AliExpress in Luik: dit betekent het voor jouw pakketjes

AliExpress staat niet bekend om z’n snelle levertijden. Daar hoopt de internetgigant verandering in te brengen door AliExpress in Luik te huisvesten. Een heus warenhuis (die je helaas niet kunt bezoeken) waar maandelijks miljoenen pakketjes langskomen.

Lees hier alles over het distributiecentrum van AliExpress in Luik.

Achtergrondinformatie

Een distributiecentrum is een plek waar pakketjes arriveren, worden opgeslagen en weer vertrekken naar hun eindbestemming. Voor een bedrijf als AliExpress is het een poort naar Europa.

Ze kunnen nu gigantische vrachtschepen met alle pakketjes voor Europa naar één plek brengen en ze vanaf daar verder verschepen naar individuele landen.

AliExpress verzendkosten
Via: pixabay.com

Wat doet AliExpress in Luik?

Eigenlijk is het niet AliExpress zelf die een distributiecentrum bouwt, maar het moederbedrijf Alibaba. De verzendpartij waarmee Alibaba samenwerkt is Cainao Smart Logitics Network.

Die partij had vroeger de reputatie dat de producten die je vandaag bestelde, pas bij je pensioen op de deurmat zouden vallen, maar gelukkig is dat redelijk verbeterd de afgelopen tijd.

Cainao is verantwoordelijk voor het verzenden van pakketjes voor zowel AliExpress als Taobao, twee Aziatische web giganten.

Wat betekent het voor jouw bestellingen op Ali?

AliExpress weet dat de levertijd van hun producten te lang is om een vaste leverancier van producten te worden voor veel Westerlingen. Daarom heeft het bedrijf zichzelf de missie gesteld om pakketjes binnen 72 uur bij jou aan de deur te krijgen.

Een moeilijke missie, die niet behaald kan worden zonder globale distributiecentra. Luik is één van de vijf globale distributiecentra die Alibaba wil openen om die missie te behalen.

Voor jouw pakketjes betekent het – in theorie althans – dat pakketjes die via Luik binnenkomen, sneller op de deurmat liggen. Dit zal met name zijn voor Belgische shoppers op AliExpress, maar Nederland ligt niet ver van Luik vandaan, dus ook daar zullen pakketjes sneller op de deurmat moeten liggen.

Via: pixabay.com

Gecombineerde leveringen
Mijn theorie is dat het openen van het distributiecentrum ongeveer gelijk liep met het starten van ‘gecombineerde leveringen‘. AliExpress levert pakketjes die met Cainao verstuurt worden sneller als je boven een bepaald bedrag uitkomt. Ik denk dat de pakketjes dan in één samengesteld pakket via Luik naar je huis komen.

Deze bezorgoptie was vóór het openen van het distributiecentrum namelijk nog niet aan de orde, dus mijn vermoeden is dat het wel iets met elkaar te maken heeft. Al is het alleen maar zodat AliExpress de logistieke processen beter kan voorbereiden met deze optie.

Niet zonder weerstand aan land

AliExpress kan rekenen op flink wat weerstand. Het bedrijf Alibaba staat natuurlijk niet overal bekend als een duurzaam bedrijf, wat tegen de haren instrijkt van grote milieu- en activistenorganisaties.

‘What happens in China, should stay in China’, is zo’n beetje de boodschap die zij hebben. Ze willen niet dat AliExpress nog meer voet aan land zet in Europa.

Het lijkt er daarom ook op dat AliExpress eerst de kat uit de boom wil kijken, voordat ze het distributiecentrum verder uitbreiden. De originele aanvraag was namelijk voor zo’n 200.000 vierkante meter, terwijl het huidige distributiecentrum ‘slechts’ 30.000 vierkante meter groot is.

Daar kunnen in ieder geval al heel wat pakketjes in opgeslagen worden. Dus mochten ze het distributiecentrum uiteindelijk toch nog zes keer groter maken, zal Luik één van de grootste verzendlocaties van Europa worden voor Alibaba.

Je zou kunnen zeggen dat het Belgische vliegveld een soort doorgeef’luik‘ wordt voor pakketjes. En ik hoop van harte dat je me vergeeft voor de slechte grap. Ik zal het niet meer doen 😉

Help: mijn pakketje is in Luik!

In je bestellingenoverzicht hier, kan je zien waar je pakketje zich op dit moment bevindt. Sommige mensen ervaren vertraging bij de status waar staat ‘luik-linehaul‘ of ‘liege-linehaul‘. Die laatste is het internationale woord voor Luik.

Inmiddels zouden de meeste problemen met het distributiecentrum opgelost moeten zijn, maar een nieuwe opstopping zou zich zomaar weer voor kunnen doen rond de feestdagen of in de dagen na Black Friday of Singles day.

De beste tip: maak je geen zorgen. De meeste pakketjes die vast blijven hangen in Luik worden binnen enkele dagen alsnog bezorgd. Duurt het toch te lang en vervalt je kopersbescherming bijna? Kijk wat je kunt doen als je pakketje maar niet aankomt.

Wat vind jij ervan dat AliExpress distributiecentra in Europa plaatst? En heb jij je pakketje tegenwoordig sneller in huis? Laat het ons weten in de reacties.

6 gedachten over “AliExpress in Luik: dit betekent het voor jouw pakketjes”

 1. sinds kort komen de pakketjes die ik bestel binnen 14 tot 20 dagen al bij mij in de brievenbus! dit is nog nooit gebeurd ,meestal moet je maanden wachten voordat er iets aankomt ,de aankomst datum stond op september 2022 maar lagen na 14 dagen al in de brievenbus
  komt dat misschien omdat ze via luik komen of is Aliexpress tegenwoordig gewoon heel vlug geworden?

  Beantwoorden
 2. Ik heb al redelijk veel kleine dingen besteld bij Ali Express en alles is keurig aangekomen. 1 keer was de bevestiging van het led-solar lichtje kapot en ze hebben het bedrag terug op mijn rekening gestort, ik moest het beschadigde lichtje niet terugzenden. ook een wekkertje die men schreef als “stille wekker” was helemaal niet stil, ook dit hebben ze terugbetaald zonder dat ik het moest terugzenden. Mijn bestellingen zijn meestal altijd onder de 10 Euro. In het begin bestelde ik soms kledij maar de maten waren nooit goed. Dus dat doe ik niet meer. Voor de rest heel tevreden over Ali Express.

  Beantwoorden
 3. Ook ik bestelde graag op ali maar ga denk ik nu toch kijken naar een vervanger.mijn pakketjes legge al drie maanden stil en weet niet waar ze zijn vanuit luik. Dus of ik ben ze kwijt zou heel goed kunnen of ze legge ineems op de stoep.en ja ook ik woon in nederland.

  Beantwoorden
 4. J.H.W.
  17juni 2022.
  Het zelfde verhaal als hierboven. Ook ik heb in Januari/Februari bestellingen gedaan voor in totaal +/- € 10.00 van dat alles heb ik niets ontvangen. Dat was in de voorgaande jaren wel heel iets anders. Een pakje dat ik in December 2021 heb besteld heb ik op 10 juni 2022 ontvangen via Post NL.

  Beantwoorden
 5. Sinds december 2021 heb ik een aantal kleine bestellingen gedaan. Alles is verlopen via Cainio logistics en niets is gearriveerd op mijn huisadres in NL. De tracking info was altijd dat het pakje was overgedragen aan de lokale distributeur.
  Ik snap overigens nog steeds niet hoe men een bestelling van €1,98 incl BTW als freeshipment van uit China in mijn NL brievenbus zou moeten kunnen krijgen.
  Ik denk dat het warehouse in Luik vol ligt met onbezorgde Chinese junk, die men later als speciale aanbieding probeert te verkopen…

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer