Zijn producten van AliExpress wel veilig?

Naar aanleiding van een onderzoek door de Consumentenbond werd duidelijk dat lang niet alle Chinese producten deugen. Zo zitten er soms teveel schadelijke stoffen in, of is het niet veilig voor kinderen. Ik beantwoord daarom de vraag of AliExpress wel veilig is.

Onderzoek van de Consumentenbond

Het onderzoek van de Consumentenbond bestond uit een test van 250 producten van onder andere Wish, AliExpress en Ebay. Van de 250 producten voldeden er 165 niet aan onze Europese normen voor producten. Een bijzonder groot getal. Het is dus logisch dat mensen zich zorgen maken over de veiligheid van AliExpress producten.

MEGA SALE (tot 90% korting)


Heel veel korting
Kortingen tot 90%
Op = Op

Wat er allemaal niet klopte? Brandmelders die niet afgingen, USB-opladers die een elektrische schok gaven, of speelgoed waar eenvoudig stukken vanaf braken en waar kinderen in zouden kunnen stikken. Andere opvallende dingen waren sieraden waar soms wel duizenden keren teveel van bepaalde stoffen in zat die wij in Nederland schappelijk vinden.

Kortom, er was aardig was mis met de bestelde producten. De vraag komt dan al snel in je naar boven: zijn deze producten op AliExpress nog wel veilig? En kun je gewoon doorgaan met bestellen?

Speelgoed AliExpress gevaarlijk?
Via: pixabay.com

AliExpress en veiligheid: waarom zit er zo’n groot verschil in de veiligheid tussen producten?

Lang niet alle producten op AliExpress zijn slecht of onveilig. Ondanks dat de onderzoekers 165 producten hebben afgekeurd, is er dus nog steeds een flinke groep producten die wel deugt. Hoe de onderzoekers hebben bepaald welk product wel of niet veilig was? Voornamelijk door te kijken naar Europese maatstaven van veilige producten.

In de Europese Unie gebruiken alle landen dezelfde regels voor het maken van producten. Ongezonde producten of gevaarlijke producten komen zo niet op de markt. Maar in China liggen deze normen op andere niveau’s, of ze bestaan niet. Daardoor kan je dus wel een onveilig product uit China kopen, maar is de kans dat je in Nederland iets van gevaarlijke kwaliteit koopt wat minder groot.

Gelukkig zijn er wel wat manieren om zoveel mogelijk van dit soort slechte aankopen op AliExpress te voorkomen.

4 tips om alleen de beste producten van AliExpress te kopen

Hoe de onderzoekers hun sample van 250 producten hebben samengesteld is niet duidelijk. Ook is niet duidelijk welk product van welk merk precies is getest. We kunnen dus niets zinnigs zeggen over de selectieprocedure van de Consumentenbond. We kunnen je wel enkele tips geven om het risico dat je iets slechts koopt enorm te verkleinen. En zoals altijd: bij twijfel, gewoon dat product uit je winkelmandje gooien. Je gezondheid gaat altijd voor op die paar euro korting.

9.5

XKJ 4K Pro Drone Beste koop

Tot 1.200 meter bereik
9

Haylou GT1 Headphones Nieuwe versie

Tot 12 uur lang muziek luisteren
8.5

Rosalind Gel Polish Budget keuze

Alle kleuren van de regenboog
10

Yosyo Massage Gun Goede kwaliteit

3.200 rpm
9

Colmi P8 Smartwatch Beste prijs

IPX7 waterdicht

1# Kies de beste verkoper

Iedere verkoper op AliExpress krijgt beoordelingen van zijn gebruikers. Zeker wanneer ze al enkele jaren bestaan, kun je een flinke lijst met reviews en scores voorbij zien komen. Ondanks dat je er niet alle slechte producten op die manier uit filtert, is het wel een ideale manier om alvast het kaf van het koren te scheiden. Goede verkopers hebben een score van tenminste 95% en worden vaak door duizenden mensen gevolgd. Uiteraard kun je een bekend merk zoals Xiaomi of Huawei ook gewoon bestellen via een kleinere (door)verkoper, omdat die producten gewoon een bekende oorsprong hebben.

2# Wees voorzichtig met cremes of spullen die je consumeert

Uit het onderzoek van de Consumentenbond kwam naar voren dat er bepaalde producten waren – zoals tandenbleekmiddel – die niet echt deugden. Net als met cremes is het natuurlijk oppassen geblazen wanneer een product langdurig contact heeft met je huid of zelfs je mond. Je weet natuurlijk helemaal niet wat er precies in zit, en zoals de onderzoekers al aantoonden is het in Europa net iets anders geregeld met de wetgeving omtrent de veiligheid van producten. Zorg er dus voor dat je altijd een gerenommeerd merk koopt als je cremes of eetbare producten besteld.

make up van AliExpress veilig?
Via: pixabay.com

3# Koop spullen waar weinig mis mee kan gaan

Aanhakend op tip nummer 2 zijn er natuurlijk ook producten waar weinig mis mee kan gaan. Een handdoek of een glazen potje voor een plantje zijn natuurlijk gemaakt van voor de hand liggende stoffen. Wil je zeker weten dat je spullen veilig zijn, koop dan producten waarvan je eigenlijk (vrijwel) zeker kunt zijn dat ze veilig zijn. Dit zijn sierproducten, producten die zich in het verleden al bewezen hebben en spullen waar kinderen of volwassenen niet lichamelijk mee in aanraking komen.

4# Zoek naar officiële fabrikanten die al jaren bestaan

Veel van de spullen die jij in huis hebt, komen uit China. Draai maar eens een aantal producten om die bij je in de buurt staan en je ziet het vanzelf aan het labeltje. Het is dus niet zo dat álle producten uit China ineens slecht zijn. Voornamelijk de bekende fabrikanten uit China worden gedwongen om zich te houden aan Europese regels wanneer ze hier voet aan de grond willen krijgen. Wanneer jij producten van die merken in China koopt – denk bijvoorbeeld aan Xiaomi of Huawei – dan voldoen die producten uiteraard gewoon aan dezelfde eisen als in Europa. Door je te verdiepen welke officiële merken er op AliExpress verkopen, kom je al heel ver met het uitzoeken van producten. Xiaomi verkoopt bijvoorbeeld honderden producten op AliExpress.


Spullen kopen op AliExpress kan dus nog steeds veilig, ook nu je weet dat een deel van de producten niet deugt. Maar zeg nou eerlijk. Ergens zijn de resultaten van het onderzoek door de Consumentenbond natuurlijk ook niet zeer verrassend. De boodschap is vooral: gebruik je gezonde verstand!

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer