Aliexpress: alles wat ik leerde na 200+ bestellingen

Shoppen in China is hot! Steeds meer mensen kopen, vaak relatief goedkope, producten in Azië. AliExpress is hier een grote winkel die veel omzet uit ons Nederlanders en Belgen haalt. Maar wat houdt het allemaal in? Is het wel veilig en waar moet je allemaal aan denken? Wij hebben het voor je op een rij gezet in deze AliExpress shopping guide!

Aliexpress Nederland: Al 200+ bestellingen

Nu is er op internet veel informatie te vinden over Aliexpress, maar deze guide is gebaseerd op eigen ervaringen. Zelf heb ik in de afgelopen jaren ruim 200 bestellingen geplaatst bij Aliexpress Nederland. Sommige producten waren beter dan andere, maar ik heb er in ieder geval veel van geleerd.

Alle info die ik vergaard heb, handigheidjes die ik ontdekt heb en allerlei tactieken die ik gebruik lees je in dit artikel en op de rest van Chinafans.nl. Geen behoefte om alles te lezen: dit is een goed startpunt bij Aliexpress.

AliExpress: wie zit erachter?

Misschien denk je bij AliExpress aan een grote Chinese winkel, maar het is veel meer dan dat. AliExpress is ‘s werelds grootste online shop en draait net als Amazon enorm veel omzet. Maar AliExpress is geen ‘gewone’ webwinkel zoals we in Nederland bijvoorbeeld Coolblue of MediaMarkt kennen.

Het is een verzameling producten aangeboden door allerlei verschillende aanbieders. Zie het als een soort Marktplaats met vaste prijzen en aanbieders, die hun producten te koop aanbieden. Dat is ook de reden dat goed zoeken loont: vaak zijn er wat prijsverschillen tussen meerdere aanbieders met hetzelfde product. Hierbij dien je wel rekening te houden met verzendkosten, maar hierover in de volgende paragraaf meer.

Achter AliExpress zit de oprichter van Alibaba, Jack Ma. Voorheen was hij docent en maakte hij vertalingen, maar tegenwoordig is het een miljardair die een aantal grote bedrijven heeft en vaak investeringen doet in andere ondernemingen. Maar waarom is het zo succesvol? Daar komen we later in dit artikel achter.

Kopen in China en verzendkosten

In Nederland of België checken we altijd even of er verzendkosten zijn bij het plaatsen van een bestelling, maar vanuit China betaal je die bijna nooit? Hoe kan dat? Het is niet zo dat het PostNL-busje even naar China rijdt.

Er zijn afspraken tussen Chinese postbedrijven, de overheid en de bedrijven die gebruik maken van platformen zoals AliExpress Nederland. Hierdoor kan de verzending relatief lang duren, maar daarentegen zijn er vaak geen verzendkosten. Er zijn echter ook producten waar wel verzendkosten op zitten, dus let goed op bij het plaatsen van een bestelling of er geen onverwachte verzendkosten worden toegevoegd.

Lees ook: Waarom heeft AliExpress geen verzendkosten?

De douane: wat mag ik verwachten?

Dit is een iets gecompliceerder verhaal, de douane wil soms ook nog een geldbedrag van jou ontvangen als je een Chinees pakketje hebt ontvangen. Wij leggen hieronder de regels voor je uit!

Zo zijn er invoerrechten die betaald moeten worden, dit geldt echter alleen op producten met een waarde van meer dan 150 euro. De overige twee groepen: van 0-22 euro en 22-149 zijn vrijgesteld van invoerrechten. Los van het bedrag is ook de productgroep nog een variabele in het berekenen van de kosten. Zo zijn smartphones bijvoorbeeld vrijgesteld van invoerrechten, maar betaal je op koptelefoons wel een bedrag. Meer info en de juiste percentages kun je vinden op de site van de Belastingdienst.

Het tweede onderdeel van bijkomende kosten is de BTW. Deze moet op de laatste twee groepen betaald worden: dus heb je een product boven de 22 euro, dan zal er door de douane BTW geheven worden van (meestal) 21 procent boven op de prijs van het product. Vaak proberen Chinese verkopers dit te omzeilen voor hun klanten door er bijvoorbeeld ‘gift’ of een lager bedrag op te vermelden. Hou er rekening mee dat dit in principe niet mag.

Er zijn dan ook nog zogenaamde inklaringskosten, die berekend worden door de verzendbedrijven. Zo vraagt PostNL normaal gesproken 13 euro voor het regelen van de administratie en innen van het geld.

Koop je dus iets in China, check goed hoe het precies werkt met invoerrechten, BTW en inklaringskosten. Anders is het misschien toch beter om de producten dichter bij huis te bestellen.

Lees ook: Namaak op AliExpress kopen;deze regels en risico’s zijn belangrijk

Hoe lang duurt het voordat ik mijn pakketje heb?

We hebben het al gehad over de verzendkosten op AliExpress en het feit dat het wel eens lang kan duren. De maximale periode is ongeveer twee maanden, blijkt uit ervaring van veel mensen online. Ook heb ik persoonlijk nog nooit langer dan twee maanden hoeven te wachten op mijn producten uit China.

Er zijn ook verhalen van mensen die hun product binnen twee weken hadden, maar dit is eerder uitzondering dan regel. Bestel je iets in China, hou er dan rekening mee dat het lang, heel lang onderweg zal zijn.

Toch komen er ook steeds meer afspraken tussen verkopers op AliExpress en postorderbedrijven. Zo zijn er al bedrijven die jouw pakketje gegarandeerd binnen een week leveren.

Lees ook: AliExpress Schiedam: waarom is mijn pakketje daar?

Word ik opgelicht bij AliExpress?

Nu zijn er toch veel mensen die zich afvragen: hoe kan dat nu zo goedkoop? Is het wel veilig? Een terechte vraag, maar over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken bij AliExpress. Vaak zien we dat het lang duurt, maar een berichtje naar de verkoper kan opheldering geven.

Daarnaast zijn ratings heel belangrijk voor de verkopers op AliExpress: een betere beoordeling betekent meer bestellingen. De vermelding van een mogelijk negatieve review opent deuren die eerder wellicht gesloten bleven.

Dus echte oplichting op AliExpress, persoonlijk ben ik het nog niet tegengekomen, maar het is natuurlijk altijd belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken.

Lees ook: AliExpress zending geannuleerd; opgelost in 4 eenvoudige stappen

Garantie bij Ali Express

Allereerst is het goed om te weten dat Ali Express eigenlijk niet anders is dan de onze Marktplaats.nl. Als je iets bestelt koop je dus niet bij Ali Express maar via Ali Express bij een verkoper. Om jou als koper zekerheid te bieden verlopen claims over garantie of verkeerde producten in eerste instantie via het platform van AliExpress.

Claim garantie en doe dit op tijd

Ali Express hanteert een strikte termijn van 15 dagen. Binnen die tijd moet je een garantieclaim hebben ingediend om door AliExpress geholpen te worden. Soms, zoals wanneer je de telefoon zou kopen, biedt de koper een langere garantie, in dit geval via verzekeraar Allianz. Na 15 dagen zal je je dus tot Allianz moeten wenden in geval van een claim.

Als je wilt claimen en je bent binnen 15 dagen na ontvangst van jouw levering open je een geschil. Dit doe je door in te loggen en bij de orderpagina de betreffende optie te kiezen. Je kunt per bestelling maar 1 geschil openen. Het is dus belangrijk om al jouw klachten te vermelden.

Afwikkeling van de garantie

Als je de claim hebt ingediend via het orderformulier krijgt de koper de kans om te reageren. Vervolgens kun je met de koper onderhandelen of je het product terug stuurt en jouw aankoopbedrag terug krijgt of dat je het product houdt en een deel van het bedrag terug krijgt.

Al bij aankoop kun je zien of de verkoper in zo’n geval de kosten voor retour op zich neemt of dat jij als koper deze kosten draagt. Indien de verkoper de kosten op zich neemt is het belangrijk om vooraf af te spreken hoe je het pakket verstuurt (via gewone post, aangetekende post, prioriteitspost of per koerier) en hoe de kosten vergoed gaan worden. Dit is belangrijk, want verzending van een telefoon naar China (wij kozen als voorbeeld Shanghai) via TNT kost € 76,01 en via DHL € 13,- via standaard aangetekende verzending.

Garantieclaim niet goed afgewikkeld?

Als jouw claim op garantie door de koper wordt afgewezen of wanneer de verkoper de gemaakte afspraken niet nakomt en je hebt de claim binnen 15 dagen ingediend kun je de claim doorzetten naar AliExpress. Zij zullen dan verder de regie nemen. Wanneer ook zij de garantie niet van toepassing verklaren blijft alleen de (theoretische) mogelijkheid van een rechtszaak in China over. In andere gevallen zullen zij de zaak regelen en zelf de verder afwikkeling met de verkoper op zich nemen.

Wanneer je de claim niet binnen 15 dagen hebt ingediend houdt Ali Express zich afzijdig en zul je dus met de koper of zijn verzekeraar alsnog tot een akkoord moeten zien te komen.

Waarom is AliExpress zo goedkoop?

Kijk, dat is nu een interessante vraag! In China is er veel mogelijk, productie is relatief goedkoop, vooral als er grote hoeveelheden worden gemaakt. Hou er rekening mee dat ook producten die in Nederland en België verkocht worden vaak in Aziatische landen geproduceerd worden, dus het is niet per se slecht.

Begrijp me goed, er zijn zeker veel slechte producten te vinden op AliExpress Nederland, maar lees daarom vooral veel reviews, maar daarover hieronder meer.

Doordat er gratis verzonden kan worden met een kleine subsidie van de overheid en het feit dat er in grote hoeveelheden, vaak merkloos wordt geproduceerd, zorgt ervoor dat de prijzen simpelweg lager liggen dan we gewend zijn.

Let op namaakproducten

Ook al liggen de prijzen laag, toch zijn er ook veel namaakproducten te vinden. Als iets te goed lijkt om waar te zijn, bijvoorbeeld een iPhone voor 200 euro, dan is het dat waarschijnlijk ook. Je zult wel een toestel geleverd krijgen met de looks van de iPhone, maar niet de kwaliteit en software zoals we dat van Apple gewend zijn.

Natuurlijk doen sites als AliExpress er alles aan om dit soort namaak zoveel mogelijk te verbannen, maar er is nog steeds veel te koop wat niet van de echter fabrikant afkomstig is. De kwaliteit zal dus minder zijn, net als de prijs. Het is dus wenselijk om je gezond verstand te gebruiken. Een paar Adidas Superstars voor 25 euro, nee, dat zijn geen echte…

Nadeel van namaak is ook dat deze eruit gepikt kunnen worden door de douane om ze vervolgens simpelweg te vernietigen. Het is niet toegestaan om dergelijk producten in te voeren. Lees dus goed de reviews, omschrijving en gebruik je verstand…

Lees ook: Namaak op AliExpress kopen;deze regels en risico’s zijn belangrijk

Reviews, reviews en nog meer reviews

Reviews zeggen veel over de manier van werken van een verkoper en over het product zelf. Gelukkig zijn op AliExpress veel reviews te vinden, sommige zelfs met foto. Hierbij wordt ook vaak vermeld hoe lang het heeft geduurd voordat een product gearriveerd is. Staar je hier niet blind op, kans is groot dat dat in jouw geval compleet anders is.

Omdat zoveel mensen veel waarde hechten aan reviews, zullen verkopers alles in het werk stellen om goede reviews te krijgen. Dit doen ze door goede service proberen te leveren, snel te reageren op berichten en andere zaken waar klanten normaal gesproken enthousiast van worden. Soms doen ze zelfs een klein cadeautje bij de bestelling om je verwachtingen te overtreffen.

Lees de reviews dus goed door, check het aantal bestellingen en laat je leiden door de ervaringen van anderen…

Reviews op AliExpress

Bestel via de app!

Dit is een tip die je zeker moet gebruiken als je extra korting wil. Om de app te promoten zijn er heel vaak speciale prijzen voor mensen die via de app kopen. Download de app voor Android of iOS. Daarnaast is het natuurlijk ook wel lekker om met de app te shoppen, persoonlijk gebruik ik deze eigenlijk altijd als ik iets bestel bij AliExpress.

Betaal met PayPal, iDeal of creditcard

Betalen bij AliExpress kan op een aantal manieren. Onder andere PayPal, creditcard en iDeal. Bij deze eerste twee heb je (vaak) extra bescherming. Worden producten niet geleverd of voldoen ze niet aan de verwachtingen, dan kun je een claim indienen en je geld terugkrijgen. iDeal wordt aangeboden op AliExpress om het shoppen eenvoudiger te maken, maar hou er wel rekening mee dat het geld dus ook direct afgeschreven is van je rekening en dus lastiger om terug te krijgen.

Ben je van plan iets retour te sturen, bedenk je dan goed voordat je dit doet. Het is vaak een dure aangelegenheid en omdat de producten niet bijzonder duur zijn die je bij AliExpress kunt kopen, kost het vaak meer dan het opbrengt. Lees voordat je bestelt goed de voorwaarden van de betreffende verkoper inzake retourneren als je toch besluit een duurder product te kopen. Een paar tientjes verzendkosten vanuit Nederland naar België is helaas geen uitzondering.

Wat vind jij van AliExpress?

Laat het ons vooral weten hieronder! Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen met het kopen bij AliExpress.

ChinaFans
Logo