Alipay: wat is het en hoe kun je het gebruiken?

Alipay is een zogenaamd ’third party betaalsysteem’, waarmee je jouw online bestellingen uit het buitenland kunt betalen. De betaalmethode brengt veel voordelen met zich mee. Op deze pagina gaan we hier verder op in, en leggen we je uit hoe het werkt. Ook de nadelen leggen we uit, zodat je een compleet beeld krijgt van betalen met Alipay!

Wat is Alipay?

Alipay is een van de meest gebruikte online betalingssystemen in China. De naam verklapt het al, het is onderdeel van de bekende Alibaba Group, die ook AliExpress hebben opgericht. Het is opgericht in 2004, inmiddels gebruiken 1 miljard (!) mensen wereldwijd het betalingssysteem, volgens de website van Alipay. Ook Nederlanders kunnen het gebruiken, vaak op buitenlandse websites.

Alipay is een e-Wallet, wat betekent dat je met digitale valuta betaalt. De bedragen worden na het betalen van je creditcard afgeschreven. Je kunt (in China) ook in fysieke winkels betalen met Alipay, mits de winkel dit accepteert als betalingsmethode. Toch wordt het vooral gebruikt voor online transacties.

Alipay wereldwijd
Via: Alipay.com

Hoe werkt Alipay?

Het is een third party betaalsysteem, dit betekent dat het als een soort tussenpersoon werkt bij online betalingen. De betaling van je pakketjes naar de webshop gaat dus via het betaalsysteem, waardoor deze webshops niet al jouw gegevens zullen krijgen. Als je met een normale creditcard zou betalen, krijgt de webshop wél al jouw gegevens. De bescherming van je gegevens is één van de grootste voordelen van deze e-Wallet.

Voordelen

Een groot voordeel van betalen met Alipay is dus dat webshops niet al jouw gegevens in handen krijgen. Daarnaast zijn er nog andere voordelen die het erg aantrekkelijk maken om te gebruiken. In het kort zijn deze als volgt:

  • Alipay biedt buyer protection aan. Dit betekent dat al je aankopen via de betaalmethode verzekerd zijn. Bij een bestelling wordt jouw geld vastgehouden door de e-Wallet, totdat jij aangeeft dat deze goed is binnengekomen. Dit vermindert dus de kans dat je opgelicht wordt bij buitenlandse sites. Deze betalingen worden voor 90 dagen beschermd.
  • Het is een erg snelle betalingsmethode, aangezien Alipay automatisch (enkel) de benodigde gegevens doorgeeft aan de webshop. Je hoeft deze dus niet iedere keer handmatig in te voeren, aangezien ze al opgeslagen zijn in jouw account.
  • Je kunt ook shoppen in andere landen, waar webshops soms een andere munteenheid gebruiken! Alipay regelt vervolgens dat dit goed verwerkt wordt.

MEGA SALE (tot 90% korting)


Heel veel korting
Kortingen tot 90%
Op = Op

Waar kun je het gebruiken?

Alipay is voor mensen uit Europa vooral handig voor online transacties van buitenlandse sites. Dit komt doordat de e-Wallet verschillen in valuta verrekend, dus je kunt in iedere munteenheid spullen kopen!

Je kunt het gebruiken op iedere website of webshop die dit accepteert als betalingsmethode, bijvoorbeeld door met Alipay op AliExpress te betalen. Dit is helaas lang niet bij alle webshops beschikbaar als betaalmethode. Verder kun je de e-Wallet ook gebruiken om geld over te maken naar andere rekeningen.

In China is het ook mogelijk om in fysieke winkels te betalen met deze e-Wallet. In dat geval download je de app en scan je de QR-code, vervolgens kun je betalen. In Nederland wordt dit vrijwel niet aangeboden in fysieke winkels, hooguit in toeristische winkels in Amsterdam die veel Aziatische klanten verwachten. Voor ons is het dus vooral voor online bestellingen geschikt!

Alipay aanmaken

Om de e-Wallet te kunnen gebruiken, zul je eerst een account moeten aanmaken op de officiële website. Hier vul je verschillende persoonlijke gegevens in, en gegevens van een creditcard waarmee je de dienst zal betalen. Wanneer je account actief is, kun je bij online bestellingen op Alipay klikken bij de betalingsmethoden!

Klik hier om naar de officiële website van Alipay te gaan.

Creditcards of andere betalingmethoden

Om de e-Wallet te gebruiken, heb je een rekening nodig waar het geld vandaan komt. Dit kan enkel met debit- of creditcards. Het is dus niet mogelijk om Alipay te koppelen aan je lopende bankrekening bij je Nederlandse bank.

Visa, Mastercard en Maestro zijn de meest bekende creditcards die door Alipay geaccepteerd worden. Daarnaast kun je ook Qiwi Wallet, WEb Money of American Express gebruiken, maar wij denken dat Nederlanders deze creditcards over het algemeen niet veel zullen hebben.

Nadelen

Er zitten helaas ook nadelen aan deze e-Wallet verbonden. Voor een duidelijk overzicht zetten we ze op een rij voor je:

  • Alipay is lang niet overal beschikbaar. Hoewel de betalingsmethode populairder aan het worden is in het buitenland, wordt dit in Nederland nog niet veel gebruikt. Je bestellingen uit Nederland kun je dus meestal beter met een andere betalingsmethode zoals iDeal betalen. Wel zijn er bijvoorbeeld toeristische winkels in Amsterdam die Alipay accepteren, omdat zij zich richten op Aziatische bezoekers. Je kunt dus zeggen dat Alipay limited is in beschikbare webshops.
  • Daarnaast moet je verwerkingskosten betalen voor iedere transactie. Dit bedrag is erg laag maar als je het vaak gebruikt, kan dit toch aantikken! Voor meer informatie over de verwerkingskosten, lees je hieronder verder.
  • Je kunt Alipay niet voor alles gebruiken: er zijn verboden productcategorieën. Zo is het niet mogelijk om bijvoorbeeld loterij tickets, vuurwerk of gok-gerelateerde producten te kopen. Ook kun je slechts beperkt tabak of cigaretten kopen. Opvallend is dat je het ook niet kunt gebruiken voor betalingen van crowdfundings, zaden of onroerend goed. Webshops die dit soort producten aanbieden, kunnen Alipay simpelweg niet als betalingsmethode toevoegen. Je hoeft hier dus zelf in principe geen rekening mee te houden!

Verwerkingskosten Alipay

De betalingsmethode rekent verwerkingskosten voor iedere transactie. In Europa liggen deze kosten op € 0,10, en wordt er 3% gerekend voor toeslagen van de betaalmethode. In andere werelddelen zijn deze kosten weer anders. Als je vanuit een ander werelddeel betaalt met de e-Wallet, is het aan te raden om de precieze verwerkingskosten nog eens op te zoeken.

De extra kosten zijn natuurlijk minder prettig, maar als je je bedenkt dat je voor 10 cent per transactie een stuk beter beschermd bent tegen oplichting van buitenlandse webshops, is dit het in veel gevallen wel waard. De overweging hiervoor ligt bij jou.

Met welke devices werkt het?

Je kunt met de e-Wallet op verschillende devices betalen. De meest voor de hand liggende devices zijn je smartphone en je computer. Op je smartphone kun je de app van Alipay downloaden, waardoor je de betalingen via de app makkelijk kunt regelen. Als je de app niet wilt downloaden, kun je ook inloggen in de webbrowser op je account.

Als je op je desktop wilt betalen met Alipay, kun je alsnog je smartphone gebruiken. Dit werkt vergelijkbaar met iDeal tegenwoordig, waarbij je een QR-code scant met je telefoon. Vervolgens kun je de betaling afronden. Je kunt je desktop ook gebruiken zonder de app, waarbij je inlogt in jouw account. Dit werkt prima maar duurt wel iets langer dan met de app, doordat je handmatig nog gegevens zoals je gebruikersnaam en wachtwoord moet invullen.

Naast desktop en smartphone, zijn er ook verschillende smart-devices waarmee je kunt betalen met de E-Wallet. Bijvoorbeeld op de Amazfit bip is Alipay beschikbaar! Dit is een soort fitbit. Verschillende smart watches hebben dezelfde functie, waardoor betalen nog makkelijker wordt.

Alipay devices
Via: Alipay.com

Verschil WeChat Pay en Alipay

Alipay is opgericht door Alibaba Group in 2003, en is in China de marktleider op het gebied van digitale transacties. WeChat is een andere Chinese betalingsmethode, dat de laatste jaren steeds meer gebruikers heeft. Het is dus een concurrent van Alipay.

WeChat is de meest gebruikte messenger app in China. In 2013 heeft WeChat een betalingsfunctie toegevoegd aan de app: WeChat Pay.

Beide apps kunnen dus gebruikt worden voor online betalingen. Toch ligt de focus van beide opties ergens anders: Alipay is gericht op e-commerce en financiële diensten. WeChat heeft een meer sociale functie, waarbij nadruk ligt op dagelijkse transacties zoals rekeningen of boodschappen betalen, of om geld over te maken naar vrienden. Het is mogelijk om ook bij WeChat Pay je mastercard, visa en maestro te koppelen.

Tot slot: is Alipay veilig om te gebruiken?

In het kort: voor Nederlandse webshops blijven bankoverschrijvingen of betalingen via iDeal het handigste. Dit komt omdat nog lang niet iedere webshop in Nederland Alipay als betaalmethode aanbiedt.

De e-Wallet is wel erg geschikt voor betalingen naar het buitenland. Buitenlandse sites bieden iDeal meestal niet aan als betalingsmethode, waardoor je al snel met je creditcard moet betalen. Dankzij deze beatlingsmethode kun je via een creditcard bestellen, zonder dat jouw (creditcard/persoonlijke) gegevens bij de webshop komen. Jouw gegevens worden dus extra beschermd.

Daarnaast regelt de e-Wallet alles wat er komt kijken bij verschillen tussen munteenheden, waardoor je letterlijk overal ter wereld met gemak online kunt shoppen. De buyer protection is nog een ander aspect dat Alipay veilig maakt: kleine kans dat je online wordt opgelicht, aangezien de verkoper pas uitbetaalt krijgt wanneer jij het pakketje volledig en naar behoren hebt ontvangen.

Wil jij een Alipay account aanmaken? Klik hier om naar de officiële website te gaan.

Vond je dit interessant?

Op Chinafans.nl nemen we je graag mee in de wereld van goedkope producten. We geven de beste tips of buying guides voor allerlei soorten producten, maar geven ook uitleg over verschillende webwinkels en hoe je bijvoorbeeld je bestellingen kunt retourneren.

Misschien ook interessant voor jou: AliExpress bestelgeschiedenis: zo bekijk je al jouw orders.

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer