Invoerrechten, BTW en andere kosten (2021)

Als je producten in een land buiten de EU bestelt, dan komen er in bepaalde gevallen extra kosten bij. Deze douanekosten, invoerrechten en eventuele inklaringskosten kunnen flink oplopen. Zo werkt het als je bestelt in China, bijvoorbeeld bij AliExpress.

Invoerrechten, BTW en inklaringskosten

De kosten die je betaalt als je een product bestelt in China zijn, afhankelijk van de prijs drieledig. Ze bestaan uit douanekosten, invoerrechten en inklaringskosten. Hierbij wordt er dus onderscheid gemaakt tussen producten van verschillende waardes.

In 2021 zijn er nieuwe regels vastgesteld om het importeren van goederen minder aantrekkelijk te maken. Eigenlijk betekent het dat Europa heeft bepaald dat er voor alle producten BTW betaald moet worden. Voorheen was dat alleen voor producten met een waarde boven de 22 euro.

Hoe werkt het vanaf 2021?

Voor bestellingen op AliExpress betaal je vanuit Nederland of België vanaf 1 juli 2021 ook BTW over pakketjes onder de 22 euro. Ook dat goedkope USB-kabeltje van 1 euro, kost vanaf 2021 dus € 1,21. Voor kleine bestellingen geen astronomisch bedrag, maar het heeft zeker invloed op grotere of frequentere bestellingen.

Deze nieuwe BTW regel is bedacht door de Europese Commissie in Brussel, die heeft ingesteld dat bij bestellingen buiten de EU, altijd 21% BTW betaald moet worden. In sommige gevallen moet je ook nog inklaringskosten betalen. Dit zijn de kosten die je betaalt voor het afhandelen van de betaling.

Dat doet DHL of bijvoorbeeld PostNL dan namens onze overheid. Omdat niet precies duidelijk is vanaf welk bedrag je inklaringskosten betaalt en hoeveel dit is, zet ik hier geen bedragen neer.

Reken wel op een bepaald bedrag, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Sommige vervoerders rekenen 7% inklaringskosten, terwijl ik ook lees dat sommige vervoerders altijd minimaal 13 euro rekenen.

Ook is niet duidelijk hoe die € 0,21 voor een USB-kabel geïnd gaat worden. Doet PostNl dat bijvoorbeeld, of krijgt Ali die verantwoordelijkheid? Er is nog veel onduidelijk.

Meer dan 150 euro aan producten bestellen op AliExpress

Zijn jouw bestelde goederen duurder dan 150 euro, dan komen er nog andere extra kosten bij.

Je betaalt net als bij de vorige groep 21% BTW over de waarde van het product, inclusief verzendkosten. Ook hier zijn de inklaringskosten van toepassing die per postbedrijf verschillen.

Extra bij deze categorie zijn de invoerrechten die je betaalt. Deze invoerrechten zijn weer afhankelijk van het soort product dat je besteld hebt. De Belastingdienst heeft hier een overzicht van gemaakt, zoals te zien is in onderstaande afbeelding.

Via: Belastingdienst

Moet ik dan altijd betalen?

Maar de vraag is natuurlijk: heb je die kosten altijd? De korte versie: nee, zeker niet altijd, maar de kans is ook altijd aanwezig.

De douane houdt niet alle pakketjes tegen om te onderzoeken of ze daadwerkelijk invoerrechten, BTW of andere kosten dienen te betalen. Er worden steekproeven gedaan, nadat er gekeken is wat er op het pakketje vermeld is.

Op internationale verzendingen worden altijd waarden vermeld. We zien hierbij wel vaker dat shops in China niet altijd de echte waarde vermelden, om zo te zorgen dat er geen of een lager tarief betaald hoeft te worden bij het importeren. Als er dus geen steekproef komt, kun je geluk hebben en hoef je geen extra kosten te betalen.

Waar je wel mee moet opletten is nep- en namaakprodducten. Deze worden er steeds vaker uitgepikt door de douane, waarna ze vervolgens vernietigd zullen worden.

Reken dus altijd op extra kosten, zijn ze er niet, dan is het mooi meegenomen, zijn ze er wel, dan wist je het gelukkig van tevoren.

ChinaFans
Logo