Wish invoerrechten en BTW 2023: de enige guide met alle antwoorden

Vanaf 1 juli 2021 was het zover: import vanuit China zou voorgoed veranderen. Nieuwe regels zorgen dat wij voortaan altijd BTW moeten betalen over pakketjes. Maar wat betekent het voor de Wish invoerrechten? En wat moet je weten voordat je bestelt? Dat lees je in deze uitgebreide guide.

7

Wat verandert er nou echt?

Wordt Wish duurder vanaf 1 juli 2021?

Dat er iets veranderd is op 1 juli 2021 op Wish is duidelijk. Het mag dan niet zozeer duidelijk zijn op de website zelf, maar dat er iets verandert aan de Wish invoerrechten is zeker. Op ieder product wat je vanaf 01-07-2021 in je winkelmandje stopt, moet je namelijk 21% procent BTW betalen.

Dat betekent dat producten iets duurder worden. Een zonnebril van 10 euro kost voortaan bijvoorbeeld € 12,10. Toch kun je verwachten dat er nog meer gaat veranderen. De wish invoerrechten en inklaringskosten worden ook aangepast.

Welke kostenposten veranderen er?

De Wish invoerrechten, BTW en inklaringskosten zijn voor veel mensen nog een onduidelijk onderwerp. In dit artikel vertel ik je welke van deze drie vanaf 1 juli 2021 aangepast gaan worden aan de nieuwe wetgeving.

De Wish invoerrechten zelf wijzigen namelijk bijvoorbeeld niet. Maar daar lees je verderop meer over. We gaan het eerst hebben over de kosten die wél worden aangepast.

De nieuwe regels gelden overigens ook voor andere Chinese platforms. Shop je vaak op AliExpress, dan zal je ook hier dezelfde regels aantreffen. Lees daarom ook ons andere artikel over BTW en invoerrechten op AliExpress.

7

Hoe zit het met de BTW op Wish vanaf 01-07-2021?

Wish BTW vanaf 1 juli

Over pakketjes onder de 22 euro hoefde je voorheen geen BTW te betalen. Dat verandert vanaf 1 juli. Ook op pakketjes van 1 euro moet je voortaan BTW betalen. Hoewel het je ongetwijfeld is overkomen dat je ook op pakketjes boven de 22 euro geen BTW hoefde te betalen, gaat dat vanaf nu veranderen.

De douane doet hoogstwaarschijnlijk niet meer aan steekproefsgewijze controles, maar alle pakketjes die de grens overkomen naar Nederland of België, zullen BTW moeten betalen. De Wish invoerrechten zijn iets anders dan BTW. Wat er gebeurt met de invoerrechten lees je verderop.

De manier waarop die BTW wordt betaald, is afhankelijk van een belangrijk systeem dat werd uitgerold; IOSS. Daar lees je verderop in dit artikel meer over.

7

Inklaringskosten op Wish vanaf 1 juli

Wish Inklaringskosten

Inklaringskosten zijn extra kosten die je betaalt als je pakketje eerst langs de douane moet om BTW af te dragen. Postbezorgers zoals Bpost of PostNL rekenen deze kosten als een soort administratiekosten. Was jouw pakketje vóór 1 juli 2021 BTW verschuldigd, dan moest je deze kosten vaak betalen.

In Nederland en België waren die kosten verschillend, maar je betaalde zo’n 12 tot 24 euro aan inklaringskosten.

Theoretisch gezien moet je deze kosten vanaf 01-07-2021 óók betalen voor pakketjes onder de 22 euro.

Maar, omdat er een IOSS systeem is uitgerold, is dat niet het geval. In ieder geval niet voor Wish. Daar lees je zo meer over.

7

Wat verandert er voor Wish invoerrechten?

Wish invoerrechten 2021

Wish invoerrechten zijn kosten die je betaalt zodra een pakketje van buiten de EU meer dan 150 euro kost. Nou zal het niet vaak voorkomen dat je pakketjes voor dit soort bedragen bestelt, toch is het handig om te weten wanneer je deze kosten kunt verwachten.

Vanaf 01-07-2021 verandert er in ieder geval niets aan de Wish invoerrechten. De grens blijft liggen op 150 euro. Kom je daarboven, dan betaal je bij aankomst van het pakketje in Nederland of België nog een extra bedrag. Dit is vaak een percentage van de totale prijs van je pakketje.

Hieronder lees je wat er staat te gebeuren en welke effecten dat heeft op pakketjes onder de 150 euro.

7

Is IOSS de oplossing voor Wish?

Import One Stop Shop (IOSS)

Het wordt voor de EU moeilijk om voor ieder setje oorbellen van € 0,80 de BTW te innen en inklaringskosten te rekenen. Met de miljoenen pakketjes die per maand over de grens heen komen, zouden ze daar een heel leger aan personeel voor moeten inzetten.

De EU is daarom met een oplossing gekomen; Import One Stop Shop.

Dit systeem is gemaakt met het doel om Chinese webshops de BTW namens de EU te innen bij klanten. Door IOSS maakt Wish dus een financiële connectie met de EU. In plaats van de pakketjes zonder BTW te verrekenen naar de EU te sturen, kan de webshop dit nu direct met jou regelen.

Het voordeel van IOSS voor jou

Veel mensen keken op naar deze nieuwe regel vanaf 01-07-2021. Maar als je goed rekent, zie je dat het eigenlijk wel meevalt. Sterker nog: het is duidelijker en soms goedkoper.

Waarom?

Omdat de inklaringskosten die je betaalde (13 euro in Nederland en 24 euro in België) niet meer hoeft te betalen, omdat de BTW al aan Wish is betaald.

Zodra het pakketje over de grens komt, kan het dus gelijk naar jouw huis toe. Dat heeft twee voordelen:

  1. Je weet voordat je bestelt precies hoeveel je kwijt bent.
  2. Je komt niet voor verrassingen te staan bij de douane
  3. Je hebt je pakketjes sneller in huis.

Let op: de voordelen gelden wel alleen voor pakketjes onder de 150 euro. Bestel je meer dan dat, dan moet je invoerrechten betalen. En omdat het pakketje dan alsnog langs de douane moet, worden er dan waarschijnlijk ook inklaringskosten gerekend.

Wish logo

Wish Superdeals

Interessante deals bij Wish
7

Gaat Wish aan de slag met IOSS?

Wish en IOSS

Het ziet ernaar uit dat Wish inderdaad gebruikmaakt van IOSS. Dat betekent dat je van alle bovenstaande voordelen gebruikmaakt zodra je shopt op Wish.

We zitten wel in een overgangsfase, die wellicht nog een tijdje kan duren. Zorg ervoor dat je altijd alert bent op wat je bestelt, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan.

Alles lijkt er in ieder geval op te wijzen dat Wish ook mee zal doen met IOSS, wat goed nieuws is voor liefhebbers van de website.

Ben je benieuwd wat nou precies het verschil is tussen webshops mét en zónder IOSS? Hieronder twee voorbeelden.

Zo ziet het eruit als je vanuit Nederland of België besteld vanaf 1 juli 2021 en een webshop is WEL aangesloten bij IOSS.

[elementor-template id=”5390″]

Zo ziet het eruit als je vanuit Nederland of België bestelt vanaf 1 juli 2021 en een webshop is NIET aangesloten bij IOSS.

[RH_ELEMENTOR id=”5448″]

7

Wat kunnen we verwachten?

Conclusie

Het is 100% zeker dat alle pakketjes van Wish vanaf 01-07-2021 verplicht zijn om BTW af te dragen. Je kunt er dus vrij zeker van zijn dat je vanaf deze datum 21% extra betaalt over je aankopen. Ook over pakketjes onder de 22 euro.

Het is ook zeker dat Wish meedoet met IOSS. Dat betekent dat je minder kosten betaalt voor je pakketjes zodra ze grens over komen omdat ze niet meer langs de douane hoeven. En omdat die stap er tussenuit is gehaald, komen je pakketjes ook nog eens sneller aan.

Al met al lijkt de nieuwe wetgeving omtrent de Wish invoerrechten en BTW zo slecht nog niet. Je weet in ieder geval precies waar je aan toe bent zodra je een bestelling plaatst. En wie weet is dat jou wel 21% waard.

1 gedachte over “Wish invoerrechten en BTW 2023: de enige guide met alle antwoorden”

  1. Ik had een shirt besteld watnincl het opsturen 8 euro was,eenmaal in belgie kreeg ik bericht dat’ik 16 euro btw moest betalen of het pakje ging terug!nou dan maar terug! Dus ook bedragen van onder de 10 euro komen ze met dat af nou dag de belasting betalen we al genoeg.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer