Powerbank AliExpress : 5 beste powerbanks en handige kooptips

Op zoek naar de beste powerbank van AliExpress? Een goedkope powerbank heb je zo gevonden op Ali. Maar lang niet alle powerbanks zijn van de hoogste kwaliteit. Anderen zijn mogelijk zelfs gevaarlijk. We zetten de 5 beste opties en handige kooptips voor je op een rij.

Tips voor het kopen van een powerbank op AliExpress

Bij het kopen van een powerbank zijn er een aantal overwegingen waar je aan moet denken. Hierbij kun je denken aan de prijs en het vermogen. Maar vooral waarvoor je de powerbank van AliExpress voor wilt gebruiken.

Vooral bij goedkope powerbanks moet je goed kijken naar onderlinge verschillen. Sommige fabrikanten zijn niet zo ervaren als anderen, zoals Xiaomi dat wel is. Dat bedrijf levert namelijk vaak hoge kwaliteit en een lage prijs. Het is dus slim om naast de specificaties ook even de merken te onderzoeken op betrouwbaarheid en kwaliteit.

1. Laadcapaciteit powerbank AliExpress

De capaciteit van de powerbank bepaalt hoe vol jij je telefoon of tablet kunt opladen. Bij powerbanks wordt de lading gemeten in milliampère per uur (mAh). Een duizend mAh-batterij levert 1000 mA, wat gelijk staat aan 1 A gedurende een uur. De meeste moderne telefoons hebben een laadcapaciteit van 3.000 – 7.000 mAh.

Als je grotere apparaten wilt opladen is het slim te kijken wat de mAh is van dit apparaat. Dan kun je een betere keuze maken in de laadcapaciteit van de powerbank. Gelukkig zijn er powerbanks van 10.000 mAh en zelfs 20.000 mAh op AliExpress te vinden.

2. Oplaadsnelheid van een Ali powerbank

Naast de laadcapaciteit is de snelheid van de lading ook erg belangrijk. De uitgangslaadstroom heeft samen met de laadcapaciteit invloed op de oplaadsnelheid. Veel moderne telefoons maken gebruik van ‘snel opladen’. Deze telefoons hebben ongeveer 3 ampère nodig om opgeladen te worden.

Meestal staat er aangegeven bij de powerbank hoeveel stroom elke output heeft. Ook bij powerbanks met meerdere outputs. Let er wel op dat niet alle apparaten een even sterke toevoer van stroom tolereren. Wil je meerdere apparaten opladen met een goede snelheid? Dan is het verstandig te kijken naar een powerbank op AliExpress met minstens 3 ampère (A).

3. Aantal poorten op de powerbank

De eerste powerbanks hadden vaak maar één uitgangsport. Tegenwoordig gebruiken mensen een powerbank steeds vaker en voor meerdere apparaten tegelijkertijd. Powerbanks met meerdere poorten zie je daardoor steeds vaker.

De meesten zijn voorzien van 2-3 poorten, maar er zijn ook verloopstukken die tot wel 5 of 6 apparaten kunnen opladen. Let wel op dat zo’n verloopstuk de oplaadsnelheid kan vertragen omdat het verloopstuk bijvoorbeeld maar 1,5A doorlaat..

4. Lithium-ion of lithium-polymeer

Er zijn twee batterijtechnologieën die bij powerbanks worden gebruikt. Dit zijn lithium-ion en lithium-polymeer. Deze twee technologieën lijken op een paar kleine verschillen na erg op elkaar. Lithium-ion is aanzienlijk lager in kosten en heeft een hoge vermogensdichtheid, wat het geheugeneffect wordt genoemd. Dit betekent dat de batterij na verloop van tijd moeilijker op te laden wordt.

Lithium-polymeer batterijen zijn vaak robuuster en flexibeler waardoor ze langer meegaan. Daarnaast zijn deze batterijen lichter in gewicht, hebben een laag profiel en een kleinere kans op lekkende elektrolyt. Let er wel op dat niet alle powerbanks op AliExpress aangeven of ze een lithium-ion of -polymeer batterij hebben.

Bij goedkope powerbanks kun je er vrij zeker van uitgaan dat het gaat om lithium-ion.

5. Powerbank met USB-C, USB-A of Micro-USB

De meeste powerbanks hebben een USB-A uitvoer en/of een USB-C uitvoer. Het opladen van de powerbank vindt vaak plaats door middel van een Micro-USB. In sommige gevallen is dit een mini-USB of USB-C.

6. Stekker en kabel niet altijd meegeleverd

Niet alle powerbanks worden standaard geleverd met een oplaadkabel. Niet zo handig als je je telefoon wilt opladen, dus kijk daar even goed naar. Kabeltjes kun je vaak extra bestellen. In andere gevallen zie je bij de product keuze staan of jouw selectie met of zonder kabels is. Let goed op welke optie je kiest.

Soorten powerbanks

Er zijn de ‘algemene’ powerbanks met rechthoekige vorm te vinden op AliExpress. Dezer zijn wat groter in formaat en gaan vaak langer mee. Maar er zijn ook kleine powerbanks op AliExpress. Ideaal om mee te reizen en vaak nog best krachtig ook.

Daarnaast zijn er powerbanks die werken op zonne-energie op AliExpress. Zeer geschikt voor outdoor reizigers. Deze laden namelijk zichzelf op door het opvangen van licht. Afhankelijk van wat je nodig hebt is er genoeg keuze om de beste powerbank op AliExpress te kunnen vinden.

Goedkoop soms wel/niet duurkoop

De prijzen in China liggen over het algemeen lager dan in Nederland. Op AliExpress koop je soms een powerbank voor 10 euro. Dat zal in Nederland niet zo snel gebeuren.

Een goedkope powerbank op AliExpress betekent niet altijd dat het slechte kwaliteit is. Maar let op: dat geldt niet voor alle powerbanks. Sommige powerbanks zijn niet volledig getest zoals in Europa wel gebeurd zou zijn.

Brandveiligheid kan dan in het geding zijn, of je telefoon ondervindt schade door een niet goed afgestemde aanvoer van stroom. We hebben daarom in dit artikel bewust een aantal Xiaomi powerbanks neergezet. Dit merk verkoopt namelijk ook producten in Europa en moet zodoende voldoen aan strenge kwaliteitseisen.

Let dus goed op wat je koopt, ongeacht reviews van andere gebruikers.

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer