Brushing scam: wat is het en loop ik er risico door?

De laatste tijd zie ik steeds meer zogenaamde brushing scams voorbij komen, een relatief nieuwe term voor een soort fraude in e-commerce. Maar wat is het nu precies en loop je er zelf een risico door? Ik leg het allemaal uit in dit artikel!

E-commerce platforms

In een steeds groter wordende e-commerce markt kan het lastig zijn om op te vallen en er zijn genoeg creatieve verkopers die manieren zoeken om vals te spelen./

Brushing scam is daar een goed voorbeeld van, waarmee men ‘het systeem’ van marktplaatsen zoals Amazon en AliExpress probeer te omzeilen. Maar voordat ik hier dieper op in ga, eerst wat meer achtergrond.

Op platformen zoals AliExpress is het enorm belangrijk voor verkopers dat ze goede ratings hebben, genoeg verkopen en daarmee hoger in de zoekresultaten komen. Hoe hoger, hoe meer verkopen, zo eenvoudig is het.

Dit is niet per se uniek voor verkoopplaatsen, ook hoog komen in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google is voor websites lucratief. Hoe meer bezoekers, hoe meer inkomsten. In zoekmachines zijn er hier veel legale tactieken voor, vaak samengepakt onder de term SEO (Search Engine Optimization).

De verkopers op de e-commerce platformen is er dus alles aan gelegen om zoveel mogelijk verkopen en reviews te krijgen, zodat ze stijgen in de resultaten. Dit kan door een goed product, uitstekende klantenservice en gewoon goed zakendoen, maar er zijn ook mensen die het anders aanpakken. Met een zogenaamde brushing scam.

Klarna AliExpress Brushing scam

Wat is Brushing scam?

De achterliggende gedachte van een brushing scam is om zoveel mogelijk reviews te verzamelen. Op platform als Amazon en AliExpress, kunnen alleen geverifieerde kopers een review achterlaten, hetgeen fake reviews voor een deel kan verbannen.

Toch hebben verkopers een manier gevonden om te zorgen dat de verkoopaantallen omhoog gaan en ze zelf nep-reviews kunnen plaatsen.

Dit doen ze door een bestelling te plaatsen onder bijvoorbeeld jouw naam, zonder dat je dit weet. Je krijgt dan ook daadwerkelijk een pakje thuis gestuurd, vaak met een nietszeggend of goedkoop product.

MEGA SALE (tot 90% korting)


Heel veel korting
Kortingen tot 90%
Op = Op

Vaak zitten er bij deze pakketjes geen afzenders of retour-adressen, dus als ontvanger is het lastig te achterhalen waar dit precies vandaan komt.

Op deze manier hebben de verkopers op deze e-commerce platformen een legitieme order gecreëerd, geplaatst door een ‘echte’ klant. De gegevens plukken ze meestal gewoon van internet overigens.

Nadat de tracking aangeeft dat het pakketje is afgeleverd, zal de verkoper een review schrijven, die uiteraard positief is over het product. Op deze manier krijgt een product dus onterecht veel positieve reviews, terwijl de koper er niets van weet.

Dit is dus een brushing scam, een vernuftige manier om meer verkopen en reviews te genereren. Maar kan zo’n brushing scam nu kwaad?

Via: depositphotos.com | bigtunaonline

Loop ik risico met een brushing scam (op AliExpress)?

De laatste tijd hoor ik steeds meer verhalen van brushing scam die afkomstig lijkt van AliExpress. Daarom: wat betekent het voor jou?

Als je een pakketje hebt ontvangen dat je niet besteld hebt en er zitten producten die weinig waard zijn, dan is de kans aanwezig dat het een brushing scam is. Op zichzelf kan dit geen kwaad.

Maar het betekent ook dat er op internet ergens naam- en adres-gegevens van jou te vinden zijn, hetgeen wellicht minder prettig is. Maar het ontvangen van het pakketje kan dus geen kwaad. Je hoeft er verder ook niets mee te doen.

Wat echter wel een risico is, dat als jij op zoek gaat naar nieuwe producten op bijvoorbeeld AliExpress, je zomaar de ‘dupe’ kunt worden van vele fake-reviews die met de brushing scam verkregen zijn.

Op deze manier denk jij wellicht dat je een goed product koopt, maar dit blijkt dan niet het geval te zijn om dat de reviews allemaal nep zijn. Toch krikt ook de verkoper hier zijn verkoopaantallen weer verder op.

Doe goed onderzoek bij aankoop

Zoals ik al heel vaak aangestipt hebt op Chinafans, is het belangrijk om goed onderzoek te doen als je iets wil kopen op bijvoorbeeld AliExpress. Er zijn veel producten die op elkaar lijken, of volledig hetzelfde zijn. Je weet inmiddels ook dat reviews niet altijd iets zeggen…

Daarom is het dus extra belangrijk dat je niet alleen maar afgaat op een paar goede reviews, maar ook wat verder kijkt. Hieronder een aantal tips om een miskoop op AliExpress te voorkomen.

Dus, brushing scam…?

Nee, het is geen direct risico voor jou, maar wel goed om je hier bewust van te zijn. Dat is ook exact de reden dat ik dit artikel geschreven hebt: om mensen bewust te maken van de manieren waarop geprobeerd wordt om consumenten te misleiden.

Zorg er dus altijd voor dat je goed onderzoek doet. In de financiële wereld hebben ze hier een mooie term voor: DYOR (Do Your Own Research) en dat is precies wat op AliExpress verstandig is.

Oprichter van Chinafans. Deelt graag ongevraagd tips over het shoppen in China en is grootbezitter van kabeltjes! Vraag over shoppen in China? Check het officiële Chinafans-forum!

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer