AliExpress retour zenden: in 3 stappen geregeld + tip als de verkoper weigert

Ken jij deze deal pagina al?

Je hebt je vergist in de maat, het product lijkt in de verste verte niet op wat je had besteld of het was bedoeld als kerstcadeautje dat uiteindelijk pas in maart aankwam. Wat je reden ook is, jij wilt retourneren naar AliExpress. Gelukkig is het niet altijd moeilijk. Ik laat je zien hoe jij iets kunt terugsturen naar AliExpress.

Retourneren bij AliExpress

Een pakketje terugsturen begint altijd door contact op te nemen met de verkoper op AliExpress en te zeggen dat je iets wilt terugsturen.

Je regelt dit dus met de verkoper zelf en niet met AliExpress. Iets terugsturen naar AliExpress betekent dus eigenlijk naar de verkoper. Een klein verschil, maar met belangrijke implicaties. Daar kom ik zo op terug.

Kan ik zomaar alles terugsturen naar AliExpress?

Nee, maar ook weer soort van ja. Want er zijn flinke verschuivingen bezig op het platform. Zo is de Europese Unie zich gaan bemoeien met AliExpress, waardoor Europese (en dus Nederlandse) regels moeten gelden op de website.

Dat betekent dat er ook een wettelijke garantietermijn, BTW en retourtermijn moet gaan komen. En dat zien we nu steeds vaker terugkomen zoals in de foto hieronder.

Bij ongeveer 40% van de producten zie ik dit nu staan. Dat betekent dat je 15 dagen hebt om te retourneren zonder opgaaf van reden en dit kosteloos kunt doen.

MEGA SALE (tot 90% korting)


Heel veel korting
Kortingen tot 90%
Op = Op

Let op: dit hoeft niet te betekenen dat verkopers dit echt allemaal doorvoeren. Dat er regels ontstaan is stap één. Maar de correcte uitvoering daarvan is niet altijd op orde.

Check dus altijd even de productpagina van jouw order die je wilt terugsturen. Je order vind je hier. Kijk dan op de productpagina of de leverancier deze gratis retourmogelijkheid aanbiedt.

15 dagen retourneren bij AliExpress

Via: AliExpress

Hoe werkt dat retourneren bij AliExpress dan?

Zoals ik eerder aangaf moet je bij het terugsturen naar AliExpress rekening houden dat je het terugstuurt naar de verkoper. Dat betekent dat je eerst contact moet leggen met de verkoper. Die dien je daarom eerst een bericht te sturen. Dat werkt zo:

Optie 1

 • Log in op je AliExpress account
 • Ga naar deze orderlijst.
 • Zoek het product dat je wilt terugsturen
 • Klik op de woorden ‘contact seller’ of zoek een berichtenicoontje.
 • Type een bericht, plaats foto’s en verzoek om het accepteren van retourzendingen.
 • Wacht op reactie en ontvang een retoursticker of andere code die je kunt gebruiken om het pakketje terug te sturen.

Optie 2

 • Ga naar je orderlijst.
 • Zoek het product dat je wilt terugsturen.
 • Klik op ‘Open Dispute‘ aan de rechterkant van je scherm.
 • Geef aan dat je het product wilt retourneren en wees zo compleet mogelijk.
 • Wacht op reactie van de verkoper.
9.5

XKJ 4K Pro Drone Beste koop

Tot 1.200 meter bereik
9

Haylou GT1 Headphones Nieuwe versie

Tot 12 uur lang muziek luisteren
8.5

Rosalind Gel Polish Budget keuze

Alle kleuren van de regenboog
10

Yosyo Massage Gun Goede kwaliteit

3.200 rpm
9

Colmi P8 Smartwatch Beste prijs

IPX7 waterdicht

Is retour sturen bij AliExpress gratis?

Er is iets bijzonders gaande met verzendingen tussen China en Nederland. Verzenden is namelijk heel erg duur vanuit Nederland, maar niet vanuit China. Hoe dat komt lees je hier.

Soms is het gratis om iets terug te sturen. Dit is een redelijk nieuwe feature van AliExpress. Verkopers kunnen zelf bepalen of ze deze service aanbieden. In dat geval kun je zonder opgaaf van reden afstand doen van je product. Je herkent deze verkopers aan het volgende label met Free Return.

Aliexpress retour
Via: aliexpress

Een retourzending vanuit Nederland zal je helaas nog wel vaak zelf moeten betalen. Veel verkopers bieden deze gratis retouroptie nog niet aan namelijk.

Dat betekent dat je voor een flinke kostenpost komt te staan. Alleen een telefoonhoesje naar China sturen kan je al meer dan 10 euro kosten. En dat terwijl hij misschien maar € 0,80 kost.

Dat betekent dat het alleen rendabel is om iets terug te sturen naar AliExpress als het een duur product was. Zijn de verzendkosten te hoog? Kijk dan of je het product op Marktplaats kunt verkopen. Dat levert vaak sneller geld op en minder frustratie.

Wil je wel je product terugsturen met de bijkomende kosten of maak je gebruik van gratis retour op AliExpress? Lees dan verder.

Hoe werkt het retour sturen naar AliExpress zelf?

Retouren bij AliExpress werkt helaas iets ingewikkelder dan bijvoorbeeld bij Bol.com. Daar is het zo eenvoudig dat je gewoon je pakketje en een barcode meeneemt naar de AH.

Bij Ali wordt het je helaas iets moeilijker gemaakt, maar het is nog steeds te doen.

Zo zend je het product terug:

 • Vraag de verkoper om het retour adres
 • Verstuur je pakketje binnen 10 dagen na ontvangst van de verzendinformatie. Dit kan bij het postkantoor.
 • Kopieer de Track & Trace code van je bestelling naar je account onder ‘Add Tracking Details’
 • Je ontvang je geld terug zodra de verkoper je pakketje heeft

FAQ over retour zenden op AliExpress

Kan ik altijd retourneren bij AliExpress?

Ja en nee. Sommige verkoper hanteren al de standaard van 15 dagen retourgarantie, maar sommige niet. Ik vertel je waar je dat kunt zien.

Binnen hoeveel dagen moet ik retourneren?

Je moet de producten altijd binnen 15 dagen na ontvangst aanmelden voor retourzending. Anders vervalt je recht op retour.

Kost retourneren geld?

Helaas vaak wel. De kosten voor retourzendingen op AliExpress zijn vrijwel altijd voor jou. Heel soms zie je een label bij een product waar staat dat je gratis kunt retourneren. Dit zijn uitzonderingen. Ik laat je zien welk label dit is.

Kan ik mijn pakketje gewoon terugsturen?

Nee. Je moet eerst akkoord krijgen van de leverancier en vervolgens de adresgegevens gebruiken die zij opgeven. Ook moet je de Track&Trace delen met de verkoper.

Afbeelding: depositphotos.com | BigTunaOnline

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer