

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer