Hoe kan een pakketje uit China gratis verstuurd worden, maar betaal ik € 6,95 wanneer ik een pakketje verstuur naar de dichtstbijzijnde stad? Als jij je dit ook al heel lang afvraagt, dan heb ik nieuws voor je. Ik ga je nu namelijk 5 redenen vertellen waarom AliExpress geen verzendkosten heeft op een groot deel van de pakketjes.
Wie betaalt de verzendkosten van AliExpress?
Wanneer je er met mensen over praat, dan hoor je altijd de meest wilde verhalen. De Chinese overheid zou AliExpress financieel ondersteunen en daardoor zouden er zulke goedkope pakketjes verstuurd kunnen worden.
Maar met de miljoenen pakketjes die er maandelijks verstuurd worden, zou er binnen de kortste keren niets meer overblijven van de Chinese staatskas. En of die overheidssteun nou echt bestaat of niet, er blijven daarnaast nog steeds 5 andere redenen over waarom AliExpress zijn pakketjes zo ontzettend goedkoop kan aanbieden. Ik ga je nu vertellen welke redenen de meeste impact hebben.
Lees ook: hoelang duurt verzenden bij AliExpress?
1. De Universal Postal Union (UPU)
Heb je je weleens afgevraagd hoe jouw pakketje van een Chinese fabriek helemaal voor jouw deur wordt gebracht, zonder dat een medewerker uit China daarvoor naar Nederland hoeft te komen? Je denkt waarschijnlijk: dat doet de postbode toch? Maar zo simpel is het niet.
Voorheen werden internationale pakketjes alleen maar door één vervoersdienst vervoert. Wilde jij een pakketje naar China sturen, moest dat postorderbedrijf dus voor jou naar het buitenland. Zoals je misschien kunt begrijpen, nam dat enorme kosten met zich mee. Daarom werd de Universal Postal Union opgericht. Een unie waar alle landen in de Verenigde Naties zich bij aansloten.
Zij maakten zo’n 50 jaar geleden de afspraak dat pakketjes in het land van bestemming voor een vaste vergoeding vervoerd zouden worden vanaf de haven of het vliegveld. Dus wanneer iemand een pakketje in Nederland naar China verstuurt, krijgt de vervoerder in China daar een vaste vergoeding voor. Zij brengen het pakketje dus gewoon naar de eindbestemming door deze internationale samenwerking. Maar deze afspraken gaan twee kanten op. Chinese pakketjes worden dus ook voor een vaste vergoeding bezorgd in Nederland.
Maar nu komt het volgende. In de Universal Postal Union werden afspraken gemaakt over prijzen die verschillende landen moesten betalen voor het versturen van deze pakketjes. Een groot deel van de prijsniveau’s werd bepaald door in welke mate een land ontwikkeld was. China was in die tijd nog niet zo ontwikkeld als nu, waardoor zij zeer voordelige voorwaarden kregen in de United Postal Union. Daarom is het dus zo bijzonder goedkoop voor China – en dus AliExpress – om pakketjes naar Nederland te sturen en betaal jij gewoon de hoofdprijs als je iets naar het buitenland stuurt. Totdat de Verenigde Naties deze status van China niet herzien, zal AliExpress dus spotgoedkoop pakketjes versturen.
2. Alles is in bulk ingekocht
De fabrikanten op AliExpress hoeven zich niet te vervelen. Sommige producten zijn zo populair dat er iedere seconde wel één van verkocht wordt. Je kunt je dus voorstellen dat er maandelijks miljoenen pakketjes verstuurd worden naar Europa. Zoals je misschien ook gemerkt hebt, zitten er geen postzegels op je pakketje.
Dat komt omdat de fabrikanten samen in één keer enorme hoeveelheden ‘ruimte’ inkopen bij postbezorgbedrijven. Hoewel één pakketje versturen misschien 5 euro zou kosten, betalen ze de postorderbedrijven met het inkopen van miljoenen pakketjes misschien maar 10 cent voor een verzending. Op die manier kan AliExpress dus ook extra goedkoop pakketjes versturen.
3. Last-Mile-Delivery
AliExpress is een bedrijf van ongelooflijk formaat. Het bedrijf verdient jaarlijks tientallen miljarden en breidt steeds verder uit. Een onderdeel waarop AliExpress wil uitbreiden is de zogenaamde Last-Mile-Delivery. Dit betekent dat AliExpress ook het vervoer in het land van de bestemming zou gaan uitvoeren. Daar worden dan geen PostNL of soortgelijke bedrijven meer voor gebruikt, waardoor AliExpress de kosten nog meer kan drukken.
Met dit in het vooruitzicht, zou het dus ook in de toekomst nog mogelijk moeten zijn om goedkoop pakketjes te versturen, zelfs als de UPU besluit om de status van China te veranderen naar die van een ‘ontwikkeld’ land. Uiteraard zijn bedrijven zoals PostNL niet erg blij met deze enorme concurrentie van AliExpress.
4. Verschepen per container
Erger jij je ook altijd aan die ellenlange levertijd van je pakketje? Soms staat de status op ‘land van herkomst verlaten‘, maar duurt het vervolgens alsnog een maand voordat je het pakketje op de deurmat vindt. De reden hiervoor is dat heel veel verscheept wordt in containers op boten.
Soms komt het ook met een vliegtuig, maar dan wordt er ook gewacht tot er genoeg producten zijn om in één keer te versturen. Omdat er geen haast is met het verzenden van je pakketje kan de fabrikant van je gekochte product dus mooi zelf bepalen wanneer hij het opstuurt.
En dat gebeurt dan natuurlijk op de goedkoopste manier die mogelijk is.
5. De grootte van je pakketje
Een andere reden waarom AliExpress geen verzendkosten heeft, is dat pakketjes vaak erg klein zijn. Doosjes worden eigenlijk nooit gebruikt, tenzij het niet anders kan. De meeste spullen worden dus gewoon in een papieren enveloppe of een zakje verstuurd.
Dit bespaart ook weer ruimte, waardoor er misschien wel 20.000 pakketjes in één container passen, in plaats van 15.000. Als je bedenkt dat AliExpress meer dan 60.000.000 actieve klanten heeft, snap je wel dat die 25% besparing op de lange termijn miljarden euro’s oplevert. Dat is dus ook wel iets waar je goed op moet letten bij AliExpress.
Soms bestel je iets en krijg je de doos er niet eens bij. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij het kopen van LEGO op AliExpress. Gelukkig staat het er vaak wel duidelijk bij met de tekst ‘NoBox’. Handig voor wanneer je het product als een cadeautje wilt geven.
Dit zijn dus de vijf voornaamste redenen waarom jouw AliExpress pakketje gratis wordt thuisbezorgd. Hoewel de eerste reden waarschijnlijk het meeste invloed heeft, is China met de overige vier ook in staat om de kosten zoveel mogelijk te drukken. En daar profiteer jij de volgende keer weer van wanneer je de zoekresultaten filtert op ‘Gratis verzending’.
1 gedachte over “Waarom heeft AliExpress geen verzendkosten? De 5 grootste redenen”