AliExpress: jouw nieuwe ultieme shopping guide + review (2023)

Gratis producten?
Er zijn soms gratis producten beschikbaar op AliExpress. Check of dat ook voor jou het geval is!

Shoppen in China is hot! Steeds meer mensen kopen, vaak relatief goedkope, producten in Azië. AliExpress is hier een grote winkel die veel omzet uit ons Nederlanders en Belgen haalt. Maar wat houdt het allemaal in? Is het wel veilig en waar moet je allemaal aan denken? Wij hebben het voor je op een rij gezet in deze AliExpress shopping guide!

Aliexpress Nederland: ik plaatste al 200+ bestellingen geplaatst

Nu is er op internet veel informatie te vinden over Aliexpress, maar deze guide is gebaseerd op eigen ervaringen.

Zelf heb ik in de afgelopen jaren ruim 200 bestellingen geplaatst bij Aliexpress Nederland. Sommige producten waren beter dan andere, maar ik heb er in ieder geval veel van geleerd.

Alle info die ik vergaard heb, handigheidjes die ik ontdekt heb en allerlei tactieken die ik gebruik lees je in dit artikel en op de rest van Chinafans.nl. Geen behoefte om alles te lezen: dit is een goed startpunt bij Aliexpress.

AliExpress: wie zit erachter?

Misschien denk je bij AliExpress aan een grote Chinese winkel, maar het is veel meer dan dat. Het is ’s werelds grootste online shop en draait net als Amazon enorm veel omzet. Maar het is geen ‘gewone’ webwinkel zoals we in Nederland bijvoorbeeld Coolblue of MediaMarkt kennen.

Het is een verzameling producten aangeboden door allerlei verschillende aanbieders. Zie het als een soort Marktplaats met vaste prijzen en aanbieders, die hun producten te koop aanbieden.

Dat is ook de reden dat goed zoeken loont: vaak zijn er wat prijsverschillen tussen meerdere aanbieders met hetzelfde product. Hierbij dien je wel rekening te houden met verzendkosten, maar hierover in de volgende paragraaf meer.

Achter AliExpress zit de oprichter van Alibaba, Jack Ma. Voorheen was hij docent en maakte hij vertalingen, maar tegenwoordig is het een miljardair die een aantal grote bedrijven heeft en vaak investeringen doet in andere ondernemingen.

Maar waarom is het zo succesvol? Daar komen we later in dit artikel achter.

Naast AliExpress heeft het bedrijf nog veel meer services en diensten, de meeste in China, maar inmiddels ook steeds meer internationaal opererend. Denk bijvoorbeeld aan AliPay, een paymentprovider die miljoenen transacties verwerkt.

De AlibabaGroup, waar al deze bedrijven onder vallen, bestaat onder andere uit: Taobao, Tmall, Freshipppo, Lazada, Alibaba, 1688, Youku, Dingtalk, Alimama, Alibaba Cloud en nog meer.

Dit maakt deze groep, waar AliExpress dus onderdeel van is, één van de grootste bedrijven ter wereld. Maar waarom is deze Chinese webshop zo populair en wat kun je er allemaal kopen? Dat lees je verderop in het artikel.

Verzendkosten, levertijden en kosten

In Nederland of België checken we altijd even of er verzendkosten zijn bij het plaatsen van een bestelling, maar vanuit China betaal je die bijna nooit? Hoe kan dat? Het is niet zo dat het PostNL-busje even naar China rijdt.

Er zijn afspraken tussen Chinese postbedrijven, de overheid en de bedrijven die gebruik maken van platformen zoals AliExpress Nederland. Hierdoor kan de verzending relatief lang duren, maar daarentegen zijn er vaak geen verzendkosten.

Er zijn echter ook producten waar wel verzendkosten op zitten, dus let goed op bij het plaatsen van een bestelling of er geen onverwachte verzendkosten worden toegevoegd.

Inmiddels weet je dat er veel verschillende aanbieders zijn op AliExpress, waarvan de meeste wel gratis verzenden aanbieden. Hierbij wordt er vaak wel gekozen voor de goedkoopste (en dus langzaamste) optie.

Kijk dus altijd goed welke mogelijkheden er zijn, want het kan goed mogelijk zijn dat je bestelling een paar maanden onderweg is.

Lees ook: Waarom heeft AliExpress geen verzendkosten?

Wij hebben een klein overzicht gemaakt van de verzendmogelijkheden van AliExpress naar Nederland en België. Dit overzicht dekt in ieder geval de meest gebruikte methodes.

1. AliExpress standard shipping

Duurt volgens AliExpress ongeveer twee weken alvorens het product arriveert. Mijn ervaring is dat dit tussen 1 (?!) en 4 weken is. Voor mij acceptabel als ik iets bestel in China.

2. Cainiao Super Economy (of een variant hierop)

Duurt meestal lang, reken op minimaal 6 weken, maar vaak nog veel langer. Als je alle tijd hebt en wil voor de goedkoopste optie gaan, dan is dit de beste keuze.

Interessant hierbij is de nieuwe optie: de AliExpress gecombineerde levering, een nieuwe service waardoor je je pakketjes sneller in huis hebt.

3. DHL/UPS

Deze vervoerders kennen we allemaal en worden vaak aangeboden tegen een (flinke) meerprijs op AliExpress. Soms overdreven, maar misschien heb je een product wel heel snel nodig en ben je bereid tientjes meer te betalen.

4. DHL/UPS uit Europa

Er zijn ook steeds meer verkopers op AliExpress die een magazijn in Europa hebben (vaak Spanje, Frankrijk, Polen enz..) van waar producten worden verzonden. Dit kan binnen enkele dagen geleverd worden, maar vaak betaal je (ook voor het product) wel iets meer.

MEGA SALE (tot 90% korting)


Heel veel korting
Kortingen tot 90%
Op = Op

Hoe lang duurt het voordat ik mijn pakketje heb?

We hebben het al gehad over de verzendkosten op AliExpress en het feit dat het wel eens lang kan duren. De maximale periode is ongeveer twee maanden, blijkt uit ervaring van veel mensen online.

Ook heb ik persoonlijk nog nooit langer dan twee maanden hoeven te wachten op mijn producten uit China.

Er zijn ook verhalen van mensen die hun product binnen twee weken hadden, maar dit is eerder uitzondering dan regel. Bestel je iets in China, hou er dan rekening mee dat het lang, heel lang onderweg zal zijn.

Toch komen er ook steeds meer afspraken tussen verkopers op AliExpress en postorderbedrijven. Zo zijn er al bedrijven die jouw pakketje gegarandeerd binnen een week leveren.

Vaak zien we dat bij ‘AliExpress standard shipping’ een 10-daagse levering wordt benoemd. Ik zie dat ook steeds vaker gerealiseerd worden. Dus de verzending wordt langzaam sneller, vooral ook omdat steeds meer Europese distributie mogelijk wordt gemaakt.

Lees ook: AliExpress Schiedam: waarom is mijn pakketje daar?

De douane: wat mag ik verwachten?

Dit is een iets gecompliceerder verhaal, de douane wil soms ook nog een geldbedrag van jou ontvangen als je een Chinees pakketje hebt ontvangen. Wij leggen hieronder de regels voor je uit!

Zo zijn er invoerrechten die betaald moeten worden, dit geldt echter alleen op producten, dit geldt vanaf 1 juli 2021 voor alle producten. Er is dus geen verschil in waarde van het product.

Naast de invoerrechten dient er ook BTW betaald te worden bij AliExpress op alle producten. Deze nieuwe Europese regels zijn ingegaan vanaf 1 juli 2021, waarbij er altijd BTW betaald dient te worden. Deze verrekenen neemt AliExpress vanaf deze datum voor haar rekening.

Het verhaal ligt iets gecompliceerd dan hierboven beschreven, daarom hebben we een uitgebreid AliExpress BTW-gids gemaakt met daarin antwoorden op al je vragen.

Lees ook: AliExpress BTW en invoerrechten, de complete gids met alle antwoorden

Koop je dus iets in China, check goed hoe het precies werkt met invoerrechten, BTW en inklaringskosten. Anders is het misschien toch beter om de producten dichter bij huis te bestellen.

Lees ook: Namaak op AliExpress kopen;deze regels en risico’s zijn belangrijk

Word ik opgelicht bij AliExpress?

Nu zijn er toch veel mensen die zich afvragen: hoe kan dat nu zo goedkoop? Is het wel veilig? Een terechte vraag, maar over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken bij AliExpress. Vaak zien we dat het lang duurt, maar een berichtje naar de verkoper kan opheldering geven.

Daarnaast zijn ratings heel belangrijk voor de verkopers op AliExpress: een betere beoordeling betekent meer bestellingen. De vermelding van een mogelijk negatieve review opent deuren die eerder wellicht gesloten bleven.

Dus echte oplichting op AliExpress, persoonlijk ben ik het nog niet tegengekomen, maar het is natuurlijk altijd belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken.

Lees ook: AliExpress zending geannuleerd; opgelost in 4 eenvoudige stappen

Garantie en retouren

Allereerst is het goed om te weten dat AliExpress eigenlijk niet anders is dan de onze Marktplaats.nl.

Als je iets bestelt koop je dus niet bij AliExpress maar bij een verkoper. Om jou als koper zekerheid te bieden verlopen claims over garantie of verkeerde producten in eerste instantie via het platform van AliExpress.

AliExpress retour

AliExpress hanteert een strikte termijn van 14 dagen na ontvangst. Binnen die tijd moet je een garantieclaim hebben ingediend om door AliExpress geholpen te worden.

Soms, zoals wanneer je de telefoon zou kopen, biedt de koper een langere garantie, in dit geval via verzekeraar Allianz. Na 14 dagen zal je je dus tot Allianz moeten wenden in geval van een claim.

Als je wilt claimen en je bent binnen 14 dagen na ontvangst van jouw levering open je een geschil. Dit doe je door in te loggen en bij de orderpagina de betreffende optie te kiezen. Je kunt per bestelling maar 1 geschil openen. Het is dus belangrijk om al jouw klachten te vermelden.

Meer details over lees je in ze AliExpress retour gids

Afwikkeling van de garantie

Als je de claim hebt ingediend via het orderformulier krijgt de koper de kans om te reageren. Vervolgens kun je met de koper onderhandelen of je het product terug stuurt en jouw aankoopbedrag terug krijgt of dat je het product houdt en een deel van het bedrag terug krijgt.

Al bij aankoop kun je zien of de verkoper in zo’n geval de kosten voor retour op zich neemt of dat jij als koper deze kosten draagt. Indien de verkoper de kosten op zich neemt is het belangrijk om vooraf af te spreken hoe je het pakket verstuurt (via gewone post, aangetekende post, prioriteitspost of per koerier) en hoe de kosten vergoed gaan worden. Dit is belangrijk, want verzending van een telefoon naar China (wij kozen als voorbeeld Shanghai) via PostNL kost € 76,01 en via DHL € 13,- via standaard aangetekende verzending.

Garantieclaim niet goed afgewikkeld?

Als jouw claim op garantie door de koper wordt afgewezen of wanneer de verkoper de gemaakte afspraken niet nakomt en je hebt de claim binnen 15 dagen ingediend kun je de claim doorzetten naar AliExpress. Zij zullen dan verder de regie nemen.

Wanneer ook zij de garantie niet van toepassing verklaren blijft alleen de (theoretische) mogelijkheid van een rechtszaak in China over. In andere gevallen zullen zij de zaak regelen en zelf de verder afwikkeling met de verkoper op zich nemen.

Wanneer je de claim niet binnen 15 dagen hebt ingediend houdt Ali Express zich afzijdig en zul je dus met de koper of zijn verzekeraar alsnog tot een akkoord moeten zien te komen.

Meer info over rechten en plichten bij AliExpress, lees je op de site van Autoriteit Consument en Markt.

Waarom is AliExpress zo goedkoop?

Kijk, dat is nu een interessante vraag! In China is er veel mogelijk, productie is relatief goedkoop, vooral als er grote hoeveelheden worden gemaakt.

Hou er rekening mee dat ook producten die in Nederland en België verkocht worden vaak in Aziatische landen geproduceerd worden, dus het is niet per se slecht.

Begrijp me goed, er zijn zeker veel slechte producten te vinden op AliExpress Nederland, maar lees daarom vooral veel reviews, maar daarover hieronder meer.

Doordat er gratis verzonden kan worden met een kleine subsidie van de overheid en het feit dat er in grote hoeveelheden, vaak merkloos wordt geproduceerd, zorgt ervoor dat de prijzen simpelweg lager liggen dan we gewend zijn.

Let op namaakproducten

Ook al liggen de prijzen laag, toch zijn er ook veel namaakproducten te vinden. Als iets te goed lijkt om waar te zijn, bijvoorbeeld een iPhone voor 200 euro, dan is het dat waarschijnlijk ook.

Je zult wel een toestel geleverd krijgen met de looks van de iPhone, maar niet de kwaliteit en software zoals we dat van Apple gewend zijn.

Natuurlijk doen sites als AliExpress er alles aan om dit soort namaak zoveel mogelijk te verbannen, maar er is nog steeds veel te koop wat niet van de echter fabrikant afkomstig is. De kwaliteit zal dus minder zijn, net als de prijs.

Het is dus wenselijk om je gezond verstand te gebruiken. Een paar Adidas Superstars voor 25 euro, nee, dat zijn geen echte…

Nadeel van namaak is ook dat deze eruit gepikt kunnen worden door de douane om ze vervolgens simpelweg te vernietigen. Het is niet toegestaan om dergelijk producten in te voeren. Lees dus goed de reviews, omschrijving en gebruik je verstand…

Lees ook: Namaak op AliExpress kopen;deze regels en risico’s zijn belangrijk

AliExpress review: kopen bij AliExpress of beter niet?

In deze sectie van dit AliExpress-artikel behalen we twee verschillende reviews: mijn persoonlijke review van het platform, maar ook hoe reviews jouw helpen bij het kiezen van het juiste product.

AliExpress review

Zoals je inmiddels weet heb ik al meer dan 200 bestellingen gedaan op AliExpress en heb inmiddels dus een redelijk beeld van hoe AliExpress precies werkt en of kopen de moeite waard is.

In de afgelopen jaren heb ik veel positieve, maar ook een aantal negatieve ervaringen gehad op AliExpress. Veel producten gebruik (of gebruikte) ik met veel plezier. Er waren echter ook producten die absoluut niet aan mijn wensen voldeden om meerdere redenen.

Soms was de kwaliteit niet top, maar soms was het ook compleet anders dan de foto’s of omschrijving deed vermoeden. Vaak loste het openen van een AliExpress dispute dit op, maar je moet er wel zelf wat moeite in stoppen om dit voor elkaar te krijgen.

AliExpress heeft een flink aanbod aan producten, waardoor je veel keuze hebt. Ook wordt hetzelfde product vaak door meerdere verkopers aangeboden, waardoor je het over het algemeen voor de beste prijs krijgt.

De laatste periode wordt ook het verzenden steeds sneller: AliExpress presteert het soms om een product binnen ~1 week in aan mijn voordeur te krijgen, dat doen ze goed. Er zijn echter ook zending die wel weken, zo niet maanden op zich laten wachten. Hoe dan ook: kies altijd de juiste verzendmethode.

Conclusie AliExpress review

AliExpress is een interessante online shop met een bijzonder groot assortiment, waar je met goed zoeken de juiste producten kunt vinden.

Deze zijn dan aantrekkelijk geprijsd. Ik wil deze AliExpress review afsluiten met: shop altijd met een gezonde dosis argwaan op AliExpress, lijkt het te goed om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo…

7.8Expert Score
AliExpress doet veel goed, maar lang niet alles…
Na 200+ bestellingen heb ik de nodige ervaring opgedaan bij AliExpress: ik deel graag wat ik ervan vind.
Aanbod
10
Zoekfunctie
6
Verzenden
8
Retour
6
Prijs
9
Pluspunten
 • Groot aanbod van producten
 • Concurrerende prijzen
 • Ook aanbod van A-merken
 • Steeds snellere verzending
Minpunten
 • Retouren niet optimaal en duur
 • Verzenden kan lang duren
 • Zoeken werkt niet altijd even lekker

Reviews lezen op AliExpress

Reviews zeggen veel over de manier van werken van een verkoper en over het product zelf. Gelukkig zijn op AliExpress veel reviews te vinden, sommige zelfs met foto.

Hierbij wordt ook vaak vermeld hoe lang het heeft geduurd voordat een product gearriveerd is. Staar je hier niet blind op, kans is groot dat dat in jouw geval compleet anders is.

Omdat zoveel mensen veel waarde hechten aan reviews, zullen verkopers alles in het werk stellen om goede reviews te krijgen. Dit doen ze door goede service proberen te leveren, snel te reageren op berichten en andere zaken waar klanten normaal gesproken enthousiast van worden.

Soms doen ze zelfs een klein cadeautje bij de bestelling om je verwachtingen te overtreffen.

Lees de reviews dus goed door, check het aantal bestellingen en laat je leiden door de ervaringen van anderen…

Reviews op AliExpress

Betaalmethodes AliExpress

Op AliExpress zijn er meerdere betalingsmogelijkhden die aangeboden worden. Het kan echter per product of verkoper verschillen of deze ook daadwerkelijk beschikbaar zijn.

Hieronder een lijst met betalingsmethodes AliExpress:

 • PayPal – Wereldwijd betalingssysteem, kan aan NL of BE bankrekening of creditcard gekoppeld worden. Meer info over deze betalingsmethode kun je hier vinden.
 • iDeal – Nederlandse betaalmethode, meest gebruik top AliExpress en bij andere Nederlandse shops. Check AliExpress iDeal voor alle info.
 • Creditcard – Veel gebruikte methode. Alle grote creditcardmaatschappijen worden ondersteund
 • Apple Pay – Alleen beschikbaar voor mensen met een iPhone of Mac. Betalingsmethode van Apple die ook actief is in NL en BE.
 • Achteraf betalen – deze optie is niet altijd beschikbaar, maar komt bij steeds meer producten en verkopers terug. Achteraf betalen bij AliExpress wordt aangeboden door Klarna.

Lees ook: Wat is PPRO Financial en waar staat het op mijn rekeningafschrift?

Ben je van plan iets retour te sturen, bedenk je dan goed voordat je dit doet. Het is vaak een dure aangelegenheid en omdat de producten niet bijzonder duur zijn die je bij AliExpress kunt kopen, kost het vaak meer dan het opbrengt.

Lees voordat je bestelt goed de voorwaarden van de betreffende verkoper inzake retourneren als je toch besluit een duurder product te kopen. Een paar tientjes verzendkosten vanuit Nederland naar België is helaas geen uitzondering.

Gratis producten bij AliExpress

AliExpress is spotgoedkoop. Maar het kan goedkoper. Je kan zelfs ‘gratis’ producten krijgen. Ik zeg bewust ‘gratis’, want het is nét niet helemaal gratis. Je betaalt namelijk nog steeds één eurocent.

Hoe jij deze bijzonder goedkope producten krijgt?

Om in aanmerking te komen voor gratis producten en artikelen voor 1 cent, moet je wel even uitloggen van je account. De producten van één cent krijg je namelijk alleen als nieuwe gebruiker. Maar laat het nou eens heel eenvoudig zijn om een nieuw account aan te maken.

Deze ‘nieuwe gebruikersbonus’ van AliExpress is geldig voor iedereen met een nieuwe account. Zie je in de lijst producten staan die je zou willen hebben. Soms bespaar je meer dan 8 euro door gebruik te maken van de bonus. Mooi meegenomen.

Welke producten je kunt verwachten voor € 0,01?

 • Oordopjes
 • Kabels en opladers
 • Nagellak en andere cosmetica
 • Telefoonhoesjes
 • Sieraden

Bekijk hier welke producten vandaag maar één cent kosten

Coupons en exclusieve kortingen

In de zogenaamde ‘nieuwe gebruikerszone’ vind je ook een coupon voor drie dollar. Die kun je besteden bij producten vanaf 4 dollar. Dat is dus 75% korting.

Daarnaast zie je er ook exclusieve kortingen voor specifieke producten. Soms betaal je dan maar 1 euro, terwijl andere shoppers meer dan 7 euro betalen. Dat is leuk winkelen!

AliExpress tips

Om dit artikel af te sluiten heb ik nog een aantal handige tips voor je op een rij gezet voordat je gaat shoppen bij AliExpress.

1. Bestel via de app

Dit is een tip die je zeker moet gebruiken als je extra korting wil. Om de app te promoten zijn er heel vaak speciale prijzen voor mensen die via de app kopen. Download de app voor Android of iOS. Daarnaast is het natuurlijk ook wel lekker om met de app te shoppen, persoonlijk gebruik ik deze eigenlijk altijd als ik iets bestel bij AliExpress.

2. Kijk en vergelijk

Deze tip spreekt wellicht voor zich, maar ga niet klakkeloos voor het product of de aanbieder met de meeste bestellingen. Na goed zoeken, kan het zijn dat je een product goedkoper of beter vindt.

3. Lees reviews (maar echt…)

Lees reviews, veel reviews. Probeer ook reviews te vinden inclusief foto’s zodat je een ‘reallife’ idee krijgt van een hoe een product er daadwerkelijk uit ziet.

4. Hou rekening met BTW en eventuele andere belastingen

Er is niets zo vervelend dan een bericht van de douane of vervoerder te krijgen dat je nog extra moet betalen voor een pakketje.

Daarom is het essentieel om jezelf goed te informeren over de regelgeving. Meer details hierover kun je in onze uitgebreide BTW en invoerrechten op AliExpress-gids vinden.

5. Zoek naar goede aanbiedingen

AliExpress stunt graag met prijzen om zo extra omzet te genereren. Check dus altijd over deals of acties zijn, of misschien wel een AliExpress coupon. Een goed startpunt voor jouw AliExpress-zoektocht is deze link.

Wat vind jij van AliExpress?

Laat het ons vooral weten hieronder! Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen met het kopen bij AliExpress.

Oprichter van Chinafans. Deelt graag ongevraagd tips over het shoppen in China en is grootbezitter van kabeltjes! Vraag over shoppen in China? Check het officiële Chinafans-forum!

8 gedachten over “AliExpress: jouw nieuwe ultieme shopping guide + review (2023)”

 1. whoah this blog is wonderful i love reading your articles. Keep up the good work! You know, a lot of people are looking around for this info, you could aid them greatly.

  Beantwoorden
 2. Excellent beat ! I wish to apprentice whilst you amend your site, how can i subscribe for a blog site? The account helped me a appropriate deal. I have been tiny bit familiar of this your broadcast provided bright transparent concept

  Beantwoorden
 3. Je laten leiden door het gezeur van anderen is niet zo verstandig. In dit land bestaat niet bepaald een gebrek aan braaf volgzame, zeurende angstdombo’s 🙂 …

  Beantwoorden
 4. Als ik via mijn telefoon iets bestel bij Alie dan zie ik deze bestelling niet op mijn account in mijn pc hoe los ik dit op zodat ik dit wel kan zien ?

  Alvast bedankt voor u reactie

  Beantwoorden
 5. Ik bestelde 2 verschillende producten in een winkel van AliExpress. Bestelling kwam niet en ik vroeg om een refund terugbetaling. Ik kreeg wel de teruggave van 1 aktikel van die bestelling maar niet voor het 2e. Ik heb van alles geprobeerd. Bij chats met klantenservice kreeg ik helemaal gelijk, maar er gebeurde NIETS. Je wordt gewoon een beetje zoet gehouden… Na een tijdje werd mij het chatten zelfs onmogelijk gemaakt…Ik heb ruim een jaar ook veel besteld bij AliExpress, maar ik hoef er niets meer van… Ze komen afspraken niet na.

  Beantwoorden
 6. Beste, na 1 juli heb ik iets besteld met btw/vat apart aangegeven bij de afrekening. Dit dan ook goed ontvangen zonder extra kosten. Maar nu wil ik verschillende producten bestellen en vind nergens die formule included of btw te betalen.
  Is AliExpress nu volledig in orde met btw of niet.
  Met dank om hierop te antwoorden

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer