AliExpress invoerrechten en BTW 2023: de ultieme guide met alle antwoorden

2021 was een belangrijk jaar. Wetten gingen op de schop en er komt Europa-brede regelgeving op het gebied van import. Importeer je na 01-07-2021 iets van buiten Europa naar Nederland of België, dan gaat dat mogelijk meer kosten.

Je weg vinden in een oerwoud van incomplete, incorrecte of gecompliceerde teksten is gelukkig niet meer nodig. Op Chinafans lees je het laatste artikel dat je nodig hebt om te weten wat de nieuwe wet voor jou betekent.

We hebben alles voor je op een rij gezet over AliExpress invoerrechten, maar ook de AliExpress BTW en inklaringskosten van 2021.

Wordt AliExpress duurder?

Wat veranderde er nou echt vanaf 01-07-2021?

Europa was de afgelopen jaren vrij coulant. Tot grote ergernis van Europese winkeliers overigens. Producten onder de 22 euro waren namelijk gevrijwaard van BTW en werden daarmee niet gecontroleerd door de douane.

Een grote groep Nederlands maakte hier dankbaar gebruik van.

Producten kopen buiten Europa was altijd al goedkoop, maar dankzij de BTW-vrijstelling dus 21% extra goedkoper. Europa besloot daarom de vrijstelling van BTW te laten vervallen.

aliexpress bestelling voltooid niet ontvangen
Via: pixabay.com

Extra kostenposten
Voor pakketjes buiten de EU zijn er over het algemeen drie kostenposten:

  • BTW
  • Invoerrechten
  • Inklaringskosten

Het grootste verschil merk je al sinds 01-07-2021 bij pakketjes onder de 22 euro. Die zijn namelijk niet meer vrijgesteld van BTW. Je betaalt daar vanaf 1 juli dus ook 21 % BTW over.

Verderop in het artikel lees je meer over de BTW, invoerrechten en inklaringskosten voor websites zoals AlIExpress en wat het betekent voor jouw aankopen.

Ook hebben we het nog heel even over een mogelijke oplossing: IOSS. Dat onderwerp lichten we zo verder uit. We gaan nu eerst kijken naar invoerrechten, inklaringskosten en BTW bij het kopen in China.

Verzenden vanuit de EU kan interessant zijn, echter is de locatie waar de verkoper gevestigd is leidend voor het al dan niet betalen van BTW. Wordt er vanuit de EU verzonden, maar is het een Chinese verkoper, dan zal AliExpress BTW rekenen.

Bij bedragen > 150 euro wordt dit gedaan door de lokale postbedrijven / douane. Let dus altijd goed op bij het afrekenen of er al BTW in rekening is gebracht.

Niet alleen AliExpress
Omdat Chinafans zich met guides en producten voornamelijk richt op AliExpress, is dit artikel vooral geschreven voor gebruikers van deze website. Maar AliExpress is slechts één webwinkel buiten Europa.

Alles wat voor AliExpress geldt zal op het gebied van BTW, invoerrechten en inklaringskosten vanaf 1 juli 2021 ook gelden voor alle andere niet-Europese webwinkels.

Aliexpress featured Chinafans
Via: depositphotos.com | Rafapress

AliExpress BTW 1 juli 2021

Voor bestellingen van buiten Europa betaal je vanuit Nederland of België vanaf 1 juli 2021 ook BTW over pakketjes onder de 22 euro.

Ook dat goedkope USB-kabeltje van 1 euro, kost vanaf 2021 dus € 1,21. Voor kleine bestellingen geen astronomisch bedrag, maar het heeft zeker invloed op grotere of frequentere bestellingen.

De 21% BTW geldt voor alle pakketjes buiten Europa. Dat betekent dat het niet meer nodig is om je bestelling op te breken in diverse bestellingen om onder de 22 euro te blijven. Tenzij je boven de 150 euro uitkomt natuurlijk, en daardoor invoerrechten moet betalen.

Lees ook: Bestellen op AliExpress na 1 juli 2021: 6 dingen die ik leerde

De nieuwe BTW-regels zijn live op AliExpress. Bij bestellen zie je nu direct hoeveel BTW je verschuldigd bent, die door AliExpress verrekend zal worden!

Voor nu: hier kun je dus gewoon terecht!

De BTW op AliExpress wordt niet meer bij het afrekenen getoond, maar bij de producten zelf. Er staat dan ‘price includes VAT’. Hetgeen betekent dat de prijs inclusief BTW is, zoals je op onderstaande screenshots kunt zien.

Voor nu: hier kun je dus gewoon terecht!

BTW-melding browser
BTW-melding app

AliExpress invoerrechten 2021

Invoerrechten zijn de kosten die je betaalt zodra een pakket buiten Europa meer dan 150 euro kost. In 2021 zal er op het gebied van invoerrechten niets veranderen. Pakketten uit China tot 150 euro hoeven geen invoerrechten te betalen.

Boven de 150 euro blijven de regels dus gelijk, ook na 1 juli. Koop je iets op AliExpress van bijvoorbeeld 140 euro, dan betaal je alleen de BTW, zoals je voorheen ook deed.

AliExpress en PostNL
Via: pixabay.com

Inklaringskosten Aliexpress vanaf 1 juli 2021

Tot voor kort werkte het zo met inklaringskosten uit China. Zodra een pakketje van 22 euro de grens overkwam, werd het door PostNL of Bpost aangegeven bij de douane.

De douane berekende de BTW aan jou door. De postbezorger berekende inklaringskosten (een soort administratie-/handelingskosten) aan je door.

De 21% BTW werd dus geïncasseerd door de douane, en de inklaringskosten door bijvoorbeeld PostNL of Bpost. Dit bedrag betaalde je vaak in één keer aan de postbezorger.

De huidige inklaringskosten voor Nederland (PostNL) zijn 13 euro per zending. Voor België (Bpost) gaat het om 24 euro voor een zending van maximaal 150 euro in waarde. Boven de 150 euro betaal je 32 euro inklaringskosten.

Vanaf 01-07-2021 werkt het zo: voor alle pakketjes van buiten Europa moet BTW betaald worden. Dat kan op twee manieren. De eerste manier is zoals het nu ook al gaat: langzaam en duur.

Want als je ook inklaringskosten zou moeten betalen voor producten van één euro, dan wordt bestellen op AliExpres wel erg duur.

Een USB-kabel van 1 euro op AliExpress kost je dan voortaan 14 euro in Nederland en in België 25 euro. Niet bepaald gunstig voor je portemonnee.

Gelukkig is er een tweede oplossing…

Import One Stop Shop (IOSS)

Is Import One Stop Shop de oplossing?

Via: ec.europa.eu

IOSS staat voor Import One Stop Shop. Een goed gekozen naam, want het ademt gemak en eenvoud, en dat is precies wat het moet gaan verzorgen.

IOSS is een initiatief van Europa, waar niet-Europese webshops zich bij kunnen aanmelden. Import One Stop Shop moet ervoor zorgen dat de hoge inklaringskosten van hierboven niet meer nodig zijn.

Hoe dat kan?

Heel eenvoudig: de retailer waar je het pakketje koopt, zorgt voor de afdracht van de BTW en eventueel andere kosten. Op deze manier zijn er dus geen extra kosten meer voor de consument bij aankomst in het land van bestemming.

PostNL, DHL of Bpost hoeven zendingen tot 150 euro hierdoor niet meer aan te melden bij de douane, omdat de BTW al is afgedragen. Daardoor vervallen de inklaringskosten van de pakketdienst dus ook.

IOSS zorgt er hiermee voor dat de verantwoordelijkheid bij de webshop zelf komt liggen. Stel dat je iets koopt uit China.

De webshop is aangemeld bij IOSS en ziet dat je uit Nederland of België komt. De BTW wordt dan tijdens het afrekenen in de prijs verwerkt.

Maar…

Niet alle webshops zijn standaard onderdeel van IOSS. Zij moeten zichzelf aanmelden. Doen ze dat niet, dan heeft dat grote gevolgen voor jou als klant. Hieronder een voorbeeld van de kosten die je gaat maken als een webshop wel of geen partner is van IOSS.

Je kan zien of een webshop meedoet aan IOSS door tijdens het afrekenen te kijken of er BTW gerekend wordt.

Is dat niet het geval, dan heb je mogelijk te maken met een webshop die (nog) niet voldoet aan de eisen van IOSS.

[elementor-template id=”5390″]

Zoals je ziet zijn de kosten bij een geregistreerde webshop zeer acceptabel. Je betaalt echt alleen de BTW van 21%. Is een webshop niet geregistreerd, dan is het eigenlijk niet meer te doen om je producten daar te kopen.

9.5

XKJ 4K Pro Drone Beste koop

Tot 1.200 meter bereik
9

Haylou GT1 Headphones Nieuwe versie

Tot 12 uur lang muziek luisteren
8.5

Rosalind Gel Polish Budget keuze

Alle kleuren van de regenboog
10

Yosyo Massage Gun Goede kwaliteit

3.200 rpm
9

Colmi P8 Smartwatch Beste prijs

IPX7 waterdicht

AliExpress en IOSS

Chinafans heeft even rondgevraagd en contact opgenomen met AliExpress. Wij zijn namelijk bijzonder benieuwd of AliExpress al geregistreerd is bij IOSS. Als dat het geval is, dan kunnen we vanaf 01-07-2021 gewoon weer gerust door met het bestellen van pakketjes op AliExpress.

Zo niet, dan wordt het allemaal wel heel erg duur.

We hebben een reactie gehad van de klantenservice van AliExpress, waarin ze aangeven dat de BTW-verrekening via AliExpress zal gaan. Dit betekent dat er GEEN extra kosten meer zouden zijn als het product in NL aan komt.

Duizenden mensen hebben namelijk al vragen gesteld over dit onderwerp.

Nog vragen over BTW op AliExpress (en andere shops)?
Check dan het officiële Chinafans-forum en stel je vraag!

AliExpress in Nederland na 1 juli 2021

Via: pixabay.com | pieterwillem, CC

We vonden op internet nogal wat tegenstrijdige verhalen. Op social media gaan veel verhalen de ronde over de regelingen. Chinafans heeft daarom contact gezocht met PostNL om te achterhalen wat er gaat gebeuren.

Zoals we al verwacht hadden, geeft PostNL aan dat de regels inderdaad vanaf 01-07-2021 gaan veranderen. Er komt een Europees systeem (IOSS) en daar wordt PostNL ook onderdeel van.

Bestellingen buiten Europa, bij een webshop met IOSS-registratie, waarvan het pakketje met PostNL bezorgd wordt, zal zonder inklaringskosten bij je thuis worden bezorgd.

Is de webshop niet geregistreerd, dan zal de levering langer duren én betaal je vanaf 1 juli 2021, 4 (tot 150 euro) of 13 euro (150 euro+) inklaringskosten + BTW zodra je pakketje in Nederland komt.

Wel is de kans groot dat je dit voortaan niet meer aan de postbezorger hoeft te betalen. In België is vanaf 31-05-2021 een systeem van kracht waarbij je via Track & Trace kunt betalen. Daarna wordt je pakketje pas verzonden.

Samengevat: bij een niet-aangesloten webshop buiten de EU (dus als PostNL de afhandeling moet doen), dan zijn de kosten:

  • Waarde product <150 euro – 4 euro inklaringskosten
  • Waarde product >150 euro – 13 euro inklaringskosten

AliExpress in België na 1 juli 2021

Via: pixabay.com | BghFOTO, CC

Chinafans heeft ook contact opgenomen met Bpost. Ook hier geldt dat het IOSS-systeem van kracht wordt op 01-07-2021. Geregistreerde webshops innen de BTW van 21% dus al bij jou.

Zodra het pakketje in België aankomt, zal het direct verzonden worden via Bpost, zonder eerst naar de douane te gaan.

Bpost heeft ons voorgerekend wat het gaat kosten zodra een webshop wel of niet geregistreerd is, zoals je hierboven ook in de tabel kunt zien.

In België zal je na 01-07-2021 waarschijnlijk nog sneller je pakketje thuis hebben, zolang de webshop geregistreerd is.

Overzicht inklaringskosten vanaf 1 juli 2021 voor PostNL en BPost

Hieronder een overzicht van de kosten die PostNL en BPost gaan rekenen vanaf 01-07-2021 als een shop NIET is aangesloten bij IOSS.

Ook veranderingen voor doorverkopers/dropshippers?

Dropshippers verkopen via Nederlandse of Belgische webshops producten van Aziatische webshops. Dat was voorheen een interessant businessmodel.

Een Europese winkelier moest namelijk BTW doorrekenen aan de klant, terwijl de dropshipper dat niet hoefde. Ook hoeft een dropshipper vaak geen verzendkosten te betalen.

Dat was al jaren een doorn in het oog van Europese winkeliers. Want zelfs al zou een Nederlandse of Belgische winkel precies hetzelfde product verkopen als de dropshipper, het product zou altijd 21% goedkoper zijn bij de dropshipper.

Daar komt nu dus verandering in. Een dropshipper zal zijn prijzen met 21% moeten verhogen om nog dezelfde winst over te houden. Die zullen dus ongetwijfeld niet blij zijn met de nieuwe BTW-regels binnen Europa vanaf 1 juli 2021.

Namaak op AliExpress kopen; douane
Via: depositphotos.com | grigvovan

Ook gratis verzending staat op de tocht

Op dit moment is het bijzonder goedkoop om producten vanuit China in Nederland te krijgen. Invoerrechten en BTW zijn dan wel aan de orde in 2021, maar verzendkosten komen er vrijwel nooit bij kijken.

Dit heeft te maken met een ruim 50 jaar oud verdrag tussen diverse wereldlanden. Daarin staat dat China als ‘ontwikkelingsland’ minder verzendkosten hoeft te betalen voor export.

Omdat China geen ontwikkelingsland meer is, wil de Europese unie ook gratis verzenden aan banden leggen. Uiteraard kan dit niet in één stap.

Ook zijn er nog geen concrete plannen over hoe dit precies plaats zou moeten vinden.

Je kunt er wel op rekenen dat de optie ‘gratis verzending’ nog even op de website zal blijven staan. Maar de komende jaren zit daar ongetwijfeld een verandering aan te komen.

Lees ook: waarom heeft AliExpress geen verzendkosten? 5 redenen

MEGA SALE (tot 90% korting)


Heel veel korting
Kortingen tot 90%
Op = Op

AliExpress: verzenden vanuit de EU?

Het is je misschien al bekend, maar Alibaba werkt met AliExpress aan een distributiecentrum in België. Luik, soms ook wel de poort van Europa genoemd, zou dan een opslag worden van allerlei producten van AliExpress.

Dit zou betekenen dat AliExpress de BTW-regels van 2021 omzeilt, net als de importkosten, invoerrechten en inklaringskosten.

Of en wanneer dit distributiecentrum er komt is nog niet helemaal duidelijk, maar één ding is zeker. Uiteraard zag AliExpress BTW wijzigingen in 2021 al lang van tevoren aankomen en heeft het bedrijf ervoor gekozen om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Wij zijn erg benieuwd wanneer we dit soort grote verschuivingen kunnen gaan verwachten.

AliExpress BTW 2021
Via: pixabay.com | cdz, CC

Geen BTW of invoerrechten betalen vanaf 2021? Dit moet je doen

Niemand heeft zin om meer te betalen dan nodig. We begrijpen je helemaal als je geen zin hebt om BTW te betalen. Zelfs AliExpress probeert manieren uit om die extra BTW en invoerrechten in 2021 te omzeilen.

We zullen steeds meer opties krijgen om producten van dichterbij te bestellen. Ook jij kunt gewoon producten bestellen vanaf onze (bijna) buurlanden, zoals Polen, Tsjechië, Spanje of België.

Zo voorkom jij ook BTW en invoerrechten vanaf 1 juli 2021.
AliExpress is officieel een Chinese webwinkel. Maar inmiddels heeft het bedrijf in diverse Europese steden grote warenhuizen neergezet.

Omdat de producten op dat moment al verscheept zijn naar Europe, vervallen alle bijkomende kosten voor deze producten.

Extra BTW, invoerrechten in inklaringskosten zijn dan niet aan de orde. Je zal wel iets meer betalen dan bij het product uit China, maar dat zal zeker vanaf 1 juli 2021 soms toch goedkoper zijn dan het uit China te bestellen.

In de afbeelding hieronder zie je dat je bij sommige producten kunt kiezen tussen verschillende landen van herkomst.

Kies je in dit geval voor Polen of Spanje, dan zou je vanaf 2021 geen extra invoerrechten betalen, omdat die kosten dan al betaald zijn door AliExpres.

Conclusie: voorzichtig goed nieuws!

Wat Chinafans betreft is dit goed nieuws. Wet- en regelgeving maken het leven niet altijd gemakkelijker. In dit geval waarschijnlijk wel.

Vanaf 2021 hoef je je waarschijnlijk nooit meer zorgen maken over wel/geen inklaringskosten, extra BTW-heffingen of invoerrechten.

En als bijkomend voordeel komen je pakketjes ook direct van het vliegtuig naar je huis, zonder te moeten wachten op de douane. Want ook over de melding ‘ingeklaard door douane’, maakte behoorlijk wat mensen zich zorgen.

Zodra AliExpress gaat registeren bij IOSS zal het shoppen op AliExpres alleen nog maar makkelijker worden. Van tevoren weet je dan namelijk precies waar je aan toe bent. Nu hoeven we alleen nog maar te duimen dat ze die registratie inderdaad binnenkort gaan regelen.

102 gedachten over “AliExpress invoerrechten en BTW 2023: de ultieme guide met alle antwoorden”

  1. Every planet has inertial movement balanced by a gravitational attraction coming from the center of the sun.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer