Router op AliExpress kopen: tips & de 5 beste routers

Goed internet is cruciaal. Want of je nou thuis werkt of een avondje wilt bank hangen met Netflix, het moet gewoon goed werken. Soms is het dan handig om een betere router, of extra router te zoeken. Wil jij een Wifi-router op AliExpress kopen? Ik vertel waar je op moet letten en laat zien welke 5 routers de beste en het goedkoopste zijn.

Een router uit China kopen: hier moet je op letten

Zomaar even een router op AliExpress uitkiezen is niet zo verstandig. Er zal ongetwijfeld internet uitkomen, maar het is maar de vraag of het apparaat voor de rest wel doet wat je wilt. Daarom heb ik hieronder een lijstje neergezet met punten waarop je kunt letten wanneer je een goedkope Wifi router uit China wilt kopen.

MEGA SALE (tot 90% korting)


Heel veel korting
Kortingen tot 90%
Op = Op

Dual-band of tri-band

De hoeveelheid zenders in een router bepaalt of het gaat om dual-band of tri-band. Het gaat hier dus om twee of drie zenders. Bij veel routers wordt dual-band geboden, waarbij op een enkelvoudige manier op de 2,4 GHz en 5 GHz band uitgezonden wordt. Bij tri-band zit er vaak nog een andere band vast aan één van deze frequenties. Zo kan er bijvoorbeeld met 800 mb/s en 1700 mb/s uitgezonden worden op de 5 Ghz band en met 500 mb/s op de 2,4 Ghz frequentie. Daardoor wordt het internet beter verdeeld, wat resulteert in een betere internetkwaliteit.

Bandbreedte

De maximale bandbreedte van een router is belangrijk. Het bepaalt namelijk je maximale internetsnelheid. De bandbreedte wordt bepaald door de kwaliteit van de router. Een goedkope router zal waarschijnlijk een kleinere bandbreedte hebben. Neem je 1.000 mb/s af van je internetprovider, zorg er dan voor dat je dit ook minimaal behaalt in je Wifi-router. De goedkoopste routers op AliExpress zullen deze bandbreedte namelijk niet bieden.

AC of AX

Bij veel routers zien je AC of AX voor de naam staan. Dat heeft met de wifi technologie te maken. AX is een nieuwere vorm van Wifi dan AC en over het algemeen iets beter. Kijk trouwens niet téveel naar het cijfer achter deze letters. In sommige gevallen kan een router met AC1900 beter zijn dan een router met AC2500 in verband met andere hardware. Blijf wel zoveel mogelijk weg bij getallen ver onder de 1200 – zoals 800 of 900 – omdat die routers vaak niet meer van deze tijd zijn. Een goede keuze voor een snelle WiFi 6-router is bijvoorbeeld de Xiaomi AX3600.

MU-MIMO

MU-MIMO staat voor Multipe User, Multiple Input, Multiple Output. Een lange naam, die eigenlijk betekent dat de router in staat is om diverse apparaten tegelijk te voorzien van internet. Dat is normaal ook zo, maar dan moet een router steeds om de beurt internet naar een apparaat sturen. Met MU-MIMO is dat niet het geval en kun je dus gewoon aan één stuk door gebruikmaken van internet zonder dat je scherm hoeft te bufferen of laden. Ook gaat MU-MIMO efficiënter om met de data, door het te bundelen in een straal richting een apparaat. Dit wordt ook wel beam forming genoemd.

Overige belangrijke eigenschappen

Wil je content overzetten op je router en naar andere apparaten verzenden, of heb je andere wensen, kijk dan ook goed naar de aansluitingen. USB-3 is bijvoorbeeld vele malen sneller dan USB-2 wanneer je data wilt overzetten. Ook kan een app bij de router handig zijn. Daarmee log je dan direct in bij de interface om instellingen te veranderen. Ook kan mesh ondersteuning gewenst zijn, wanneer je wilt dat andere routers of netwerkpunten met elkaar samenwerken om het signaal door een grote ruimte te verspreiden.

Let daarbij goed op of er ondersteuning van VPN, Firewall of Antivirus mogelijk is. Dit zijn vaak zware programma’s, waardoor je een hoger RAM-geheugen nodig hebt om alles soepel te laten verlopen. Wil je gebruikmaken van deze mogelijkheid, kijk dan vooral naar routers met minimaal 256-512 MB RAM geheugen.

Tip: veel routers op AliExpress worden geleverd met Chinese handleiding. Wanneer je dat niet kunt lezen, maar ook niet heel technisch bent, is het handig om voor je aankoop even te checken of er van jouw router wel een Engelse handleiding op internet staat.


De 5 beste en goedkope routers op AliExpress

Okay, nu je weet waar je naar op zoek bent, gaan we kijken naar een aantal goede voorbeelden van Wifi routers op AliExpress. Ik heb een aantal betrouwbare merken uitgekozen waar je sowieso waar voor je geld krijgt. Toch zit er nog best veel verschil in de onderstaande apparaten.

Ik begrijp namelijk dat je misschien op zoek bent naar de snelste router, terwijl iemand anders zoekt naar de goedkoopste router uit China. Omdat veel merken in dit rijtje meerdere routers aanbieden, kun je aan de hand van mijn voorbeelden altijd nog kijken bij alternatieve producten van dit merk, omdat die wellicht beter bij je wensen passen.

Xiaomi Redmi Router AC2100

Deze Xiaomi router op AliExpress is bijzonder populair en ook nog eens spotgoedkoop. De twee gigabit router kan tot 2.000 mb/s aan internet verwerken en doet dat door middel van dual-band. Dankzij de zes externe antennes wordt het signaal extra ver gebracht. Hieronder enkele belangrijke eigenschappen van de Xiaomi Redmi AC2100:

 • Max 2 GB internetsnelheden
 • 128 MB RAM
 • Xiaomi app voor diverse instellingen
 • Dual-band
 • Parental control in de app
Xiaomi Redmi AC2100 Router
Via: aliexpress.com

Wavlink AC3000 Router

Van alle routers op AliExpress, kan de Wavlink AC3000 zich met recht één van de betere noemen. Het prijskaartje dat eraan hangt reflecteert dat ook. Toch krijg je voor een bedrag onder de honderd euro een bijzonder goede router thuisgestuurd. Met 8 antennes en MU-MIMO technologie, zitten jouw apparaten nooit meer zonder consistent internet. Deze router biedt onder andere:

 • Tri-band internet
 • Gecombineerde Wifi snelheid van 3.000 mb/s
 • Max 1.000 mb/s LAN snelheid
 • MU-MIMO beaming technologie
 • USB 3.0 aansluiting
 • Touchlink technologie voor eenvoudig koppelen van apparaten
 • Handige app
 • Parental control
 • 1GB SDRAM
Wavlink AC3000 Router
Via: aliexpress.com

ASUS RT-AC86U

De ASUS RT-AC86U is één van de duurdere routers uit China, maar daarmee ook direct één van de betere. Er wordt gebruikgemaakt van de nieuwste technologieën, waaronder MU-MIMO, waardoor ieder aangesloten apparaat precies genoeg internet krijgt. Daarbij is de router zeer geschikt voor gamers die hun ping of latency willen verminderen. Dat komt omdat je WTFast kunt gebruiken. Daarmee kun je één apparaat tijdelijk voorrang geven, waardoor de internetsignalen voornamelijk naar dát apparaat worden verstuurd. Dit kun je verwachten van de ASUS RT-AC86U:

 • Totale gecombineerde internetsnelheid van 2917 mb/s
 • MU-MIMO technologie
 • Gratis WTFast gaming ping reducer
 • USB-3
 • Geavanceerde software en app
Asus router
Via: aliexpress.com

Xiaomi Mi Router 4a Gigabit Edition (AC1200)

Wil je een router op AliExpress kopen, die ook nog een beetje goedkoop is? De Xiaomi Mi Router 4A heeft een aparte Gigabit Edition. Daarmee wordt in totaal 1000 mb/s aan data doorgestuurd, ten opzichte van de 100 mb/s bij de andere versie. Zoals bij veel andere producten van Xiaomi, is ook deze router behoorlijk laag geprijsd. Erg interessant om dan ook eens naar de specificaties van deze goedkope router te kijken:

 • Maximale snelheid van 1167 mb/s
 • 128 Mb RAM
 • Parental control
 • Verbind de router met andere Xiaomi producten
 • 4 antennes voor een sterker signaal
 • Handige MiWifi App
XIaomi Gigabit Router 4a AC1200
Via: aliexpress.com

Wifi repeaters van Xiaomi

Heb je een grote woning? Dan kun je ook een Wifi-repeater kopen. Dat is een apparaatje waarmee het Wifi signaal versterkt wordt en daardoor op meerdere verdiepingen goed internet biedt. Hoewel je van een Wifi-repeater van AliExpress geen wonderen moet verwachten, kan het hebben van zo’n apparaatje wel veel frustratie schelen als je vaak last hebt van haperend internet.

De onderstaande Wifi-repeater van Xiaomi wordt door velen gezien als één van de betere amplifiers die je kunt kopen. Je kunt er ook meerdere kopen, waardoor je een heel huis voordelig kunt voorzien van beter internet.

Xiaomi-Wifi-Repeater-M300
Via: aliexpress.com

Goed internet is dus erg belangrijk. De router die je kiest, bepaalt dus voor een groot deel hoeveel comfort jij thuis op internet ervaart. Ga je voor een goedkope router met minder bandbreedte? Of pak je toch liever een duurdere variant waarvan je zeker weet dat je voorlopig gewoon al je apparaten kunt aansluiten? Eén ding is zeker. Wanneer je op zoek gaat naar een goede router die je voordelig kunt krijgen, dan zit je op AliExpress sowieso goed.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer