Review LightInTheBox: moet je hier kopen in 2023 of beter niet?

Dealfinder
LightInTheBox

LightInTheBox is een internationale webshop die producten aanbiedt aan consumenten over de hele wereld. De online winkel is beschikbaar in meer dan 25 talen en heeft een assortiment van honderdduizenden producten. Maandelijks worden er meer dan tienduizend nieuwe producten aan de webshop toegevoegd.

Het productaanbod van LightInTheBox is erg breed: je vindt er bijna alles wat je kunt bedenken. In het assortiment vind je onder andere kleding, kleine apparaten, interieurinrichting, gadgets en elektronica.

De webshop is daardoor vergelijkbaar met andere Chinese e-commerceplatforms zoals AliExpress en DHGate.

Qua prijsstelling is Light In The Box net iets duurder dan veel van haar concurrenten. Dat neemt echter niet weg dat het aanbod nog altijd goedkoop is.

Je kunt op LightInTheBox tegen groothandelsprijzen producten inkopen, en zeker wanneer je in bulk inkoopt, levert dat riante voordelen op. Dankzij de aantrekkelijke prijsstelling en het indrukwekkende assortiment, is LightInTheBox een geliefde webshop, ook in Nederland en België.

Bestel jij regelmatig bij deze online winkel? Of wil je graag weten wat je van LightInTheBox kunt verwachten, hoe je een miskoop voorkomt en welke btw- en importregels er gelden? In deze guide lees je letterlijk alles wat je moet weten over bestellen bij LightInTheBox.

LightInTheBox: het hele verhaal

LightInTheBox werd in 2007 opgericht door Quji Guo, Xin Wen, Liang Zhang, Jun Liu en Chit Jeremy Chau. Het bedrijf startte onder de naam Light In The Box Limited, maar veranderde niet lang daarna in een holding waaronder vandaag de dag ook andere webshops vallen, waaronder MiniInTheBox.

Het businessmodel van LightInTheBox is gebaseerd op de winstgevende mindset van de oprichters. Zij zagen unieke kansen om te profiteren van de Chinese productie- en toeleveringsketen en speelden daar slim op in.

Dat bleek succesbol: amper 6 jaar na de oprichting van de keten, werd er een netto-omzet van ruim 61 miljoen euro gedraaid en ging het bedrijf naar de beurs.

LightInTheBox wist in korte tijd groot te worden dankzij een inventieve marketingstrategie en een sterke positionering.

Middels grote online platforms zoals Google en Facebook werden en worden gebruikers actief benaderd om in de webshop te bestellen.

Ook werkt de webshop er actief aan om internationale gebruikers zoveel mogelijk betaalmethoden te bieden. Dit zorgt voor een lage besteldrempel en een hoog conversiepercentage.

LightInTheBox review

LightInTheBox is een van de populairste webshops ter wereld. Ook in Nederland kopen we massaal bij deze Chinese online winkel. Kwaliteit is daarbij niet de belangrijkste graadmeter.

Dat is namelijk de prijs. Wil je bij LightInTheBox inkopen doen, let er dan goed op dat deze webshop niet alleen maar voordelen heeft. Zo kampt de winkel met relatief lange wachttijden (die overigens niet onredelijk zijn in vergelijking met veel andere Chinese webshops), kwalitatief matige producten en niet altijd even positieve reviews.

Onze verklaring hiervoor is simpel: omdat LightInTheBox zich richt op het aanbieden van betaalbare producten, is de focus op kwaliteit in mindere mate aanwezig.

Zodra jij dit als consument weet, kun je op voorhand je verwachtingen temperen. Zoals je wellicht begrijpt, vind je nu eenmaal geen hoogwaardige kleding voor amper een tientje. En kun je ook geen topkwaliteit horloge kopen wanneer deze twaalf euro kost.

Het draait, kortom, allemaal om de verwachtingen die je voor jezelf schept. Om je voor te bereiden op de voor- en nadelen van bestellen bij LightInTheBox, hebben wij een visueel overzicht voor je gemaakt waarin je precies ziet welk cijfer de webshop scoort op verschillende criteria.

7.6Expert Score
Groot en betaalbaar aanbod, lange verzendtijden
Een ideale webshop als je betaalbaar of in bulk wilt bestellen. Mooie prijzen, maar verwacht geen snelle levertijd.
Diversiteit in producten
9
Kwaliteit producten
6.5
Betaalmethoden
8
Snelheid van verzending
6.5
Prijs
8
Pluspunten
 • Veel betaalmogelijkheden
 • Aantrekkelijke prijzen en kortingen
 • Groot en breed aanbod
 • Gebruiksvriendelijke website
Minpunten
 • Matige kwaliteit
 • Relatief trage levering
 • Reviews zijn verdeeld

Is LightInTheBox betrouwbaar?

LightInTheBox is even legitiem als vergelijkbare webwinkels als AliExpress, ze zijn er niet op uit om je geld af te troggelen zonder iets te leveren. Maar de kwaliteit van de producten wisselt sterk en de productomschrijvingen zijn ook niet altijd even nauwkeurig waardoor je alsnog bedrogen uit kan komen.

Lees je dus vooraf goed in en bekijk ook de beoordelingen die een product heeft gekregen van andere kopers, zo weet je vooraf al of je een kat in de zak koopt, of dat je een goede deal weet te scoren.

De populairste producten bij LightInTheBox

Op LightInTheBox vind je producten in bijna elke denkbare categorie. Toch is het ene type product een stuk populairder dan het andere.

Dat heeft te maken met prijzen en behoeftes, maar ook met de doelgroep van LightInTheBox. Waar vraag en aanbod bij elkaar komen, conformeert het aanbod zich immers naar de vraag.

Wanneer we kijken naar het lijstje met populairste producten in de webshop, dan zien we dat de volgende producten de meeste verkoop genereren:

Afbeelding: David Bartus | Pexels

Wil je graag weten wat er op dit moment tot de bestsellers van LightInTheBox behoort? Kijk dan op de pagina New Products Best Seller. Je vindt hier een compleet overzicht van de bestverkochte producten van dit moment.

Kortingscodes en coupons LightInTheBox

Op LightInTheBox zijn er vele mogelijkheden om koopjes te scoren. Er is altijd wel een sale gaande en je krijgt diverse andere voordelen wanneer je bij deze online winkel shopt.

Hoge salespercentages op uiteenlopende producten

LightInTheBox strooit graag met aanbiedingen. Soms met wel 80% korting. Wil jij weten welke producten op dit moment hoge kortingen hebben? Kijk dan naar kortingen op de Best Sellers List.

Seizoensgebonden salesacties

Elk seizoen heeft LightInTheBox een voordelige salesactie lopen. In de zomer is dat bijvoorbeeld de SummerSale, waarbij je na een bepaald bedrag geen verzendkosten betaalt en ook nog eens tot 80% korting krijgt (afhankelijk van het product dat je koopt). Dit is ideaal als je in bulk wilt bestellen.

Speciale korting voor app-gebruikers

Bestel je via de app van LightInTheBox? Dan ontvang je 10% korting. De webshop gebruikt dit als incentive om mensen ervan te overtuigen de app op hun telefoon te zetten. Dit gaat zowel om de app van LightInTheBox zelf, als om die van andere bedrijven die onder de holding vallen. De apps zijn beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Gratis verzending bij jurken van +45 euro

Wil jij damesjurken vanuit China over laten komen zonder verzendkosten te betalen? Dan kun je bij LightInTheBox prima slagen. Voor orders van meer dan 45 euro, betaal je namelijk geen verzendkosten voor jurken.

LightInTheBox verzendkosten en levertijd

Wanneer je bestelt bij een Chinese webshop, moet je er goed op letten wat de verzendkosten en levertijden zijn. Dit verschilt namelijk nogal ten opzichte van producten die je in Nederland of binnen de EU bestelt.

Verzendkosten bij LightInTheBox

Het is lastig om unaniem iets over de verzendkosten van de webshop te zeggen. Dat komt omdat dit nogal verschilt per product en per totale bestelwaarde. Wat je wel kunnen vertellen is dit:

 • Producten waarbij “gratis verzending” staat, zijn per definitie zonder verzendkosten. Klinkt als een inkoppertje, maar we willen het toch benadrukken: deze gratis verzending geldt voor alle landen, dus het is niet zo dat het eigenlijk alleen voor landen in Azië geldt en dat jij vervolgens alsnog moet betalen. Dit neemt overigens niet weg dat je alsnog invoerkosten moet betalen omdat je een product uit China over laat komen.
 • Staat er bij een product geen “gratis verzending” vermeldt, dan zijn de verzendkosten niet inbegrepen in de prijs. Je kunt in zo’n geval het online systeem gebruiken om een indicatie van de verzendkosten te krijgen. Dat kun je als volgt doen: je zet het product in je winkelwagen en klikt aldaar op “Indicatie Verzendkosten”. Vervolgens kies je het betreffende land van waaruit je bestelt en zie je per verzendmethode de kosten.

Levertijden bij LightInTheBox

De levertijden voor je bestelling zijn afhankelijk van het product dat je bestelt, het land van waaruit je bestelt en van de verzendmethode die je kiest.

 • Voor een normale postverzending mag je uitgaan van een levertijd tussen de 10 en 30 werkdagen.
 • Wil je een versnelde postverzending? Dan duurt het 5 tot 8 werkdagen voor je product in Nederland aankomt.
 • Voor een spoedverzending via Express is het mogelijk om al binnen 3 tot 5 werkdagen je product in huis te hebben.

Let wel goed op: het gaat hier in alle gevallen om werkdagen. Weekenden worden dus niet meegeteld. Dat betekent dat een bestelling soms wel zes weken op zich laat wachten.

Zo reken je uit wanneer je bestelling (ongeveer) arriveert

Vaak krijg je in de webshop van LightInTheBox een indicatie van de leverdatum te zien, waardoor je nog steeds niet precies weet wanneer je bestelling binnenkomt.

Je kunt deze datum al iets preciezer berekenen door de verwerkingstijd van de bestelling op te tellen bij de transsporttijd voor de gekozen verzendmethode.

Het sommetje is eenvoudig: tel de verwerkingstijd op bij de verzendduur om een nauwgezette indicatie te krijgen van de datum waarop je het artikel ontvangt. In sommige gevallen is de verwerkingstijd slechts 24 uur, dus dat valt erg mee.

Meer weten over levertijden en verzendingen? Kijk dan ook even in de FAQ-sectie van LightInTheBox.

LightInTheBox retour en garantie

Heb je een product besteld op LightInTheBox en is dit niet naar je zin? Dan kun je een retourprocedure doorlopen om het product te retourneren of om te ruilen. Dat werkt middels het volgende stappenplan:

 1. Je klikt in de webshop of app op “Bestelling ontvangen” en dient vervolgens een “Retour of Omruil” ticket in bij je bestelling;
 2. De Klantenservice van LightInTheBox beoordeelt je retouraanvraag;
 3. De Klantenservice stuurt je een Productretourformulier;
 4. Je vult het Productretourformulier in en voegt het toe aan de doos die je vervolgens naar LightInTheBox opstuurt;
 5. Na ontvangst van het pakket verwerkt LightInTheBox de vervanging of terugbetaling;
 6. De Klantenservice neemt contact met je op om jou te informeren over de vervanging of terugbetaling.

Of je garantie krijgt, een vervanging krijgt aangeboden of een terugbetaling ontvangt, is afhankelijk van de aanvraag die je doet. De klantenservice van LightInTheBox beoordeelt dit dan ook per retouraanvraag.

LightInTheBox bij de douane en BTW

Een punt waar veel onduidelijkheid over bestaat bij Chinese webshops, zijn de BTW en invoerrechten en hoe die worden verrekend aan de klant.

Om alle onzekerheid weg te nemen, geven wij je een duidelijk overzicht van hoe dit in zijn werk gaat bij LightInTheBox:

Goed geregeld, maar wel jouw verantwoordelijkheid

LightInTheBox heft geen belastingen of BTW en voegt ook geen verborgen kosten toe aan de prijs van je bestelling. Daar zijn ze vrij duidelijk in.

Kortom: je betaalt aan LITB precies het bedrag dat je ziet op de bestelpagina (en natuurlijk ook de eventuele verzendkosten daarbovenop).

Omdat LightInTheBox een Chinees bedrijf is, worden producten vanuit China naar jouw land geëxporteerd. Sinds 01-07-2021 komen er bij de invoer van deze producten bepaalde extra invoerheffingen en BTW-kosten kijken.

Jij bent zelf verantwoordelijk voor deze kosten, omdat LightInTheBox deze kosten niet namens de Nederlandse of Belgische belastingdienst bij jou incasseert.

Meer informatie over invoerrechten en btw

Wil je weten wat de actuele regels zijn omtrent btw, invoerheffingen en soortgelijke zaken? Bekijk dan onze uitgebreide uitlegpagina over dit onderwerp.

Betaalmethodes LightInTheBox

LightInTheBox staat bekend om haar diversiteit aan betaalmethodes. En daar kunnen ook Nederlanders en Belgen volop van profiteren. De betaalmethoden op de website zijn als volgt:

 • Betaling met creditcard (MasterCard, Visa, American Express, Maestro etc.)
 • Betaling met PayPal
 • Betalen met Sofort
 • Betalen met Western Union
 • Betalen met iDeal

Er zijn nog diverse andere betaalmethoden, maar die zijn voor Nederland en België niet per se relevant. Waar het om gaat is dat jij je eigen keuze kunt maken over je betaalmethode.

In Nederland zullen de meeste mensen bijvoorbeeld kiezen voor iDeal of PayPal. Er zijn echter ook mensen die liever met creditcard betalen.

De veiligste betaalmethode is creditcard (en dit is waarom)

Heb jij een creditcard? Dan is het zeker aan de raden hiermee je betaling te voldoen. Dat komt omdat betalingen via creditcard goed verzekerd zijn. Daardoor sta je juridisch sterk in je schoenen in het geval van een betalingsgeschil.

Tips voor shoppen bij LightInTheBox

1. Kijk kritisch naar productrecensies, foto’s, omschrijvingen en specificaties

Met zo’n groot aanbod aan goedkope producten, is het verleidelijk om je winkelmand vol te gooien en meteen te bestellen. Maar wij raden je aan om heel goed te kijken naar wat je precies bestelt.

Onze aanrader is naar een aantal zaken kritisch te kijken. Dat begint bij de reviews. Wat schrijven mensen over het product?

Wat zijn de positieve en negatieve zaken waar ze over schrijven? En welke negatieve zaken zie je structureel terugkomen in de recensies? Je krijgt hierdoor een goed beeld van de kwaliteit van het product.

Vervolgens is het verstandig om te kijken naar de productomschrijving en specificaties.

In welke kleuren is het product beschikbaar? Van welk materiaal is het gemaakt? Worden eventuele bijbehorende producten meegeleverd, of moet je die apart bestellen? (opladers, batterijen, hoesjes etc.).

Horlogeband LightInTheBox
Afbeelding door: LightInTheBox

Kijk tenslotte ook goed naar de foto’s. Geven die een adequaat beeld van wat je straks krijgt geleverd? En ben je werkelijk blij met wat je ziet?

Het allerbelangrijkst is misschien wel om de afbeeldingen te vergelijken met de omschrijving. Het komt namelijk nogal eens voor dat de afbeelding bijvoorbeeld een blauw product toont maar dat jij een witte of zwarte thuisgeleverd krijgt.

Soms omdat het een sfeerafbeelding betreft die niet overeenkomt met het eigenlijke product, en soms omdat je simpelweg vergeten bent jouw kleurvoorkeur aan te geven.

Daarnaast horen we regelmatig klachten van mensen die op een afbeelding accessoires zien staan die vervolgens niet standaard meegeleverd worden. Neem de afbeelding die je hierboven ziet.

Dit product kost slechts 15 euro op LightInTheBox. Het product bevat echter niet de smartwatch zelf, maar enkel het horlogebandje. Goed kijken, lezen en vergelijken dus!

2. Lees je goed in over verzendingen, leveringen, invoerrechten en BTW

Je wil niet voor verrassingen komen te staan, zeker niet als je vanuit China bestelt. Lees je dus goed in over de voorwaarden omtrent verzend- en levertijden, invoerrechten, douane en BTW. Een eindje terug in dit artikel vind je daarover uitgebreide informatie.

Wat heel belangrijk is om te onthouden: de levertijden worden op de website weergegeven in werkdagen, niet in algemene dagen. Dat wil zeggen dat weekenden niet worden meegeteld.

Een product dat over 30 dagen wordt geleverd is daardoor niet over een maand binnen, maar pas over zes weken. Kan vies tegenvallen als jij over vier weken een feestje hebt gepland en je versieringen of je feestkleding is nog niet binnen. Kortom: goed op letten!

3. Kies niet voor goedkoop als je hoge kwaliteit verwacht

Wij kennen genoeg voorbeelden van goedkope producten die prima functioneren en waar mensen langdurig plezier van hebben. Toch kun je niet verwachten dat een horloge van twaalf euro een exclusieve en luxe uitstraling heeft (ook al lijkt dat op de foto soms wel zo) en ook nog eens jaren meegaat.

En dat goedkope apparaat dat je hebt besteld, gaat waarschijnlijk niet dezelfde performance halen als diens equivalent op Bol.com of Coolblue.

Een goedkoop product, is nu eenmaal zelden een product van topkwaliteit. Dat betekent niet dat je per definitie troep aanschaft, maar wel dat je jouw verwachtingen moet laten afhangen van de prijs en de beoordelingen van je bestelling.

Gelukkig heeft LightInTheBox een groot segment aan producten dat betaalbaar én van prima kwaliteit is.

Lees ook

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer