Wish is een webshop waarop meer dan 1 miljoen leveranciers producten aanbieden aan een internationaal publiek. Wish fungeert als platform voor deze partijen en verkoopt zelf geen producten.
Het productaanbod op Wish is vrijwel oneindig: je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt in de webshop aangeboden. En dat valt in de smaak, want Wish heeft wereldwijd meer dan 500 miljoen consumenten.
Dankzij de aantrekkelijke prijzen en het indrukwekkende aanbod, is Wish ook in Nederland een populaire online winkel. Wil jij graag meer weten over veilig en goedkoop bestellen bij deze webshop? Dan is deze guide perfect voor jou.
Wish: het hele verhaal
Wish levert weliswaar producten uit China, maar is van origine een Amerikaans online e-commerce platform. Uniek aan Wish is dat het bedrijf zelf niets verkoopt, maar enkel de transacties tussen consument en verkoper faciliteert. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld AliExpress. Dat doet Wish middels een webshop en een betaalsysteem. Wish beschikt niet over opslag of distributie; dit verloopt namelijk via de leveranciers op het platform.
Wish werd in 2010 opgericht door een man genaamd Piotr Szulczweski, een voormalig Google engineer. Het bedrijf heette toen nog ContextLogix, maar werd in 2011 omgedoopt tot Wish. Het plan dat Piotr voor ogen had, was helder: hij wilde een applicatie lanceren dat de consument in staat stelt wishlists te maken van hun favoriete producten. In de jaren erna sloten steeds meer leveranciers zich aan bij het platform. Het verdienmodel van Wish is simpel: voor elke verkoop die leveranciers via hun platform genereren, ontvangen zij een commissie over de opbrengst.
Doelgroep
Wish heeft een assortiment voor jong en oud en is daardoor populair onder een brede doelgroep. Hoewel mensen in alle leeftijden bij Wish shoppen, staat het platform vooral bekend als een webshop voor millennials. Dit komt onder meer omdat millennials de generatie zijn die Wish groot maakten in de beginjaren.
Uit statistieken blijkt dat meer dan 40% van de consumenten op Wish ouder is dan dertig jaar. Toch zijn er ook talloze scholieren, studenten en oudere doelgroepen die hun spullen bij Wish kopen. Dat heeft te maken met het enorm brede aanbod dat Wish biedt. Je kunt er werkelijk alles kopen: van ogenschijnlijk zinloze gimmicks tot scherp geprijsde materialen voor studie, werk, sport of huishouden. Ook voor feestartikelen is Wish een ideale plek om te shoppen.
Wat zijn de voordelen en nadelen van Wish?
Omdat we een zo compleet mogelijke review willen bieden, zijn we dieper in de werkwijze en reputatie van Wish gedoken. Daaruit komt naar voren dat Wish een geweldige prijsvechter is met een breed aanbod, maar ook een webshop met een wat langere verzendtijd dan je gewend bent van Bol, Coolblue of een andere online winkel zoals je die gewend bent. Dit heeft ermee te maken dat de producten hoofdzakelijk afkomstig zijn uit China.
De kwaliteit van de producten bij Wish is over algemeen prima, maar je moet er wel op letten dat je producten met bepaalde veiligheidseisen niet zomaar koopt. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed, motorhelmen, voorbehoedsmiddelen en batterijen.
Wat kan je kopen als je shopt bij Wish?
Op Wish worden dagelijks vele producten toegevoegd door de sellers op het platform. Dat zorgt voor een constant variërend en uitdijend aanbod. Onwijs leuk voor jou als consument, want jij wordt elke dag getriggerd om de webshop te bekijken en je daardoor te laten inspireren.
Wish zorgt dat haar doelgroep goed op de hoogte blijft van de ontwikkelingen op het platform. Zo wordt er al jaren ingezet op socialmediamarketing in de vorm van advertenties. Daar zitten soms de meest bizarre advertentiebanners tussen. En dat zorgt niet zelden voor hilariteit op het internet.
Zoek je de populairste producten op WISH?
Wish lijkt in veel opzichten op haar concurrent AliExpress. Niet alleen omdat ze beiden tot een miljardenindustrie behoren, maar ook omdat hun productaanbod zo breed en gevarieerd is. Dat grote assortiment aan producten zorgt er tevens voor dat er aan de populairste producten soms geen touw vast te knopen is. Toch zijn er diverse producten en categorieën die structureel bovenaan staan in het lijstje van topsellers bij Wish:
Behalve bovenstaande, zijn er nog talloze categorieën waar Wish goed op scoort, waaronder sportartikelen en gereedschap.
Kortingscodes Wish en tips voor goedkoper shoppen
Kortingscodes van Wish: het internet staat er vol mee. Maar helaas zijn veel van deze codes buiten gebruik. Soms omdat ze überhaupt niet werken en soms omdat de geldigheidsdatum verstreken is.
Wil je weten waar je interessante kortingen voor Wish kunt vinden, kijk dan in elk geval op de onderstaande pagina’s:
Wij raden je zeker ook aan om de app van Wish te installeren en zo op de hoogte te blijven van interessante kortingen, couponcodes en meer. Je kunt de app downloaden voor Android en voor iOS.
Op Chinafans.nl vind je heel regelmatig interessante aanbiedingen, tips en deals, dus houd onze website ook goed in de gaten!
Verzendkosten en levertijd Wish
De levertijd van producten in de webshop van Wish varieert nogal. Dat komt omdat Wish deze producten niet zelf verkoopt, maar fungeert als spil tussen consument en leverancier. Je kunt er bij Wish vanuit gaan dat de levering van een product zo’n 15 tot 30 dagen in beslag neemt. Met een beetje geluk heb je dus in ongeveer twee weken je product in huis. Een verzending zou uiterlijk een maand op zich moeten laten wachten.
De verzendkosten bij Wish zijn over het algemeen erg aantrekkelijk. Veel producten hebben slechts 1 tot 3 euro verzendkosten. Bij andere producten betaal je bijvoorbeeld 8 euro. Wat je het beste kunt doen, is bij elk product dat je wilt bestellen eerst goed kijken wat de verzendkosten zijn.
Houd er rekening mee dat je de verzendkosten per leverancier betaalt. Heb je dus een winkelwagen vol producten die elk van andere verkopers afkomstig zijn, dan betaal je de volle pond aan verzending. Al met al vallen de verzendkosten niettemin mee, zeker als je bedenkt dat deze producten voor het grootste deel uit China komen.
Retourzendingen en garantie bij Wish
Als je producten via Wish of een andere webshop wilt bestellen, is het belangrijk dat je niet meteen aan je aankoop vastzit. Retourneren is daarom voor veel consumenten een basisvoorwaarde om te bestellen. En dat niet alleen: daar dient ook een goede garantievoorwaarde en restitutie aan vast te zitten. Je wilt immers je geld terug wanneer het product in kwestie niet bevalt, óf je wilt een nieuw product toegestuurd krijgen.
Wish retour
Wish vindt het belangrijk dat je producten kunt retourneren als deze kapot zijn of niet goed bevallen. Daarom is het mogelijk om alle producten op het e-commerce platform binnen 30 dagen na levering te retourneren. Heb je daar hulp bij nodig? Dan kun je altijd contact op nemen met de helpdesk van Wish.
Garantie
Bevalt je product niet en heb je deze binnen 30 dagen na aankoop geretourneerd? Dan is het mogelijk restitutie aan te vragen en je geld terug te krijgen. Houd er wel rekening mee dat je in sommige gevallen zelf verantwoordelijk bent voor de verzendkosten van je geretourneerde product. Ook is het soms nodig om middels een foto bewijs te leveren van een verkeerde of beschadigde levering.
In sommige gevallen is restitutie niet mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om producten die wegens hygiënische of gezondheidsredenen niet kunnen worden geretourneerd. Denk hierbij aan verzorgingsmiddelen zoals zeep, shampoo of tandpasta, alsook om erotische artikelen en producten met een korte houdbaarheidsdatum.
Hoe werkt het met BTW en invoerrechten
De pakketjes van WISH zijn afkomstig uit Azië, met name China, en daar komen bepaalde invoer- of BTW-kosten bij kijken. Je moet over pakketjes buiten Europa immers belasting betalen.
Vanaf 1 juli 2021 zijn er nieuwe regels actief voor BTW en invoerrechten van producten die van buiten de EU komen. Onder deze regels valt Wish ook: de producten worden verzonden vanuit China.
In deze nieuwe BTW-regels zien we dat er op alle producten BTW betaald dient te worden. Wish regelt dit al bij het afrekenen: ze zetten er namelijk een prijs inclusief BTW bij. Daarbij regelen zijn de afhandeling van de BTW met de douane van het betreffende land.
Concreet betekent dat dat er geen extra kosten bij komen, mits het een product >150 euro is. Deze producten worden niet door Wish, maar door de lokale douane/post belast met BTW, invoerrechten en inklaringskosten.
Vanaf 2021 vinden er op het gebied van BTW en invoerrechten nogal wat veranderingen plaats die belangrijk zijn om te weten. Je leest daar alles over in ons uitgebreide artikel over BTW en invoerrechten. Wish heeft er zelf ook een blog aan gewijd.
Kan ik met iDeal, PayPal of creditcard betalen op Wish?
Waar je vroeger nogal eens te maken kreeg met obscure betaalmethoden of enkel de mogelijkheid te betalen met creditcard, zie je vandaag de dag dat betalen in buitenlandse webshops steeds toegankelijk wordt. En dat geldt gelukkig ook voor Wish: je kunt met bijna alle reguliere betaalmethoden uit de voeten in de webshop.
iDeal
Ook via Wish kun je heel eenvoudig betalen met de vertrouwde Nederlandse betaalmethode iDeal. Je hebt hierdoor geen creditcard nodig.
Paypal
Paypal is al jaren een van de populairste online betaalmethodes en is ook op Wish te gebruiken. Dit is ideaal voor Nederlanders, maar ook voor Belgen, omdat die niet over iDeal beschikken.
Creditcard/Debitcard
Ook via Visa, Mastercard, Maestro en andere creditcards is het mogelijk om een betaling te verrichten op Wish.
Klarna
Misschien heb je nog nooit van Klarna gehoord, maar dit is een betaalmethode die sterk in populariteit toeneemt. Klarna stelt je in staat om achteraf te betalen, en vaak ook nog in delen. Klarna staat bekend als een zogenaamde Afterpay-betaalmethode.
Creditcard het veiligst? Vaak wel!
Niet iedereen beschikt over een creditcard, maar als jij er wel eentje hebt, is het aan te raden hiermee te betalen. Dankzij een creditcardbetaling is je aankoop namelijk verzekerd. Dit geldt veelal niet voor andere betaalmethoden. Kortom: met een creditcardbetaling sta je juridisch stevig in je schoenen.
3 Pro tips om miskopen bij Wish te voorkomen
1. Kijk kritisch naar reviews, omschrijvingen en foto’s voordat je een aankoop doet
Omdat Wish een echte prijsvechter is, is niet elk artikel in hun assortiment van topkwaliteit. De kans op een miskoop is daardoor wellicht groter dan in de meeste andere winkels.
Een goede manier om miskopen te voorkomen is door het product dat je wilt aanschaffen eerst aan een kritische blik te onderwerpen. Kijk daarom goed naar de reviews die over dit product zijn geschreven. En kijk dan niet alleen naar de positieve feedback van klanten, maar ook naar eventuele klachten. Vaak gaan negatieve reviews namelijk over overeenkomstige problemen waar het product mee kampt. Dat kan gaan om de kwaliteit van het product, maar bijvoorbeeld ook om levertijden en service. Door reviews te lezen, ontdek je al snel of je het risico loopt op een miskoop.
Lees ook goed de omschrijvingen en specificaties alvorens je een product aanschaft. En let ten slotte goed op de productafbeeldingen. Je zou de eerste niet zijn die denkt een goedkope tablet aan te schaffen en vervolgens een tablethoes krijgt thuisgestuurd. Goed lezen dus over kleuren, maten, producten en specificaties.
2. Voorkom teleurstellingen door de leveringsvoorwaarden te bestuderen
Een koop mislukt niet alleen als de veiligheid of kwaliteit niet op orde is, ook als je niet goed kijkt naar andere zaken. Let er bijvoorbeeld goed op dat de verzendtijd in lijn ligt met jouw verwachting. Je wil immers voorkomen dat je decoratie voor een feestje koopt, maar deze pas ontvangt als het feestje al een week geleden is. In het geval van een trouwerij of een jubileumfeest kan zoiets heel pijnlijk zijn.
Naast de verzendtijd zijn ook verzendkosten belangrijk om in de gaten te houden. Zoals eerder gezegd: je betaalt per product, niet per verzending. En dat kan aardig in de kosten lopen als je niet goed oplet.
Ben jij graag kritisch op de producten die je koopt? Kijk dan zeker ook naar garantie- en restitutievoorwaarden. Je wilt immers dat je een product kunt retourneren wanneer het niet aan je eisen voldoet.
3. Koop deze spullen liever niet op Wish (tenzij je écht goed research hebt gedaan naar de kwaliteit)
Omdat je bij Wish budgetproducten uit een ander deel van de wereld koopt, zijn de veiligheidseisen niet altijd hetzelfde als hier. Misschien wel het belangrijkste voorbeeld daarvan zijn condooms. Voorbehoedsmiddelen moet je simpelweg niet kopen bij Wish, want je weet niet of en in hoeverre dit veilig is. Onze tip: neem geen risico op een SOA of een zwangerschap en haal je condooms gewoon bij de drogist of in een betrouwbare Nederlandse webshop.
Ook voor het kopen van speelgoed is Wish niet ideaal. Natuurlijk, het kost een prikkie en ziet er superleuk uit, maar de eisen voor de veiligheid van speelgoed in China zijn nu eenmaal een stuk minder streng dan in Nederland. Pas daarom goed op alvorens je speelgoed koopt, want de veiligheid van je kind staat altijd voorop. Als je daar een paar centen meer voor moet betalen, raden wij je aan dat voor lief te nemen.
Tenslotte is het goed om kritisch te zijn op veiligheidskleding- en accessoires. Een goedkoop motorpak of een goedkope fietshelm kun je bijvoorbeeld beter niet op Wish kopen, tenzij er kwaliteitskeurmerken aanwezig zijn die jouw veiligheid waarborgen.
De conclusie is eigenlijk heel simpel: producten die aan bepaalde veiligheids- of kwaliteitseisen moeten voldoen, kun je beter niet bij Wish bestellen.