AliExpress invoerrechten en BTW 2023: de ultieme guide met alle antwoorden

2021 was een belangrijk jaar. Wetten gingen op de schop en er komt Europa-brede regelgeving op het gebied van import. Importeer je na 01-07-2021 iets van buiten Europa naar Nederland of België, dan gaat dat mogelijk meer kosten.

Je weg vinden in een oerwoud van incomplete, incorrecte of gecompliceerde teksten is gelukkig niet meer nodig. Op Chinafans lees je het laatste artikel dat je nodig hebt om te weten wat de nieuwe wet voor jou betekent.

We hebben alles voor je op een rij gezet over AliExpress invoerrechten, maar ook de AliExpress BTW en inklaringskosten van 2021.

Wordt AliExpress duurder?

Wat veranderde er nou echt vanaf 01-07-2021?

Europa was de afgelopen jaren vrij coulant. Tot grote ergernis van Europese winkeliers overigens. Producten onder de 22 euro waren namelijk gevrijwaard van BTW en werden daarmee niet gecontroleerd door de douane.

Een grote groep Nederlands maakte hier dankbaar gebruik van.

Producten kopen buiten Europa was altijd al goedkoop, maar dankzij de BTW-vrijstelling dus 21% extra goedkoper. Europa besloot daarom de vrijstelling van BTW te laten vervallen.

aliexpress bestelling voltooid niet ontvangen
Via: pixabay.com

Extra kostenposten
Voor pakketjes buiten de EU zijn er over het algemeen drie kostenposten:

  • BTW
  • Invoerrechten
  • Inklaringskosten

Het grootste verschil merk je al sinds 01-07-2021 bij pakketjes onder de 22 euro. Die zijn namelijk niet meer vrijgesteld van BTW. Je betaalt daar vanaf 1 juli dus ook 21 % BTW over.

Verderop in het artikel lees je meer over de BTW, invoerrechten en inklaringskosten voor websites zoals AlIExpress en wat het betekent voor jouw aankopen.

Ook hebben we het nog heel even over een mogelijke oplossing: IOSS. Dat onderwerp lichten we zo verder uit. We gaan nu eerst kijken naar invoerrechten, inklaringskosten en BTW bij het kopen in China.

Verzenden vanuit de EU kan interessant zijn, echter is de locatie waar de verkoper gevestigd is leidend voor het al dan niet betalen van BTW. Wordt er vanuit de EU verzonden, maar is het een Chinese verkoper, dan zal AliExpress BTW rekenen.

Bij bedragen > 150 euro wordt dit gedaan door de lokale postbedrijven / douane. Let dus altijd goed op bij het afrekenen of er al BTW in rekening is gebracht.

Niet alleen AliExpress
Omdat Chinafans zich met guides en producten voornamelijk richt op AliExpress, is dit artikel vooral geschreven voor gebruikers van deze website. Maar AliExpress is slechts één webwinkel buiten Europa.

Alles wat voor AliExpress geldt zal op het gebied van BTW, invoerrechten en inklaringskosten vanaf 1 juli 2021 ook gelden voor alle andere niet-Europese webwinkels.

Aliexpress featured Chinafans
Via: depositphotos.com | Rafapress

AliExpress BTW 1 juli 2021

Voor bestellingen van buiten Europa betaal je vanuit Nederland of België vanaf 1 juli 2021 ook BTW over pakketjes onder de 22 euro.

Ook dat goedkope USB-kabeltje van 1 euro, kost vanaf 2021 dus € 1,21. Voor kleine bestellingen geen astronomisch bedrag, maar het heeft zeker invloed op grotere of frequentere bestellingen.

De 21% BTW geldt voor alle pakketjes buiten Europa. Dat betekent dat het niet meer nodig is om je bestelling op te breken in diverse bestellingen om onder de 22 euro te blijven. Tenzij je boven de 150 euro uitkomt natuurlijk, en daardoor invoerrechten moet betalen.

Lees ook: Bestellen op AliExpress na 1 juli 2021: 6 dingen die ik leerde

De nieuwe BTW-regels zijn live op AliExpress. Bij bestellen zie je nu direct hoeveel BTW je verschuldigd bent, die door AliExpress verrekend zal worden!

Voor nu: hier kun je dus gewoon terecht!

De BTW op AliExpress wordt niet meer bij het afrekenen getoond, maar bij de producten zelf. Er staat dan ‘price includes VAT’. Hetgeen betekent dat de prijs inclusief BTW is, zoals je op onderstaande screenshots kunt zien.

Voor nu: hier kun je dus gewoon terecht!

BTW-melding browser
BTW-melding app

AliExpress invoerrechten 2021

Invoerrechten zijn de kosten die je betaalt zodra een pakket buiten Europa meer dan 150 euro kost. In 2021 zal er op het gebied van invoerrechten niets veranderen. Pakketten uit China tot 150 euro hoeven geen invoerrechten te betalen.

Boven de 150 euro blijven de regels dus gelijk, ook na 1 juli. Koop je iets op AliExpress van bijvoorbeeld 140 euro, dan betaal je alleen de BTW, zoals je voorheen ook deed.

AliExpress en PostNL
Via: pixabay.com

Inklaringskosten Aliexpress vanaf 1 juli 2021

Tot voor kort werkte het zo met inklaringskosten uit China. Zodra een pakketje van 22 euro de grens overkwam, werd het door PostNL of Bpost aangegeven bij de douane.

De douane berekende de BTW aan jou door. De postbezorger berekende inklaringskosten (een soort administratie-/handelingskosten) aan je door.

De 21% BTW werd dus geïncasseerd door de douane, en de inklaringskosten door bijvoorbeeld PostNL of Bpost. Dit bedrag betaalde je vaak in één keer aan de postbezorger.

De huidige inklaringskosten voor Nederland (PostNL) zijn 13 euro per zending. Voor België (Bpost) gaat het om 24 euro voor een zending van maximaal 150 euro in waarde. Boven de 150 euro betaal je 32 euro inklaringskosten.

Vanaf 01-07-2021 werkt het zo: voor alle pakketjes van buiten Europa moet BTW betaald worden. Dat kan op twee manieren. De eerste manier is zoals het nu ook al gaat: langzaam en duur.

Want als je ook inklaringskosten zou moeten betalen voor producten van één euro, dan wordt bestellen op AliExpres wel erg duur.

Een USB-kabel van 1 euro op AliExpress kost je dan voortaan 14 euro in Nederland en in België 25 euro. Niet bepaald gunstig voor je portemonnee.

Gelukkig is er een tweede oplossing…

Import One Stop Shop (IOSS)

Is Import One Stop Shop de oplossing?

Via: ec.europa.eu

IOSS staat voor Import One Stop Shop. Een goed gekozen naam, want het ademt gemak en eenvoud, en dat is precies wat het moet gaan verzorgen.

IOSS is een initiatief van Europa, waar niet-Europese webshops zich bij kunnen aanmelden. Import One Stop Shop moet ervoor zorgen dat de hoge inklaringskosten van hierboven niet meer nodig zijn.

Hoe dat kan?

Heel eenvoudig: de retailer waar je het pakketje koopt, zorgt voor de afdracht van de BTW en eventueel andere kosten. Op deze manier zijn er dus geen extra kosten meer voor de consument bij aankomst in het land van bestemming.

PostNL, DHL of Bpost hoeven zendingen tot 150 euro hierdoor niet meer aan te melden bij de douane, omdat de BTW al is afgedragen. Daardoor vervallen de inklaringskosten van de pakketdienst dus ook.

IOSS zorgt er hiermee voor dat de verantwoordelijkheid bij de webshop zelf komt liggen. Stel dat je iets koopt uit China.

De webshop is aangemeld bij IOSS en ziet dat je uit Nederland of België komt. De BTW wordt dan tijdens het afrekenen in de prijs verwerkt.

Maar…

Niet alle webshops zijn standaard onderdeel van IOSS. Zij moeten zichzelf aanmelden. Doen ze dat niet, dan heeft dat grote gevolgen voor jou als klant. Hieronder een voorbeeld van de kosten die je gaat maken als een webshop wel of geen partner is van IOSS.

Je kan zien of een webshop meedoet aan IOSS door tijdens het afrekenen te kijken of er BTW gerekend wordt.

Is dat niet het geval, dan heb je mogelijk te maken met een webshop die (nog) niet voldoet aan de eisen van IOSS.

[elementor-template id=”5390″]

Zoals je ziet zijn de kosten bij een geregistreerde webshop zeer acceptabel. Je betaalt echt alleen de BTW van 21%. Is een webshop niet geregistreerd, dan is het eigenlijk niet meer te doen om je producten daar te kopen.

9.5

XKJ 4K Pro Drone Beste koop

Tot 1.200 meter bereik
9

Haylou GT1 Headphones Nieuwe versie

Tot 12 uur lang muziek luisteren
8.5

Rosalind Gel Polish Budget keuze

Alle kleuren van de regenboog
10

Yosyo Massage Gun Goede kwaliteit

3.200 rpm
9

Colmi P8 Smartwatch Beste prijs

IPX7 waterdicht

AliExpress en IOSS

Chinafans heeft even rondgevraagd en contact opgenomen met AliExpress. Wij zijn namelijk bijzonder benieuwd of AliExpress al geregistreerd is bij IOSS. Als dat het geval is, dan kunnen we vanaf 01-07-2021 gewoon weer gerust door met het bestellen van pakketjes op AliExpress.

Zo niet, dan wordt het allemaal wel heel erg duur.

We hebben een reactie gehad van de klantenservice van AliExpress, waarin ze aangeven dat de BTW-verrekening via AliExpress zal gaan. Dit betekent dat er GEEN extra kosten meer zouden zijn als het product in NL aan komt.

Duizenden mensen hebben namelijk al vragen gesteld over dit onderwerp.

Nog vragen over BTW op AliExpress (en andere shops)?
Check dan het officiële Chinafans-forum en stel je vraag!

AliExpress in Nederland na 1 juli 2021

Via: pixabay.com | pieterwillem, CC

We vonden op internet nogal wat tegenstrijdige verhalen. Op social media gaan veel verhalen de ronde over de regelingen. Chinafans heeft daarom contact gezocht met PostNL om te achterhalen wat er gaat gebeuren.

Zoals we al verwacht hadden, geeft PostNL aan dat de regels inderdaad vanaf 01-07-2021 gaan veranderen. Er komt een Europees systeem (IOSS) en daar wordt PostNL ook onderdeel van.

Bestellingen buiten Europa, bij een webshop met IOSS-registratie, waarvan het pakketje met PostNL bezorgd wordt, zal zonder inklaringskosten bij je thuis worden bezorgd.

Is de webshop niet geregistreerd, dan zal de levering langer duren én betaal je vanaf 1 juli 2021, 4 (tot 150 euro) of 13 euro (150 euro+) inklaringskosten + BTW zodra je pakketje in Nederland komt.

Wel is de kans groot dat je dit voortaan niet meer aan de postbezorger hoeft te betalen. In België is vanaf 31-05-2021 een systeem van kracht waarbij je via Track & Trace kunt betalen. Daarna wordt je pakketje pas verzonden.

Samengevat: bij een niet-aangesloten webshop buiten de EU (dus als PostNL de afhandeling moet doen), dan zijn de kosten:

  • Waarde product <150 euro – 4 euro inklaringskosten
  • Waarde product >150 euro – 13 euro inklaringskosten

AliExpress in België na 1 juli 2021

Via: pixabay.com | BghFOTO, CC

Chinafans heeft ook contact opgenomen met Bpost. Ook hier geldt dat het IOSS-systeem van kracht wordt op 01-07-2021. Geregistreerde webshops innen de BTW van 21% dus al bij jou.

Zodra het pakketje in België aankomt, zal het direct verzonden worden via Bpost, zonder eerst naar de douane te gaan.

Bpost heeft ons voorgerekend wat het gaat kosten zodra een webshop wel of niet geregistreerd is, zoals je hierboven ook in de tabel kunt zien.

In België zal je na 01-07-2021 waarschijnlijk nog sneller je pakketje thuis hebben, zolang de webshop geregistreerd is.

Overzicht inklaringskosten vanaf 1 juli 2021 voor PostNL en BPost

Hieronder een overzicht van de kosten die PostNL en BPost gaan rekenen vanaf 01-07-2021 als een shop NIET is aangesloten bij IOSS.

Ook veranderingen voor doorverkopers/dropshippers?

Dropshippers verkopen via Nederlandse of Belgische webshops producten van Aziatische webshops. Dat was voorheen een interessant businessmodel.

Een Europese winkelier moest namelijk BTW doorrekenen aan de klant, terwijl de dropshipper dat niet hoefde. Ook hoeft een dropshipper vaak geen verzendkosten te betalen.

Dat was al jaren een doorn in het oog van Europese winkeliers. Want zelfs al zou een Nederlandse of Belgische winkel precies hetzelfde product verkopen als de dropshipper, het product zou altijd 21% goedkoper zijn bij de dropshipper.

Daar komt nu dus verandering in. Een dropshipper zal zijn prijzen met 21% moeten verhogen om nog dezelfde winst over te houden. Die zullen dus ongetwijfeld niet blij zijn met de nieuwe BTW-regels binnen Europa vanaf 1 juli 2021.

Namaak op AliExpress kopen; douane
Via: depositphotos.com | grigvovan

Ook gratis verzending staat op de tocht

Op dit moment is het bijzonder goedkoop om producten vanuit China in Nederland te krijgen. Invoerrechten en BTW zijn dan wel aan de orde in 2021, maar verzendkosten komen er vrijwel nooit bij kijken.

Dit heeft te maken met een ruim 50 jaar oud verdrag tussen diverse wereldlanden. Daarin staat dat China als ‘ontwikkelingsland’ minder verzendkosten hoeft te betalen voor export.

Omdat China geen ontwikkelingsland meer is, wil de Europese unie ook gratis verzenden aan banden leggen. Uiteraard kan dit niet in één stap.

Ook zijn er nog geen concrete plannen over hoe dit precies plaats zou moeten vinden.

Je kunt er wel op rekenen dat de optie ‘gratis verzending’ nog even op de website zal blijven staan. Maar de komende jaren zit daar ongetwijfeld een verandering aan te komen.

Lees ook: waarom heeft AliExpress geen verzendkosten? 5 redenen

MEGA SALE (tot 90% korting)


Heel veel korting
Kortingen tot 90%
Op = Op

AliExpress: verzenden vanuit de EU?

Het is je misschien al bekend, maar Alibaba werkt met AliExpress aan een distributiecentrum in België. Luik, soms ook wel de poort van Europa genoemd, zou dan een opslag worden van allerlei producten van AliExpress.

Dit zou betekenen dat AliExpress de BTW-regels van 2021 omzeilt, net als de importkosten, invoerrechten en inklaringskosten.

Of en wanneer dit distributiecentrum er komt is nog niet helemaal duidelijk, maar één ding is zeker. Uiteraard zag AliExpress BTW wijzigingen in 2021 al lang van tevoren aankomen en heeft het bedrijf ervoor gekozen om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Wij zijn erg benieuwd wanneer we dit soort grote verschuivingen kunnen gaan verwachten.

AliExpress BTW 2021
Via: pixabay.com | cdz, CC

Geen BTW of invoerrechten betalen vanaf 2021? Dit moet je doen

Niemand heeft zin om meer te betalen dan nodig. We begrijpen je helemaal als je geen zin hebt om BTW te betalen. Zelfs AliExpress probeert manieren uit om die extra BTW en invoerrechten in 2021 te omzeilen.

We zullen steeds meer opties krijgen om producten van dichterbij te bestellen. Ook jij kunt gewoon producten bestellen vanaf onze (bijna) buurlanden, zoals Polen, Tsjechië, Spanje of België.

Zo voorkom jij ook BTW en invoerrechten vanaf 1 juli 2021.
AliExpress is officieel een Chinese webwinkel. Maar inmiddels heeft het bedrijf in diverse Europese steden grote warenhuizen neergezet.

Omdat de producten op dat moment al verscheept zijn naar Europe, vervallen alle bijkomende kosten voor deze producten.

Extra BTW, invoerrechten in inklaringskosten zijn dan niet aan de orde. Je zal wel iets meer betalen dan bij het product uit China, maar dat zal zeker vanaf 1 juli 2021 soms toch goedkoper zijn dan het uit China te bestellen.

In de afbeelding hieronder zie je dat je bij sommige producten kunt kiezen tussen verschillende landen van herkomst.

Kies je in dit geval voor Polen of Spanje, dan zou je vanaf 2021 geen extra invoerrechten betalen, omdat die kosten dan al betaald zijn door AliExpres.

Conclusie: voorzichtig goed nieuws!

Wat Chinafans betreft is dit goed nieuws. Wet- en regelgeving maken het leven niet altijd gemakkelijker. In dit geval waarschijnlijk wel.

Vanaf 2021 hoef je je waarschijnlijk nooit meer zorgen maken over wel/geen inklaringskosten, extra BTW-heffingen of invoerrechten.

En als bijkomend voordeel komen je pakketjes ook direct van het vliegtuig naar je huis, zonder te moeten wachten op de douane. Want ook over de melding ‘ingeklaard door douane’, maakte behoorlijk wat mensen zich zorgen.

Zodra AliExpress gaat registeren bij IOSS zal het shoppen op AliExpres alleen nog maar makkelijker worden. Van tevoren weet je dan namelijk precies waar je aan toe bent. Nu hoeven we alleen nog maar te duimen dat ze die registratie inderdaad binnenkort gaan regelen.

97 gedachten over “AliExpress invoerrechten en BTW 2023: de ultieme guide met alle antwoorden”

  1. Men spreekt op Postnl en Bpost over of “de waarde” van het product boven of onder 150€ is. Welke is deze “waarde”? Normaal is de waarde om te bepalen of het onder of boven 150€ ligt de prijs van het product zonder verzendkosten. De prijs van het product + de verzendkosten is de douanewaarde. Productwaarde is niet hetzelfde als douanewaarde. Zo was het vroeger toch altijd geweest maar nu doet Postnl en Bpost er (bewust?) vaag over. Kan iemand hier 100% uitsluitsel over geven .

    Beantwoorden
  2. Als ik iets bestel op Ali staat inderdaad de BTW gepsecificeerd op de factuur.
    Maar als ik aan dropshipping doe, dan moet ik toch kunnen bestellen ex BTW en de BTW doorbelasten aan de NL klant ander betaal je 2 x BTW?
    Of zie ik iets over het hoofd?

    Beantwoorden
    • Dit werkt net iets anders:

      Je bestelt iets, dan betaal je altijd BTW. Aan de klant reken je ook BTW.

      De betaalde BTW krijg je terug, de ontvangen BTW dien je af te dragen. Ervan uitgaande dat je marges zet bovenop de producten, zul je meer ontvangen dan betalen. Per saldo moet je dus afdragen aan de Belastingdienst.

      Beantwoorden
      • Dankjewel voor je reactie Ruud.

        Van wie krijg je dan de betaalde BTW terug?
        Normaliter als je zakelijk iets koopt buiten NL geldt het 0% tarief.

      • Ik zou dit ook wel graag willen weten. Bij Aliexpress kan je ook door je BTW nummer in te voeren vrijgesteld worden van betaling van BTW tijdens het afrekenen, maar dan kan de douane weer inklaringskosten rekenen. Dit zijn de twee opties bij Aliexpress.

        Selecteer uw aankoopdoel voor grensoverschrijdende bestellingen met een waarde van EUR 150,-. Dit bepaalt hoe/wanneer u btw betaalt. Kom meer te weten

        * Persoonlijk doel
        Betaal btw bij het afrekenen op AliExpress voor uw grensoverschrijdende bestellingen met een waarde van EUR150.

        * Zakelijk doel
        Betaal btw bij de douane, er kunnen extra administratiekosten in rekening worden gebracht door uw makelaar of logistieke vervoerder.

        Hoor graag van je Ruud, dank alvast!

  3. Ik wil een product bij AliExpress bestellen van 145 euro. AliExpress geeft aan dat het inclusief VAT is. De verzendkosten zijn wel 30 euro. Wordt dit dan gezien als een product van 175 euro?

    Beantwoorden
  4. Hallo
    Als er meerdere bestellingen gebeuren van hetzelfde artikel minder dan 150 Euro met grote tussen tijden, worden die gegevens verzameld en opgeslagen door de douane ?
    Gr Wilfried

    Beantwoorden
    • Goede vraag! Maar, als het meerdere zendingen over een langere periode zijn hoef je in principe (<€150) bij AliExpress, geen BTW te betalen. Mochten dit zakelijke bestellingen zijn kan dat een ander verhaal worden.

      Beantwoorden
  5. Hallo,

    Hoe zit het met het volgende.

    Aliexpress bestaat uit heel veel verkopers. Als ik bij de ene voor 100,00 bestel en bij een andere voor 50,00 en weer een andere ook voor 50,00 geldt dan het totaalbedrag bij Ali voor die 150,00, of wordt er per verkoper gekeken of het bedrag de 150,00 te boven gaat. De ene verkoper verzend soms eerder dan de ander en de pakketten worden niet samengevoegd.

    Ben benieuwd.

    Gr. Marco

    Beantwoorden
  6. Beste,

    Ik wil een bestelling plaatsen bij Ali voor 246€, nu stelt de winkel op Ali voor dat ik hen mijn btw nummer stuur zodat ze factuur kunnen opmaken.
    Wil dit dan zeggen dat ik bij aankomst niks meer moet betalen van invoerrechten/btw of extra kosten?

    Beantwoorden
  7. Hoi, vraagje… als ik zakelijk iets koop bij Alie Express en daarbij ook de BTW betaal, dan mag ik deze vervolgens toch gewoon terugvragen in Nederland? Bij de BTW aangifte?

    Beantwoorden
    • ik zit met dezelfde vraag maar dan voor in belgië, is het mogelijk de betaalde btw terug te trekken? mag ik deze gewoon terugvragen via de kwartaalaangiften?

      Beantwoorden
    • Dat moet staan bij het product zelf! Ik heb wel gehoord dat dit niet altijd het geval is bij de iPad-app, daar kan het eventueel ook aan liggen. Als je een iPad (of tablet) gebruikt, kun je het altijd in de browser checken!

      Succes!

      Beantwoorden
      • Dank je wel Ruud, ik gebruik inderdaad de iPad app ! Zal het in de browser checken als ik wat wil kopen.

        Het staat dus sowieso niet meer bij het afrekenen ?

  8. ik heb een product gekocht wat totaal onder 150 euro kwam, bij ali staat de VAT ook netjes vermeld. ik krijg nu een maand na aankomst van Fedex een factuur van 17,13 voor BTW bij invoer.
    ik snap dat niet deze is toch al betaald?

    Beantwoorden
  9. Hallo Dennis. IOSS geld tot een bedrag onder 150 euro. Vanaf 150 euro zijn Postnl en Bpost verantwoordelijk voor de inklaring en ik veronderstel dat zij dan ook de btw in rekening brengen. Stel dat AliExpress toch de btw voorbetaald dan nog moet je eventuele invoerrechten en accijnzen betalen en respectievelijk 10 of 32 euro kosten (exclusief btw). Immers ook al koop je uit een EU-land, het land waar de verkoper zich bevind is bepalend voor al je eventuele kosten.

    Beantwoorden
  10. Mooi stuk! Ik wil iets bestellen voor een bedrag van 612 EURO, shippen vanuit Duitsland. Bij de check-out staat VAT inclusief. Er komen dus geen andere kosten (inklaring, BTW o.i.d.) meer bij wanneer het wordt bezorgd, klopt dit?

    Beantwoorden
    • Goede vraag! Ligt eraan of de verkoper al dan niet in de EU gevestigd is. De kans is niet zo heel groot dat dat zo is, dus ik verwacht wel extra kosten. Uiteraard kan ik hier geen definitief antwoord op geven zonder product URL en andere details!

      Beantwoorden
    • Klopt! Bij de producten inclusief BTW staat dit nu in de productomschrijving. Dit is dus niet meer apart zichtbaar bij het afrekenen. Uiteraard wel nog altijd op de factuur!

      Beantwoorden
      • Als dit bij het product stat, dan is die prijs ook echt incl btw? en betaal je niet bij het afrekenen nog extra btw?
        -Ik wil ook graag vragen waar je kunt zien, waar een land is gevestigd?

  11. Zoals ik uit het artikel heb begrepen maakt het niet uit of een order besteld op Aliexpress geleverd worden uit China of uit een Europees land. Het is blijkbaar afhankelijk van waar de verkoper zich bevind en niet waar de goederen vandaan komen. Dus voor een product uit Luik > 150 euro moet er sowieso extra 32€ (exclusief btw) aan Bpost + eventuele invoerrechten betaald worden. Hoe belachelijk is dat.

    Beantwoorden
    • Dat klopt inderdaad. De vestigingslocatie van de verkoper is hierin leidend. Dat kan betekenen dat in jouw voorbeeld de BTW + eventuele invoer betaald moet worden als het uit Luik komt.

      Beantwoorden
  12. Schitterend artikel. Waarom kan een pakje dat van China naar België komt via Postnl niet door Postnl worden ingeklaard? Fedex doet het toch ook? Waarom moeten die afzetters van Bpost het in Zaventem overnemen?

    Beantwoorden
    • Goede vraag, heb ik helaas geen goed antwoord op. Ik denk dat alle vervoerders afspraken met de douane hebben over hoe dit in zijn werk gaat.

      Beantwoorden
  13. Oke ik heb even een vraag waar ik niet uitkom. Ik heb dingen bij ali gekocht waar ik al BTW over heb betaalt. Moet ik dan als nog inklarings kosten betalen. Aan gezien ik in een ander artikel van jullie lees dat je dat alleen maar hoeft als je nog geen BTW betaalt heb. M

    Beantwoorden
    • In principe niet. Inklaringskosten zijn de ‘administratie-kosten’ voor de postbedrijven. De stelregel is dus: betaal je BTW bij de webshop (en is deze aangesloten bij IOSS zoals AliExpres) dan betaal je geen BTW in NL/BE.

      Beantwoorden
  14. Hoe komt het dat ik via mijn proff. aliexpress account(MET btw nummer-eenmanszaak) GEEN vat zie staan en bij mijn privé aliexpress account (zonder btw nummer) wel?

    Beantwoorden
  15. Ik wil een iets bestellen in China die niet is aangesloten bij IOSS. Kan ik op een of andere manier zelf de BTW afdragen en iets op het pakketje laten vermelden zodat het niet aangegeven hoeft te worden? Ik wil namelijk iets bestellen waarbij ik liever niet heb dat ze het open maken om de waarde te bepalen.

    Beantwoorden
    • Helaas niet. De BTW-berekening zal worden gedaan door de douane/Post. Of ze hierbij het pakketje open maken hangt – denk ik – af van de gegevens die er al dan niet bij zitten.

      Beantwoorden
  16. Pas nu deze site ontdekt. ik was op zoek naar het feit dat vele artikelen niet meer vanuit Polen, Frankrijk enz. worden verzonden, maar nu begin ik een beetje te begrijpen dat, door het BTW heffen e.d., het op zich ook niet veel meer uitmaakt op de totaal prijs, waar vandaan deze verstuurd worden.

    Waar ik wel even een ander feit wil aandragen, zeg maar waarschuwing, is “gratis verzending”.

    Onderstaand voorbeeld welke ik mee te maken heb gehad, als iets via DHL wordt geleverd. Dat er op de e.e.a. manier verzendingen ineens via DHL Express worden verstuurd.
    Ik had iets gekocht met de term “gratis verzending” wat bij bezorging mij kippenvel gaf.

    [-quote]
    De reden dat u een verhoogde waarde aan BTW diende te betalen is dat de verzender het heeft verzuimt de transportkosten mee op de vrachtbrief te zetten.
    In deze geval gaat de douane automatisch over naar een standaard tarief van DHLExpress, die uiteraard hoger is als wat u had afgesproken met de verzender.

    Uw afzender gaf aan als waarde van de goederen : 54.75 euro, hij vermeldde geen verzendkosten, dus dan zijn die op een standaardtarief ten bedrage van 139.98 euro.
    –> berekening van de btw : 54.75 + 139.98 = 194.73 * 21% = 40.89euro + 17.55 euro advance payment fee = 58.44euro.
    [- einde quote]

    Gratis verzending werd ineens bijna €59,00 (DHL verzendkosten €139,98+€17,55) op een aangegeven waarde van nog geen €55,00.
    Disputes hebben niets uitgehaald ondanks dat de verzender $0.00 dollar als verzendkosten op de invoice had gezet. Allen houden vol dat deze $0.00 aangaf dat de verzending op kosten koper zou komen te staan en de verzender niets betaald heeft.
    Dit soort afhandelingen heb nu 2x meegemaakt en dan ook alleen maar met DHL en term gratis verzending.
    Met Post/Chinamail bleef het iedere keer bij een bescheiden bedrag van enkele (redelijke) euro’s

    Beantwoorden
  17. Ik heb de test gedaan met een goedkoop product ongeveer 1€. De btw werd correct berekend door aliexpress en staat ook zo op de factuur. Op de etikettering vind ik dat echter niet weer en Bpost rekende 15.95€ aan. Geen idee hoe ze aan dit bedrag komen. Een degelijke berekening geven BPost niet. Je krijgt 2 opties: betalen of weigeren. Maar als je goed zoekt vindt je ook de mogelijkheid een herberekening aan te vragen, wat ik dus ook gedaan heb. De prijs ging ophoog naar 18.5€. Weer geen degelijke berekening terug te vinden. Een reply gestuurd op deze update maar geen antwoord.

    Beantwoorden
    • Dit lijkt op een miscommunicatie tussen de systemen van Bpost en AliExpress. Heb je de factuur van AliExpress al als bewijs gestuurd naar Bpost? Hier staat namelijk – als het goed is – de BTW op die je al betaald hebt.

      Succes!

      Beantwoorden
  18. Ik ben aan het kijken op alie expres. Nou zie ik daar, een kinderkleding stuk van €5,27. Kosteloze verzending vanuit Alieexpress standaard chipping China.
    Nou staat er in de advertentie van dit kledingstuk onder de prijzen (productoptie) €5,27 met daaronder ‘Vatt added at payment’.
    Betekend het wanneer er dit bijstaat, dat er geen extra kosten meer gerekend worden. Dus dat die €5,27 dan ook het totaal bedrag is wat je afrekent (van aankoop tot afgeleverd thuis door post bedrijf bedoel ik dan)?
    Bedankt alvast voor uw reactie.
    Mvg nikky

    Beantwoorden
    • Dit betekent dat er bij het afrekenen (het scherm NA het winkelwagentje), BTW wordt toegevoegd (21%), dus je zult iets meer betalen dan die € 5,27, maar geen extra kosten in NL/BE.

      Beantwoorden
    • Goede vraag: normaliter wordt er gekeken naar bedragen excl. BTW. Echter heb ik persoonlijk geen ervaring met de afhandeling hiervan!

      Beantwoorden
    • Is hier al duidelijkheid over? Iemand al ervaring?

      Van de site van de belastingdienst:
      (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/internetaankopen/content/hoeveel-betaal-ik-de-douane-als-ik-iets-koop-bij-buitenlandse-webshop)

      *Hoe berekent u de invoerrechten en btw?

      De invoerrechten berekent u over de prijs van de goederen, de verzendkosten en de eventuele verzekeringskosten.

      De btw berekent u over de prijs van de goederen, de verzendkosten, de eventuele verzekeringskosten én de invoerrechten.*

      Ik maak hier uit op dat je uit moet gaan van de prijs zonder BTW, maar met verzendkosten (weer zonder BTW).

      Iets bij AliExpress wat incl. BTW 181 euro kost, zou met gratis verzenden net onder de 150 euro exl. BTW zijn. Dit is onder de grens van 150 euro, dus zijn er dan geen invoerrechten en dus ook geen inklaringskosten (want IOSS).

      Kan hier nog wat uitleg over gegeven worden op deze site? Ik vind hier nog geen duidelijke uitleg over.

      Beantwoorden
  19. Artikelen besteld bij Ali maar verzonden vanuit een EU land zijn wel onderhevig aan BTW maar het is me niet duidelijk of er dan vanaf 150 euro ook invoerrechten betaald moeten worden.

    Beantwoorden
  20. Dank voor je artikel! Ik heb de belastingdienst gebeld omdat het mij niet duidelijk was. Ook bij de Belastingdienst weten ze het niet. Ik heb een demo gevolgd en wist al dat de afdracht door Ali zou plaatsvinden alleen was ik benieuwd hoe de registratie ervan hiervan in IOSS door mij zou moeten gebeuren. Ik heb nog geen idee. Deze mevrouw van de belastingdienst gaf aan dat ze geen BTW mochten rekenen omdat er anders dubbel BTW wordt geheven (ik had vermeld dat het ging om bestellingen onder de 150). Heel verwarrend allemaal. Haar advies: een brief schrijven naar de Belastingdienst om dit recht te trekken? pfff…

    Beantwoorden
  21. Beste lezers,

    Denk eraan, tenminste dat heb ik zo begrepen, dat je BTW en invoerrechten aan de douane = belastingdienst moet betalen. Die komen, ook al accepteer je je zending niet, hun geld desnoods halen (deurwaarder). Klopt deze Post.nl uitspraak ?

    Vraag: hoe zit het als je je bestelling bv voor verzending uit Frankrijk of Spanje laat komen maar de verkoper verstuurd het gewoon uit China ? Heb ik nl. al een paar keer meegemaakt.
    Dan dus extra betalen bij de verkoper voor de verzending uit Europa en ook nog btw en invoerrechten hier in Nederland??

    Ik hoor graag.

    Vriendelijke groet,

    Evert

    Beantwoorden
    • Het ligt zelfs nog iets genuanceerder..

      Waar het product vandaan verzonden worden is niet relevant. Het gaat erom waar het bedrijf (op AliExpress dus de verkoper) gevestigd is. Dit is veelal in China (of in ieder geval buiten de EU). Dan betaal je dus sowieso BTW, ook al wordt het vanuit de EU verzonden.

      Het goede nieuws hierin is, dat als dit het geval is (en het bedrag is <150 euro) dan wordt de BTW normaliter bij het afrekenen op AliExpress berekend en heb je geen extra kosten meer in NL/BE.

      Hopelijk maakt dit het wat duidelijker!

      Beantwoorden
  22. Onlangs ook gelezen dat iemand voor klein bedrag had gekocht bij Ali, BTW betaald. Moest bij levering nog veel kosten bijbetalen!

    Beantwoorden
    • Alles kan uiteraard, maar puur naar de regels gekeken zou dat – mits deze bestelling aan de voorwaarden voldeed – niet het geval moeten zijn!

      Beantwoorden
  23. Postnl rekent idd nog steeds inklaringskosten. Ik verwacht een pakje van aliexpress waar ik via ali btw over heb betaald. De bezorgstatus in de postnl app geeft al een tijd aan dat het pakje binnenkort wordt bezorgd bij een afhaalpunt waar ik dan 4 euro moet betalen.

    Contact gehad met een medewerker van Postnl, die vond het raar dat er kosten bijkwamen maar zei dat het enige dat ik kan doen is bezwaar indienen. De uitslag kon maanden duren en voor zover ik heb begrepen krijg ik dan maar een gedeelte van de betaalde 4 euro terug.

    Beantwoorden
  24. postnl rekent nog steeds btw en inklaringskosten zelfs nadat ik hun de invoice met de btw geeft
    ze beweren dat ik de btw betaal voor het land van herkomst en hier ook gewoon nog btw moet betalen

    Beantwoorden
    • Als het na 1 juli besteld is, zou dit niet het geval moeten zijn. Het lijkt erop dat degene die je gesproken hebt niet volledig goed geïnformeerd is.

      Dit geldt overigens niet voor bestellingen > € 150 en bestellingen waar bij aankoop geen BTW over betaald is.

      Beantwoorden
  25. Ben vandaag voor het eerst op deze website gekomen voor het inwinnen van informatie, mijn complimenten voor alle uitgebreide info! Schept voor mij helderheid over de hele situatie. Zie in de opmerkingen nergens een blijk van waardering, dus bij deze: Bedankt en keurig gedaan!

    Beantwoorden
  26. Ik heb vandaag 3 pakketjes binnen gekregen in een gecombineerde verzending.
    bestellingen stammen uit begin juni , geen betw betaald bij bestellen, geen btw betaald bij afleveren.

    Ertussendoor geschoten, geen idee, maar ben er wel blij mee aangezien het om een flink bedrag ging bij elkaar (90 euro)

    Dus dat is denk ik het laatste kadootje vanuit china 🙂

    Beantwoorden
    • Denk inderdaad dat je geluk hebt gehad, heb daar ook al meerdere verhalen over gehoord! Goed om te horen in ieder geval dat je geen extra kosten had!

      Beantwoorden
  27. Heb een order geplaatst bij Ali, en bij afrekenen staat de VAT er bij berekend dus ben benieuwt als het hier aankomt.
    Dus voor dat je betaald kan je het al verwijderen, maar wil dit toch uitproberen ??

    Beantwoorden
    • VAT = Value Added Tax = BTW

      Dus dat is de BTW die je daar ziet, alleen dan het Engelse woord daarvoor. Als je dit betaalt bij het afrekenen op AliExpress, dan heb je in NL/BE geen extra kosten

      Beantwoorden
  28. Ik was van plan een mooie 19 inch amplifier kast te bestellen.
    Kosten kast 104.55 Euro
    kosten verzending 142.81 euro
    btw over 250 euro is 51.34 euro.
    Totaal op Aliexp is 297.84
    Waarom wordt er btw over verzendkosten gerekend? Dit is mijns inziens niet fair..
    Verzendkosten zijn eenmalige variabele kosten en voegen niets toe aan de waarde van het gekochte object..
    Waar niet voor gewaarschuwd word op Aliexpress;
    Die steken hun Chinese smoelwerk in het zand..
    Invoerrechten Douane…? Die blijven lekker vaag!
    Btw over waarde object+ verzendkosten+ invoerrechten 21% van?? Betaal ik dan dubbel btw?
    Inklaringskosten DHL…10Euro
    Totale kosten over de 300Euro!

    Dit is dus totaal onoverzichtelijk en ik koop dus voorlopig helemaal geen duurdere goederen meer. Het deugt totaal niet..
    De laatste duurdere aankoop was een electronisch meetinstrument via een Aliexp. importfirma in Tsjechie. Scheelde toch 60 Euro op een bedrag van 220Euro..
    Daar zijn de kruideniertjes niet blij mee, maar ik wel..

    Beantwoorden
    • Dat zijn ook wel stevige verzendkosten moet ik zeggen. Vaak zien we ook dat bepaalde verkopers productprijzen lager maken en dat compenseren met hoge verzendkosten.

      Over deze bestelling zou je geen BTW moeten betalen bij het afrekenen op AliExpress (want > 150 euro), maar wel zodra deze in NL aankomt.

      Dat zou dan zijn: Prijs (incl. verzendkosten) + 21% BTW + invoerrechten + inklaringskosten.

      Beantwoorden
  29. Veel verkopers op aliexpress bieden gratis verzending en mijn advies is om juist te kiezen voor een verkoper die wel rekent (zo laag mogelijk natuurlijk) verzendkosten. Waarom? Omdat gratis verzending bestaat niet voor de verkoper, dus eigenlijk de 21% btw op de verzendkosten zal achteraf moeten ook betaald worden. Dat houdt in dat de koper zal het toch moeten achteraf betalen, plus dus de 4 of 7 euro afhandelingskosten (aan Postnl)

    Beantwoorden
    • Er zit een kern van waarheid in, echter voor bestellingen < 150 euro, wordt de BTW afgerekend via AliExpress. Je hebt dan dus geen extra kosten in NL/BE. Ook de inklaringskosten van PostNL/Bpost heb je dan niet. Je kunt dus voor een zo laag mogelijke totaalprijs gaan voor het gewenste product, ook al is dat met gratis verzenden.

      Beantwoorden
  30. @John: Het maakt niets uit wanneer besteld werd, als het na 1 juli in het land van bestemming aankomt mag je betalen ( btw + afhandelingskosten aan de postbode om de btw te mogen betalen).
    Ik heb zelf nog 1 pakketje van voor 1 juli door in Luik door de douane is afgehandeld en ook nog voor 1 juli in NL is aangekomen. Daar zou in principe geen btw/afhandelingskosten meer bij moeten komen – en zowel gaat het netjes retour.

    Wat ik wel onverwacht vind is dat als ik via Ali *binnen* de EU bestel – er op het einde ook belasting op gegooid wordt (alhoewel het artikel zelf in de EU al duurder is dan in China bestellen). Raar, omdat het dan zinloos is lokaal te bestellen, en weer interessanter wordt direct in China te bestellen (goedkopere verzendkosten, artikel zelf goedkoper – toegegeven tegen iets langere verzendduur, maar dat maakt me meestal niets uit).

    Beantwoorden
  31. Waarom staan er geen antwoorden bij de vragen die gesteld zijn? Ik wil ook graag weten wat er gebeurd met bestellingen die voor 1 juli geplaatst en betaald zijn, maar nog niet (op tijd) geleverd zijn. Het zou zot zijn als daar inklaringskosten voor in rekening gebracht worden, temeer daar over de wijzigingen geheel geen publiciteit is geweest in de media.

    Beantwoorden
    • Dank voor je vraag en opbeurende woorden! Zoals je je wellicht kunt voorstellen ben ik de afgelopen weken bedolven onder mailtjes met vragen hierover (waar ik allemaal netjes, vrijwillig op geantwoord heb).

      Dat terzijde: voor vragen kun je ook terecht op ons nieuwe forum (https://forum.chinafans.nl)

      Het antwoord op je vraag: De theorie is: Alles dat na 1 juli in NL/BE ingeklaard wordt door de douane, is belast met BTW en inklaringskosten. Of dit ook zo in de praktijk zal zijn, blijft afwachten

      Beantwoorden
  32. “In de afbeelding hieronder zie je dat je bij sommige producten kunt kiezen tussen verschillende landen van herkomst. Kies je in dit geval voor Polen of Spanje, dan zou je vanaf 2021 geen extra invoerrechten betalen, omdat die kosten dan al betaald zijn door AliExpres.”

    Vandaag geprobeerd bij een willekeurig project uit een europees land (spanje/frankrijk) bij het uitchecken wordt VAT erbij geteld, bij de info wordt aangegeven:

    “From 1 July 2021, AliExpress generally will need to collect VAT on sales of goods delivered to EU consumers, including circumstances where goods are delivered from outside of the EU with order value of up to EUR 150, or where goods are shipped from within EU where the seller is established outside the EU. For more information, please refer to the Help Center.”

    Dus specifiek VAT is collected on “good which are shipped WITHIN the EU by a seller OUTSIDE the EU”.

    Beantwoorden
    • Exact, het is dus afhankelijk van de LOCATIE VAN DE VERKOPER. Zit in deze in China, dan betaal je BTW bij afrekenen op AliExpress, zit deze in de EU, dan regelt AliExpress de BTW niet.

      Verzenden vanuit de EU met een verkoper in China is dus gelijk aan verzenden vanuit China.

      Beantwoorden
  33. Bij afrekenen in de app komt de “tax” er nu bij. Niet in het overzicht van je winkelmandje, maar pas in de checkout fase.

    Beantwoorden
  34. Het is mij helder als koffiedik. Als ik via eBay in China een drone bestel ter waarde van E150.- en er staat niets bij de handelaar niets over IOSS, en dit laatste gebeurt nogal eens, hoe kom ik er dan achter of dit een bij IOSS aangesloten organisatie is? Want als je in Amerika een drone twv E150.- bestelde dan krijg je ook voor 1 Juli gegarandeerd een mailtje van de douane met de vraag etc. En als ik een 3D-printer in een doos van 10kg in de PROC bestelde dan is wat geen enkel probleem. Het duurt alleen wat langer. En de PROC mag dan wel is waar volgens de EU geen ontwikkelingsland meer zijn, bv Viet-Nam is nog wel een land in ontwikkeling. En met deze regeling raakt de EU juist de eenvoudige en onschuldige eBay handelaar in een dergelijk land. Is dit wel zo “sociaal” van de EU? Is de EU wel zo sociaal of heeft deze regeling feitelijk een averechts effect? Stuurt Nederland nog ontwikkelingshulp naar bv Viet-Nam?

    Beantwoorden
  35. Ik vraag me af hoe het met de pakketten gaat die nog onderweg zijn van China naar Nederland, aangekocht voor 1 juli, er is nog nergens bij Ali Express IOSS beschikbaar.
    Dan zullen heel veel pakjes geweigerd worden door de kopers.
    Op iets van 1 euro 4 euro inklaring te betalen is ranzig.
    Heb wat dingen besteld voor heel weinig en wil eens zien wat er gebeurd.
    Vraag me ook af hoe dat met de IOSS gaat, de handelaren zijn te verdelen in goed en slecht, knoeiers.
    verwacht dat een deel je laat betalen onder de IOSS vlag maar helemaal niet aangesloten is.

    Beantwoorden
    • De theorie is: Alles dat na 1 juli in NL/BE ingeklaard wordt door de douane, is belast met BTW en inklaringskosten. Of dit ook zo in de praktijk zal zijn, blijft afwachten

      Beantwoorden
  36. Er staat in de tabel van kosten per 01-07-2021 aangegeven bij invoerrechten een bedrag van €4 (in NL) betaald moet worden.
    Dit is niet juist: die €4 is een bedrag voor inklaringskosten.
    Invoerrechten (indien van toepassing) zijn een percentage van het aankoopbedrag en worden pas geheven boven een waarde van €150.
    Zie de site van PostNL.

    Beantwoorden
  37. Wat een onduidelijk artikel, nergens uit op te maken of je nu wel of geen BTWaan de betaald via IOSS.

    … We hebben een reactie gehad van de klantenservice van AliExpress, waarin ze aangeven dat de BTW-verrekening via AliExpress zal gaan. Dit betekent dat er GEEN extra kosten meer zouden zijn als het product in NL aan komt.…

    Lijkt me niet juist aangezien Aliexpress geen webshop is maar een “pottal” naar verschillende shops.

    Beantwoorden
    • Jammer dat je het artikel onduidelijk vindt, maar toch klopt hetgeen er staat.

      De afrekening van BTW wordt gedaan door AliExpress en afhankelijk van de vestigingsplaats van de losse verkopers, wordt er al dan niet BTW gerekend. Het stukje dat jij quote, klopt dus wel…

      Beantwoorden
    • AliExpress doet als bedrijf mee aan IOSS, het is afhankelijk van de vestigingslocatie van de verkoper of er al dan niet BTW betaald dient te worden op AliExpress.

      1. Is de verkoper in China gevestigd – dan betaal je BTW bij het afrekenen op
      2. Is de verkoper in EU gevestigd – dan betaal je geen BTW bij het afrekenen op AliExpress
      3. Is je product duurder dan 150 euro – dan betaal je geen BTW bij het afrekenen, maar WEL zodra je product in NL/BE komt.

      Beantwoorden
  38. Goed en duidelijk artikel!
    Is het mogelijk om te controleren of je voor een bestelling BTW betaald? in het artikel geven jullie aan dat AliExpress per 8 juni een systeem in de lucht heeft voor het afdragen van BTW. Echter als ik nu een artikel wil afrekenen kan ik nergens ontdekken dat ik ook daadwerkelijk BTW betaal. Ook heb ik op 10 en 13 juni een artikel besteld en daar op de overzichten kan ik niet ontdekken dat er BTW betaald is… Lijkt mij wel makkelijk dat dit ook te checken is op een of andere manier.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer