Via: Pexels

Invoerrechten, BTW en andere kosten

Als je producten in een land buiten de EU bestelt, dan komen er in bepaalde gevallen extra kosten bij. Deze douanekosten, invoerrechten en eventuele inklaringskosten kunnen flink oplopen. Zo werkt het als je bestelt in China, bijvoorbeeld bij AliExpress.

Invoerrechten, BTW en inklaringskosten

De kosten die je betaalt als je een product bestelt in China zijn, afhankelijk van de prijs drieledig. Ze bestaan uit douanekosten, invoerrechten en inklaringskosten. Hierbij wordt er dus onderscheid gemaakt tussen producten van verschillende waardes.

Zo zijn er drie groepen producten qua prijs: goederen tot 22 euro, tot 150 euro en meer dan 150 euro. We zullen ze allemaal apart bespreken.

Producten met een waarde tot 22 euro

Koop je goedkope kabeltjes, kleding of andere producten in China, waarvan de waarde minder is dan 22 euro, dan betaal je niets extra’s. Zo heb je dus geen extra kosten.

Betaal je eventueel verzendkosten, dan worden deze niet in dit bedrag meegenomen.

Bestellen tot 150 euro in China

Heb je iets gekocht met een waarde van meer dan 22 euro, maar minder dan 150 euro, dan zul je wel iets moeten afdragen zodra het product Nederland binnenkomt.

Over de waarde van het product, dien je inclusief eventuele verzendkosten de BTW te betalen van 21%. Dat wil dus eigenlijk zeggen dat je de productprijs (en eventuele verzendkosten) x 1,21 moet doen om op deze prijs te komen.

Dit zijn de kosten die de douane in rekening brengt, maar ook het postbedrijf heeft nog de kosten, de zogenaamde inklaringskosten. Dit is per bedrijf afhankelijk, maar vaak kom je uit op een bedrag tussen de 10 en 20 euro. PostNL berekent bijvoorbeeld 13,50 aan inklaringskosten.

Meer dan 150 euro

Zijn jouw bestelde goederen duurder dan 150 euro, dan komen er nog meer extra kosten bij.

Je betaalt net als bij de vorige groep 21% BTW de waarde van het product inclusief verzendkosten. Ook hier zijn de inklaringskosten van toepassing die per postbedrijf verschillen.

Extra bij deze categorie zijn de invoerrechten die je betaalt. Deze invoerrechten zijn weer afhankelijk van het soort product dat je besteld hebt. De Belastingdienst heeft hier een overzicht van gemaakt, te zien in onderstaande afbeelding.

Via: Belastingdienst

Moet ik dan altijd betalen?

Maar de vraag is natuurlijk: heb je die kosten altijd? De korte versie: nee, zeker niet altijd, maar de kans is ook altijd aanwezig.

De douane houdt niet alle pakketjes tegen om te onderzoeken of ze daadwerkelijk invoerrechten, BTW of andere kosten dienen te betalen. Er worden steekproeven gedaan, nadat er gekeken is wat er op het pakketje vermeld is.

Op internationale verzendingen worden altijd waardes vermeld. We zien hierbij wel vaker dat shops in China niet altijd de echte waarde vermelden, om zo te zorgen dat er geen of een lager tarief betaald hoeft te worden bij het importeren. Als er dus geen steekproef komt, kun je geluk hebben en hoef je geen extra kosten te betalen.

Waar je wel mee moet opletten is nep- en namaakprodducten. Deze worden er steeds vaker uitgepikt door de douane, waarna ze vervolgens vernietigd zullen worden.

Reken dus altijd op extra kosten, zijn ze er niet, dan is het mooi meegenomen, zijn ze er wel, dan wist je het gelukkig van tevoren.

Voor iedereen die wel eens iets in China koopt

Guides, tips, hulp en veel meer in onze gratis nieuwsbrief!