AliExpress BTW 2021: de enige guide die je nodig hebt

Waarom heeft AliExpress geen verzendkosten

AliExpress blijft hetzelfde, maar de wetgeving verandert in 2021 wel. Dit komt door nieuwe wet- en regelgeving vanuit Europe, opgelegd aan China. Die wet houdt in dat alle pakketjes uit China vanaf 2021 belast moeten worden met BTW, ongeacht de waarde. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten.

BTW en invoerrechten op AliExpress in 2021

Op AliExpress pakketjes betaal je twee soorten kosten. BTW en invoerrechten. Normaal gesproken betaalde je geen BTW als je pakketje een waarde had van minder dan 22 euro. Invoerrechten betaalde je pas vanaf 150 euro. Dat betekende dat je bij pakketjes onder de 22 euro helemaal geen kosten maakte.

Vanaf 1 juli 2021 is het zo dat je op alle pakketjes – ook onder de 22 euro – op AliExpress BTW gaat betalen. Deze BTW kosten kosten zijn de enige aanpassing aan de huidige situatie. De invoerrechten op AliExpress in 2021 blijven gelijk aan de situatie van vóór 2021.

Lees ook het artikel over invoerrechten en BTW op AliExpress

AliExpress BTW 2021
Via: pixabay.com | cdz, CC

Waarom wordt deze BTW regeling aangepast?

Iedere ondernemer in Nederland of België (en de rest van Europa) moet BTW vragen voor producten. Dat betekent dat jouw producten altijd 21% duurder zijn. AliExpress hoefde deze BTW helemaal niet te rekenen voor pakketjes. Dat betekent dat de BTW op AliExpress pakketjes niet bestaat en je dus sowieso 21% goedkoper uit bent op AliExpress.

Na jaren van actievoeren is het uiteindelijk uitgekomen op nieuwe regels voor AliExpress. Vanuit Europa wordt nu dus gepleit voor eerlijke concurrentie. Dit is daarvan de uitvoerende stap.

Dit is voor bedrijven als BOL.com en Amazon een belangrijke stap, omdat ze op deze manier beter kunnen concurreren. Voor jou als consument verandert er in principe niet super veel.

BTW 2021 AliExpress: rekenvoorbeeld

Product + prijsBTW in 2020Invoerbelasting 2020BTW 2021Invoerbelasting 2021Extra kosten 2021
Oordopjes €15,-€0,-€0,-€3,15€0,-€3,15
Massage gun €45,-€9,45€0,-€9,45€0,-€0,-
Telefoonhoesje €0,80€0,-€0,-€0,17€0€0,17

Zoals je ziet worden de pakketjes wel duurder, maar is het alleen een bepaald soort pakketje waar je de meerprijs makkelijk ziet. Dat zijn de pakketjes net onder de 22 euro grens, waarvoor je maximaal 4 euro gaat betalen. Dat is best te overzien toch, gezien de bizar lage prijzen die je ervoor betaalt.

Hierdoor wordt producten kopen ook wat eerlijker voor Europese ondernemers. En dat voelt toch een stukje beter als je een product uit China bestelt. Wat ons betreft is het helemaal niet zo gek dat we als consument ook op AliExpress BTW moeten betalen.


Aliexpress superdeals

De superdeals zijn weer live! Dit is de tijd om goede deals te scoren!

Wat betekent dit voor dropshippers?

Dropshippers kopen producten uit China voor hele lage prijzen op en verkopen die vervolgens voor hogere prijzen door. Het zal vooral deze groep zijn die geraakt wordt door de nieuwe wetgeving.

Zij kopen soms producten op voor 50 eurocent, om ze vervolgens voor 3 euro te verkopen. Een interessante business, maar er komen wel nieuwe regels bij kijken. Ook het bestellen in bulk zal hierdoor mogelijk moeilijker worden.

Pakketjes gaan mogelijk beter gecontroleerd worden bij de douane, waardoor er een grotere kans is dat dropshippers niet blij gaan zijn met de nieuwe AliExpress BTW regels in 2021.

Wat er precies gaat gebeuren en hoe de handhaving zal plaatsvinden is nog niet duidelijk. Dagelijks komen er per vliegtuig vele duizenden pakketjes van AliExpress aan op Schiphol. Het zal een lastige taak worden voor de douane om te controleren of die allemaal hun BTW hebben betaald.

Lees ook: doorverkopen en geld verdienen met AliExpress: 5 stappen + tips

Onze AliExpress favorieten van deze maand

9.5

XKJ 4K Pro Drone Beste koop

Tot 1.200 meter bereik
9

Haylou GT1 Headphones Nieuwe versie

Tot 12 uur lang muziek luisteren
8.5

Rosalind Gel Polish Budget keuze

Alle kleuren van de regenboog

Ook gratis verzending staat op de tocht

Op dit moment is het bijzonder goedkoop om producten vanuit China in Nederland te krijgen. Dit heeft te maken met een verdrag tussen diverse wereldlanden, waardoor China als ‘ontwikkelingsland’ minder verzendkosten hoeft te betalen voor export.

Omdat China geen ontwikkelingsland meer is, wil de Europese unie ook gratis verzenden aan banden leggen. Uiteraard kan dit niet in één stap. Ook zijn er nog geen concrete plannen over hoe dit precies plaats zou moeten vinden.

Je kunt er wel op rekenen dat de optie ‘gratis verzending’ nog even op de website zal blijven staan. Maar de komende jaren zit daar ongetwijfeld een verandering aan te komen.

Lees ook: waarom heeft AliExpress geen verzendkosten? 5 redenen

Europees distributiecentrum

Het is je misschien al bekend, maar Alibaba werkt met AliExpress aan een distributiecentrum in België. Luik, soms ook wel de poort van Europa genoemd, zou dan een opslag worden van allerlei producten van AliExpress. Dit zou betekenen dat AliExpress de BTW-regels van 2021 omzeilt, net als de importkosten.

Of en wanneer dit distributiecentrum er komt is nog niet helemaal duidelijk, maar één ding is zeker. Uiteraard zag AliExpress BTW wijzigingen in 2021 al lang van tevoren aankomen, en heeft het bedrijf ervoor gekozen om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Wij zijn erg benieuwd wanneer we dit soort grote verschuivingen kunnen gaan verwachten.

Meer informatie?

Op de website van de Belastingdienst zie je terug wat er precies voor jouw pakketjes gaat veranderen.

Vanaf wanneer moet ik 21% BTW betalen over mijn AliExpress pakketjes

Hoewel er door veel mensen wordt gesproken over de start van 2021, is het eigenlijk pas vanaf 01-07-2021. Over pakketjes die je voor die tijd besteld hebt hoef je dus sowieso geen BTW te betalen.

Geldt er nog een vrijstelling voor bepaalde pakketjes?

Officieel hoef je over giften vanuit het buitenland minder BTW te betalen. Daarom zetten verkopers op Ali ook vaak ‘Gift’ op het pakketje. Uiteraard weet de douane van al dit soort trucjes, dus zal je waarschijnlijk alsnog de volledige BTW moeten betalen. Ga er dus maar vanuit dat je altijd de volle mep moet betalen.

Hoe en aan wie moet ik de BTW betalen?

Dat is een goede vraag. Vanuit AliExpress hebben wij nog niets gehoord over vermeende aanpassingen aan de website.

Omdat het niet te doen is voor PostNL of de douane om de soms maar € 0,10 BTW te vorderen, zal deze verantwoordelijkheid waarschijnlijk bij AliExpress gelegd worden. Je kan waarschijnlijk verwachten dat je bij het afrekenen geconfronteerd zal worden met de BTW-heffing.

ChinaFans
Logo