AliExpress factuur: binnen 3 minuten een factuur voor jouw AliExpress bestelling

Wil je producten van AliExpress doorverkopen, dropshippen of wil je de rekening inleveren bij je opdrachtgever of werkgever? Dan heb je een AliExpress factuur nodig. Er is alleen één probleem. AliExpress doet niet aan facturen. Heel erg jammer, maar er zijn gelukkig manieren om alsnog een factuur te maken.

Factuur van AliExpress krijgen: hoe krijg je het voor elkaar?

AliExpress heeft één groot nadeel: ze maken niet automatisch een factuur aan als je iets bestelt. Maar Ali heeft ook een groot voordeel: er zijn wereldwijd duizenden dropshippers die dit gewoon nodig hebben voor hun boekhouding.

Omdat je niet de eerste bent die tegen dit probleem aanloopt, bestaan er dus al een aantal mogelijkheden om toch aan de facturen te komen. Hieronder leg ik uit welke stappen ik heb genomen om facturen voor mijn AliExpress pakketjes te krijgen.

En er is goed nieuws: het is echt super makkelijk.

Nieuwe methode (vanaf 1 juli 2021)

Bij de nieuwe BTW-regels voor AliExpress is er ook een nieuwe, eenvoudigere manier gekomen om facturen te downloaden en in te zien. Dit kan nu ‘gewoon’ in het dashboard van AliExpress, hieronder een kort stappenplan.

Nadat je een bestelling hebt geplaatst, doe je het volgende:

1. Ga naar jouw bestellingsoverzicht

2. Zoek hier de bestelling op waar je de factuur van wil downloaden

3. Klik op de knop ‘download invoice’

Factuur downloaden AliExpress

Deze methode werkt alleen bij bestellingen na 1 juli 2021. Wil je een factuur downloaden van een eerdere bestelling, volg dan de stappen hieronder.

Methode 1: AliBilling

Om facturen te krijgen kun je de Chrome extensie AliBilling gebruiken. Dit is een plugin die je binnen je Chromebrowser kunt installeren. Je kunt de extensie downloaden via de website van AliBilling, maar je kunt het ook handmatig doen. Dat doe je zo (op je computer)

Stap één
Ga rechtsboven in je browser naar het hamburgermenu (de 3 stippen van instellingen). Klik vervolgens op settings. Je ziet dan het overzicht hieronder. Klik vervolgens op ‘Extensions’.

Stap twee:
Klik linksboven op het hamburger menu en zoek onderin het scherm dat verschijnt naar de volgende knop:

Je komt dan als het goed is op deze pagina uit.

Stap drie:
Vervolgens typ je in het zoekveld de naam AliBilling in. Vervolgens krijg je de extensie te zien en installeer je deze.

De extensie die je moet hebben
Er staan een aantal extensies met een vergelijkbare naam. Dit is de extensie die wordt aangeraden door gebruikers van de extensie.

Let op: vraag altijd bij je boekhouder na of de facturen correct zijn opgemaakt voor de Belastingdienst

Voordat ik je laat zien waar je de factuur op AliExpress vervolgens kunt vinden, vertel ik je eerst meer over de tweede methode. Ik heb namelijk meer succes gehad met de tweede optie. Ook dat is een extensie, genaamd: Ali Invoice Free.

9.5

XKJ 4K Pro Drone Beste koop

Tot 1.200 meter bereik
9

Haylou GT1 Headphones Nieuwe versie

Tot 12 uur lang muziek luisteren
8.5

Rosalind Gel Polish Budget keuze

Alle kleuren van de regenboog
10

Yosyo Massage Gun Goede kwaliteit

3.200 rpm
9

Colmi P8 Smartwatch Beste prijs

IPX7 waterdicht

Methode 2: Ali Invoice Free

Zoek je een alternatief voor AliBilling om je AliExpress factuur tevoorschijn te toveren? Dan is er ook Ali Invoice Free. Persoonlijk heb ik iets meer gehad aan deze tool omdat AliBilling net niet lekker te werk ging voor mij. Probeer deze dus ook zeker uit als AliBilling niet werkt bij jou.

Stap één: volg alle stappen die je bij methode één ook hebt gezien. Maar zoek vervolgens naar de Extensie met de naam Ali Invoice Free. Hieronder zie je welke extensie je moet hebben. Voeg deze toe aan je Chrome browser en je kunt van start.

Waar kan ik mijn AliExpress facturen vinden?

Wat echt relaxed is aan deze tooltjes is dat je je facturen gewoon kunt vinden in je bestellingenoverzicht. Precies waar je ze wilt hebben dus. Je ziet ze gewoon naast je bestelde producten staan.

In dit geval heb ik beide extensies aanstaan. De groene knop is van Ali Invoice Free, de grijze knop is van AliBilling.

Ali Invoice Free gebruiken

Wat handig is aan Ali Invoice Free is dat je de facturen van AliExpress hier heel eenvoudig zelf kunt opmaken. Druk je op de knop, dan zijn de meeste velden al ingevuld, op een paar na. Met één druk op de knop kun je vervolgens ook nog eens onderdelen van de factuur weglaten.

Aan de zijkant rechts zie je vervolgens live de wijzigingen. Later kun je de factuur uitprinten. let wel op dat de naam ‘free’ in dit geval beperkt is tot een X-aantal downloads. Ben je echt professioneel bezig met bijvoorbeeld dropshipping, dan moet je overwegen of je de Ali Invoice Standard ook downloadt.

Waaraan moet een AliExpress factuur voor de boekhouding aan voldoen?

Voor de Belastingdienst is het belangrijk dat zij geld ontvangen voor producten die jij verkoopt. Een factuur moet dus alle informatie bevatten waaruit blijkt dat jij inderdaad die producten voor een bepaalde prijs gekocht of verkocht hebt.

Een goede factuur is daarvoor noodzakelijk. Maar wat je precies op die factuur zet, dat is afhankelijk van je verdienmodel. Verkoop je aan consumenten, dan moet je voldoen aan andere eisen dan wanneer je B2B (business to business) verkoopt. Ook bij internationale verkoop gelden er weer andere voorwaarden. Zoek dus even goed uit – eventueel met een boekhouder – waar jouw facturen aan moeten voldoen.

Je kunt ook meer informatie vinden op de website van de Belastingdienst.

Factuur AliExpress en douane

Zodra je pakketje over de grens komt, wordt het geïnspecteerd door de douane. Tenminste, dat wordt bij veel pakketjes gedaan, niet allemaal. Omdat de douane geen factuur kan inzien van de bestelling, dient de verkoper de prijs erop te zetten. Die prijs is niet altijd een afspiegeling van de daadwerkelijke waarde.

Soms weet de douane niet of een pakketje echt een juiste waarde heeft gekregen. In die gevallen krijg je soms een brief thuis dat je pakketje een te hoge waarde heeft. Vervolgens moet je de douane een bedrag betalen. Dat zijn bijvoorbeeld BTW en Invoerrechten.

Heeft de douane een te hoge prijs op het pakketje gezet, dan kun je een factuur opsturen om te bewijzen dat het niet zo duur is als de douane vermeldt. Dit kan ervoor zorgen dat je geen invoerrechten of BTW meer hoeft te betalen, tenminste, als je pakketje inderdaad minder waard is dan zij denken.

Veelgestelde vragen over facturen op AliExpress

Kan je een factuur op AliExpress downloaden?

Ja, maar niet standaard. Je moet daar eerst een extensie downloaden. Ik vertel je welke twee extensies je kunt downloaden voor je browser.

Is het downloaden van facturen op Ali gratis?

Jazeker! Je kunt met de extensies uit mijn artikel een aantal facturen van AliExpress gratis downloaden. Wil je er meer? Dan zal je helaas een premium versie van de extensies moeten aanschaffen.

Zijn de facturen goed genoeg voor mijn boekhouding?

Uiteindelijk is het je boekhouder die dat bepaalt. Heb je die niet? Dan moet je op de website van de Belastingdienst kijken waar je facturen aan moeten voldoen. Dat is namelijk anders voor binnenlandse facturen en klanten dan voor buitenlandse klanten.

Oprichter van Chinafans. Deelt graag ongevraagd tips over het shoppen in China en is grootbezitter van kabeltjes! Vraag over shoppen in China? Check het officiële Chinafans-forum!

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer