Is AliExpress betrouwbaar? Na 200 bestellingen heb ik het antwoord

Je bent van plan iets te kopen op AliExpress, maar vraagt je af: is AliExpress betrouwbaar? In de afgelopen jaren heb ik ruim 200 bestellingen geplaatst en heb de nodige ervaring opgedaan met shoppen op AliExpress. In dit artikel leg ik uit hoe betrouwbaar AliExpress daadwerkelijk is en waar je op moet letten.

AliExpress betrouwbaar?

Als je dit artikel leest, dan ben je mogelijk van plan iets te kopen op AliExpress, of heb je misschien al iets gekocht en wil je weten of je je product wel gaat krijgen.

‘Is AliExpress betrouwbaar?’ is dan natuurlijk ook een logische vraag en daar gaan we in dit artikel het antwoord op geven. Het is helaas geen eenduidig antwoord, want er zijn wel een aantal elementen die bekeken moeten worden hierin.

 Ken jij deze pagina met bestsellers op AliExpress al?

De algemene conclusie geef ik wel alvast weg: Ja, AliExpress is betrouwbaar, MAAR er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Verderop geef ik wat tips voor het shoppen op AliExpress.

MEGA SALE (tot 90% korting)


Heel veel korting
Kortingen tot 90%
Op = Op

Goed om te weten: zo werkt AliExpress

Voordat we ingaan op de betrouwbaarheid van AliExpress, is het belangrijk te weten hoe dit platform werkt.

AliExpress is een platform waarop kleine verkopers hun producten aanbieden in hun eigen, kleine winkeltje. Er zijn duizenden, zo niet meer verkopers actief op AliExpress, die zelf verantwoordelijk zijn voor het verzenden van producten. Ook de klantenservice wordt (deels) door de verkopers gedaan.

AliExpress faciliteert dus eigenlijk het platform, met de ‘shopervaring’, maar ook de betaling wordt door AliExpress geregeld. Zoals je je wellicht kunt voorstellen, zijn niet alle verkopers even betrouwbaar of leveren ze goede kwaliteit.

Deze bestsellers worden nu door duizenden Chinafans gekocht.

Mocht je er niet uitkomen met een verkoper, dan kan AliExpress altijd ingrijpen, lees daarover meer bij punt #5 hieronder.

AliExpress is dus geen shop op zichzelf, maar een platform waar vele kleine verkopers hun producten aanbieden. De betrouwbaarheid en kwaliteit van AliExpress hangt dus af van de afzonderlijke verkopers. Hierdoor kun je soms van een koude kermis thuis komen.

Neemt niet weg dat AliExpress veel zaken goed voor elkaar heeft, dus als je goed onderzoek doet, kun je erg mooie producten vinden op AliExpress voor bijzonder interessante prijzen.

AliExpress in onderdeel van de Alibaba group, een overkoepelend bedrijf waar veel shops en andere services onder vallen.

Kopersbescherming op AliExpress

Een ander belangrijk element waardoor AliExpress betrouwbaar is, is het feit dat er een zogenaamde kopersbescherming is.

Dat wil zeggen dat je een bepaalde periode nadat je bestelling geplaatst is, je kopersbescherming geniet. Deze is mede afhankelijk van de verwacht verzendtijd van jouw product.

In deze periode kun je een zogenaamde ‘dispute‘ openen, een klacht. Dit doe je via het bestellingsoverzicht op AliExress. Een dispute aanmaken kan met een aantal redenen.

  • Het product is nog niet aangekomen en de periode is (bijna) verlopen
  • Het product is nooit verzonden
  • Het product is niet naar wens / anders dan beschreven
  • Het betreft een namaakproduct
  • De kwaliteit van het product is ondermaats
  • Andere problemen met bestellen/producten

Hou er wel rekening mee zodra jouw kopersbeschermingsperiode is verlopen, je niet meer kunt claimen. AliExpress gaat er dan simpelweg van uit dat alles goed is gegaan.

Mijn ervaring met de klantenservice van AliExpress is vrij positief: ze willen graag problemen oplossen voor de klant. Hierbij dien je vaak iets van foto’s of video’s te sturen, maar over het algemeen komt er wel een oplossen.

Bekijk hier of je nog een dispute kunt openen voor je bestelling

Aliexpress betrouwbaar bestellingen

Tips voor het veilig kopen op AliExpress

Om veilig op AliExpress te shoppen, heb ik hieronder een vijftal tips voor je op een rij gezet waardoor je de vraag is AliExpress betrouwbaar bijna altijd met ‘ja’ kan beantwoorden.

1. Reviews, reviews en foto’s

Inmiddels ben je het vast wel gewend: reviews lezen bij het shoppen. Dat is niet anders bij AliExpress, het is hier nog belangrijker om de reviews goed te lezen. Dit doe je ook nog het beste met een kleine dosis wantrouwen. Voor verkopers is het ENORM belangrijk dat ze goede reviews krijgen, ze doen er dan vaak ook alles aan om dit voor elkaar te krijgen.

Er zijn twee soorten reviews die je kunt bekijken op AliExpress.

1. Productreviews

Deze vind je bij de producten, zoals je mag verwachten. Hierin delen eerdere kopers hun ervaringen. Daarbij is het een handige tip om te selecteren op reviews met foto’s, waardoor je producten ook ‘in het echt’ kunt zien.

Deze foto’s zijn handig bij bijvoorbeeld kleding, maar ook voor andere producten is het prettig om een beter beeld te krijgen van de producten in de realiteit.

2. Shopreviews

Zoals je inmiddels weet, zijn er veel verschillende verkopers op AliExpress aanwezig. Deze hebben allemaal een eigen ‘shop’. Deze shop heeft ook wat nuttige informatie die je kunt checken. Allereerst zijn er reviews van een shop, die aangeven hoe een shop in zijn geheel presteert.

Daarnaast worden hier ook meteen conclusies aan gekoppeld: shops die al dan niet beter presteren dan concullega’s in dezelfde sector. Het aantal volgers van een shop op AliExpress kan ook iets zeggen over de betrouwbaarheid.

AliExpress betrouwbaar winkelbeoordeling
Shopbeoordeling AliExpress

2. Doe goed onderzoek, ook naar de verschillende verkopers

Het is belangrijk om op AliExpress niet over één nacht ijs te gaan. Er zijn vaak veel aanbieders die hetzelfde product aanbieden dit onder hele andere voorwaarden of prijzen doen.

Producten vergelijken, maar ook zeker verkopers vergelijken is een goed idee. Bekijk de specificaties, lees de reviews en bekijk ook de totaalprijs. Een bekende truc van verkopers op AliExpress is om de prijs lager te maken en vervolgens de verzendkosten een stuk hoger. Hierdoor zijn ze even duur (soms duurder) dan de concurrent, maar komen ze wel hoger in het lijstje terecht.

Op AliExpress geldt dus zeker: kijk en vergelijk.

3. Hou rekening met BTW en eventuele andere bijkomende kosten

Vanaf 1 juli 2021 betaal voor alle producten die je buiten de EU bestelt BTW. Dat betekent dat er bij het afrekenen van jouw product vaak nog kosten bijkomen. Dit is voor producten onder de 150 euro over het algemeen 21%, maar check dit altijd goed.

Kost een product meer dan 150 euro, dan zul je van de post in NL/BE nog een rekening krijgen. Hier staat BTW op, maar ook inklaringskosten en invoerrechten.

Wil je hier mee over weten, we hebben een uitgebreid artikel over AliExpress BTW en invoerrechten gemaakt.

4. Verzendtijden zijn anders dan je gewend bent..

Als je in Nederland of België shopt, dan is het vaak de dag erna al in huis. Dat is bij AliExpress (zeker) niet het geval. Vooral als je voor wat goedkopere producten gaat, zijn er daar ook goedkopere verzendmethodes aan gekoppeld. Goedkoper betekent in dit geval dat ze vaak wat langer onderweg zijn.

Er zijn veel verschillende manieren waarop verzonden kan worden op AliExpress, maar meestal duurt het ergens tussen de 2-8 weken voordat je je product daadwerkelijk in huis hebt. Bestel dus geen zaken op AliExpress die je snel nodig hebt: dat gaat simpelweg niet gebeuren…

Hierbij kun je er overigens ook voor kiezen om te verzenden vanuit de EU, vaak Spanje, Frankrijk of Polen. Deze zijn over het algemeen iets sneller in huis. Of deze optie beschikbaar is, ligt aan de verkoper en dit zie je dan ook bij het product staan.

5. Niet tevreden, laat jezelf horen

Ben je niet tevreden op AliExpress, dan dien je dit – uiteraard – kenbaar te maken. Vaak helpt contact opnemen met de verkoper al, vooral omdat ze erg bang zijn voor negatieve reviews. Ga niet meteen met slechte reviews strooien, maar het terloops noemen kan natuurlijk geen kwaad.

Ben je niet tevreden, stuur dan dus altijd een bericht naar de verkoper. Kom je er niet uit, open dan een dispute, vaak wordt dit in het voordeel van de klant beslist. Op deze manier krijg je een gepaste oplossing geboden om het mankement of de klacht op te lossen.

Dus, is AliExpress betrouwbaar?

Na het lezen van dit artikel weet je dat AliExpress betrouwbaar is, maar dat je wel goed moet opletten als je gaat shoppen. Lees de reviews en geloof niet zomaar alles dat je ziet of leest. Als je deze regels in acht neemt, dan kun je zeggen: ja, AliExpress is betrouwbaar.

Dus, voor nu zou ik zeggen: shop ze (of bekijk deze superdeals op AliExpress)

Afbeelding: depositphotos.com | BigTunaOnline

Oprichter van Chinafans. Deelt graag ongevraagd tips over het shoppen in China en is grootbezitter van kabeltjes! Vraag over shoppen in China? Check het officiële Chinafans-forum!

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer