Het zal je vast niet ontgaan zijn: Pokémon kaarten zijn hot! Iedereen heeft ze, ruilt ze, koopt ze en speelt ermee. Maar er zijn ook AliExpress Pokémon kaarten die een stuk goedkoper zijn. Of het nu gaat om grote Pokémon kaarten, of VMAX, de grote vraag is of je ze moet kopen? Dat hebben wij voor je uitgezocht en zijn op zoek gegaan naar de waarheid.
AliExpress Pokémon kaarten kopen of juist niet? Pokémon kaarten op AliExpress worden in grote getale aangeboden en praktische alle soorten zijn er te koop: GX, VMAX en grote. Zoals je wellicht verwacht als je hier Pokémon kaarten wil kopen: op AliExpress zijn ze helaas niet echt. Of je ze moet kopen leg ik je hieronder uit!
AliExpress Pokémon kaarten
Als je op AliExpress Pokémon kaarten zoekt, dan zul je zien dat je veel resultaten krijgt. Dat wil dus zeggen dat ook de verkopers op AliExpress erachter zijn dat deze kaarten enorm gewild zijn.
Pokémon kaarten zijn dan ook een flink hype op het moment van schrijven. Er is bijna geen schoolklas waar de kaarten niet verschijnen, maar ook volwassen zijn enthousiast aan het sparen gegaan. Er is dan ook een ware run op de kaarten in de Nederlandse en Belgische (web-)winkels waar ze vaker uitverkocht zijn dan op voorraad.
→ Voorbeeld van Pokémon kaarten op AliExpress (let ook even op het bizarre aantal bestellingen)
Als je dit artikel leest, dan vraag je je af: moet ik eigenlijk wel AliExpress Pokémon kaarten kopen of kan ik ze beter links laten liggen. Daar gaan we verderop in het artikel uitgebreid antwoord op geven.
Tegenwoordig kun je op veel plaatsen terecht voor het kopen van de populaire kaarten, maar dat brengt ook veel verkopers met zich mee die er een slaatje uit willen slaan. Daarom is het goed om te onderzoeken of de kaarten al dan niet echt zijn voordat je ze gaat kopen.
Als je bij gerenommeerde verkopers terecht komt in Nederland of België, mag je ervan uitgaan dat het echte kaarten zijn, zoals bijvoorbeeld deze. Ook geven de reviews hier aan dat het echte kaarten betreft, belangrijk om mee te nemen.
Maar de grote vraag is nu natuurlijk: zijn AliExpress Pokémon kaarten echt? Maar ook: hoe herken je nep Pokémon kaarten?
Pokémon kaarten AliExpress echt?
Zoals je eigenlijk al weet: Pokémon kaarten op AliExpress zijn – over het algemeen – niet echt. Dat wil dus zeggen dat dit nep Pokémon kaarten zijn, niet heel ongewoon op een platform als AliExpress.
Als je logisch nadenkt, weet je ook dat deze Pokémon kaarten simpelweg te goedkoop zijn om ‘echt’ te zijn. Vaak worden ze in grote hoeveelheden nagemaakt door professionele printers.
De kaarten die aangeboden worden op AliExpress door honderden, zo niet duizenden verkopers, komen over het algemeen van een aantal verschillende (print-)fabrieken in China vandaan. De verkopers op AliExpress kopen de geprinte kaarten in grote hoeveelheden in bij deze fabrieken en verkopen ze vervolgens door.
Hou er overigens ook rekening mee dat er op platformen zoals bijvoorbeeld Bol.com ook nep versies worden aangeboden door externe verkopers.
Daarnaast heb je vaak ook nog de keuze om zelf de kaarten te selecteren bij je bestelling, zodat je zeker weet dat jouw favoriet of ontbrekende kaart er ook echt bij zit. Op deze manier ben je iets zekerder van de kaarten die die je op AliExpress koopt.
Op AliExpress worden dan ook veel verschillende Pokémon kaarten aangeboden, of het nu gaat om grote exemplaren, maar bijvoorbeeld ook VMAX en GX.
Als je dus besluit om kaarten op AliExpress aan te schaffen, hou er dan rekening mee dat de kans ongeveer 99% is dat deze nep zijn. Want ook hier geldt: als het te goed lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook. En 100+ kaarten voor nog geen 10 euro is simpelweg niet reëel.
Hoe weet je nu of Pokémon kaarten nep zijn?
Soms is het lastig om te onderscheiden of Pokémon kaarten echt of nep zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld ook verhalen van boxen kaarten die voor honderduizenden euro’s verkocht zijn, maar uiteindelijk toch nep bleken. Als je zoveel geld uitgeeft, mag je toch wel verwachten dat je onderzoek doet naar de authenticiteit van de producten. Dat blijkt dus lastiger dan gedacht.
Om toch een aantal handvaten te geven om te kijken of Pokémon kaarten echt of nep zijn, hieronder een aantal testjes die je kunt doen.
Met deze basisregels kom je al een eindje, maar het is dus soms lastig om vast te stellen of kaarten al dan niet echt zijn. Na het lezen van dit artikel weet je ook dat er nog een andere basisregel is: de kans is groot dat jouw AliExpress Pokémon kaarten ook nep zijn.
Is dat erg? Ja en nee! Met het namaken ervan wordt de originele maker benadeeld en zullen uiteindelijk ook de prijzen van echte kaarten verder stijgen. Anderzijds zijn er veel mensen die graag mee willen doen met de hype, maar simpelweg niet veel geld eraan willen of kunnen uitgeven. Dan is de uitstap naar namaak snel gemaakt, vooral omdat het zo eenvoudig verkrijgbaar is op een platform als AliExpress.
Grote Pokémon kaarten AliExpress
Een andere hype zijn de grote Pokémonkaarten, die ook te vinden zijn op AliExpress. Waar je in Nederland en België zo’n 10 euro betaalt voor deze versie van de populaire kaarten, zijn ze bij de Chinese webwinkel veel goedkoper.
→ Voorbeeld grote Pokémon kaarten AliExpress
De grote Pokémon kaarten op AliExpress vinden dan ook gretig aftrek omdat ze simpelweg een stuk goedkoper zijn. Vaak worden ze ook in pakketten aangeboden met andere kaartensets samen. Hier koop je vele tientallen kaarten voor slechts een paar euro.
Pokémon kaarten VMAX AliExpress
De kaartensets die je op AliExpress kunt krijgen zijn een grote diversiteit. Zo zijn praktische alle soorten verkrijgbaar. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een Pokémon kaart VMAX op AliExpress dan is het aanbod enorm groot. Vaak kun je ze ook in sets kopen.
→ Voorbeeld Pokémon kaarten sets (VMAX, GX en meer)
Ditzelfde geldt bijvoorbeeld voor GX Pokémon kaarten op AliExpress, die ook in grote getale aanwezig zijn. Als je besluit op AliExpress Pokémon kaarten te kopen dan is het aanbod in ieder geval groot genoeg met een groot aanbod.
Mijn ervaring met AliExpress Pokémon kaarten
Uiteraard heb ik de proef op de som genomen en zelf ook Pokémon kaarten op AliExpress besteld. Om precies te zijn: deze heb ik besteld.
De levering was relatief snel, binnen nog geen twee weken heb ik het pakketje al in huis, waar ik wel de 10-daagse verzending gekozen had. Na het uitpakken viel meteen op dat er op het doosje iets anders stond: namelijk Pocket Monster Card Game zoals te zien op de foto hieronder.
Het doosje dat ik besteld had, bevatte 120 kaarten met daarin meerdere verschillende varianten. Inclusief een aantal gewilde gouden kaarten. Nu ben ik geen expert in het beoordelen van de echtheid van Pokémon kaarten, maar na het toepassen van de hierboven gegeven tips, bleke ze inderdaad nep te zijn.
De meeste waren gewoon in het Engels, maar er waren ook een aantal Chinese varianten bij. Op zich geen probleem, maar wel goed om te weten. Hieronder ook nog een foto met een echte (in NL, bij een officiële retailer gekocht) en een exemplaar van AliExpress.
De Pokémon kaarten van AliExpress zagen er trouwens netjes uit, waarbij ik eigenlijk geen echte druk- of printfouten kon ontdekken. De kleuren waren wel iets anders, ook aan de achterkant werd een iets andere tint blauw gebruikt, maar over het algemeen kwam alles redelijk overeen.
Om mijn ervaring af te sluiten, hieronder nog een kleine galerij van de kaarten.
Conclusie: Pokémon kaarten kopen op AliExpress?
Uiteraard ben ik de laatste die je hierin zal tegenhouden: het is je eigen beslissing. Zolang je maar weet dat het nep-kaarten zijn en je hiermee schade toebrengt aan het merk Pokémon.
Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval dat de kaarten die je aanschaft bij je favoriete Chinese webwinkel simpelweg niet echt kunnen zijn.