Speedcubes op AliExpress: hier bestel jij goedkope speedcubes

Magnetisch
Picube speedcube 3 x 3
★★★★★
Beste speedcube
Cubo speedcube
★★★★★
Bijzondere vorm
Fangcub speedcube
★★★★★

Zo snel mogelijk een Rubik’s kubus oplossen, daar wordt je alleen goed in door het veel te oefenen. Met speedcubing daag je jezelf uit om steeds sneller te worden. Er zijn veel leuke en bijzondere speedcubes op AliExpress te vinden, daarom geven we op deze pagina tips voor het kiezen!

Wat is speedcubing?

Een Rubiks kubus oplossen is voor veel mensen al lastig. Speedcubing brengt hier een extra uitdaging aan: snelheid. Het doel van speedcubing is om de Rubiks kubus zo snel mogelijk op te lossen.

Speedcubing is dus in een zo kort mogelijke tijd alle kanten van de Rubiks kubus in één kleur krijgen. Op dit moment staat het wereldrecord op 3,47 seconden. Hoe snel ben jij?

Zo kies je goede speedcubes op AliExpress

De Chinese webwinkel heeft een ruime keuze in allerlei soorten en vormen goedkope speedcubes. Daarom is het handig om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van een exemplaar! We zetten de belangrijkste onderdelen kort op een rij:

  • Formaat. Hoe groot wordt de kubus?
  • Vorm. Wordt het wel een kubus, of wil je misschien wel een pyramide?
  • Gewicht. Hoe zwaar is de kubus?
  • Merk. Welk merk wil je kiezen?

Al deze onderdelen leggen we later op deze pagina uit. Ook geven we tips over accessoires zoals onderhoudsolie of een zogenaamde timer mat. Zo weet jij alle belangrijke zaken rondom speedcubes op AliExpress!

Formaat speedcubes op AliExpress

Je kunt speedcubes in veel verschillende formaten verkrijgen. De volgende formaten komen het meeste voor:

  • 2 X 2 X 2
  • 3 X 3 X 3
  • 4 X 4 X 4
  • 5 X 5 X 5

De formaten gaan enkel over kubussen en geven aan hoeveel vakjes er op iedere kant van de kubus zitten. Over het algemeen geldt: hoe groter de kubus, hoe moeilijker deze is op te lossen. Ook bijzondere vormen zijn lastiger op te lossen dan de normale kubus.

Als je net begint met speedcubing, raden wij aan om een speedcube 3 x 3 x 3 formaat te kiezen. Dit is namelijk het standaard formaat.

Wanneer je deze eenmaal onder de knie hebt of toe bent aan extra uitdaging, kun je uitbreiden naar grotere kubussen of andere vormen. Onderaan deze pagina vind je meer informatie bij de meest voorkomende formaten.

Tip: controleer ook de afmeting van de kubus in centimeters. Het aantal blokjes op één kant zegt namelijk niets over het formaat van deze blokjes. Een standaard Rubik’s kubus is 57 mm x 57 mm x 57 mm.

MEGA SALE (tot 90% korting)


Heel veel korting
Kortingen tot 90%
Op = Op

Gewicht

Naast het formaat, is het gewicht ook erg bepalend voor jouw snelheid. Wat hierin je voorkeur is, is natuurlijk persoonlijk. Een te zware cube kan je snelheid in de weg zitten, maar een te lichte cube kan minder goed in de hand liggen.

Een gemiddeld gewicht van een speedcube is meestal tussen de 70 en 90 gram.

Speedcubes op AliExpress veel verschillende vormen
Via: AliExpress.com

Vorm

Kies ook welke vorm je wilt. Een kubus is de meest voorkomende vorm, maar ook hier zijn verschillen in. De meeste kubussen zijn recht toe, recht aan, maar er bestaan ook modellen waar niet alle blokjes even groot zijn.

Dit zorgt voor een nog uitdagendere puzzel! Ook vormen zoals een pyramide, ster of cilinder zijn te koop.

Tip: begin simpel. Als je nieuw bent in speedcubing, is het slim om rustig aan te beginnen. Wanneer je een standaard kubus eenmaal onder de knie hebt, kun je uitbreiden naar andere vormen. Zo blijft het uitdagend voor jezelf!

Merk

Er zijn verschillende merken speedcubes te koop op AliExpress. De merken met de meest verkochte speedcubes zijn Moyu, Dayan en Gan. Ook het merk Calvin heeft een groot aanbod speedcubes met bijzondere vormen en leuke prints.

Let op: kom jij het merk Rubik’s tegen op AliExpress? Grote kans dat dit een namaak variant is (helaas). Het is niet slim om deze te kopen, aangezien de koop (en verkoop) van namaakproducten illegaal is. Gelukkig zijn er nog veel andere merken speedcubes op AliExpress te koop.

Onderhoud

Tip: zorg dat je jouw kubussen goed verzorgt. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende soorten siliconen oliën kopen die jouw speedcube soepel houden.

Deze oliën werken als volgt: je doet 1 a 2 druppeltjes olie in het midden van de cube. Vervolgens moet je hem een aantal keer door elkaar draaien, zodat de olie op alle plekken komt.

Er zijn oliën die specifiek voor onderhoud bedoeld zijn, anderen specifiek voor snelheid. De meeste oliën werken voor beide doeleinden goed, maar het is slim om dit even dubbel te checken! Zo blijft jouw speedkubus in ieder geval lekker soepel.

Speedcubes op AliExpress pyramide
Via: AliExpress.com

Speedcube 2 x 2

Dit wordt ook wel een minicube, mini kubus of pocket cube genoemd. Het is het kleinste formaat dat bestaat. De kubus is het makkelijkste op te lossen van de verschillende formaten.

Dit maakt hem super geschikt om snelheid mee te oefenen, of rustig aan te beginnen met speedcubes.

Speedcube 3 x 3

Dit formaat speedcube is de meest bekende, en de meest voorkomende. De originele Rubik’s kubus is namelijk ook dit formaat. Dit is waarschijnlijk het formaat waarmee je speedcubing als eerste zult leren. Het is daarom handig om een goed model in dit formaat te hebben!

Speedcube 4 x 4 tot 7 x 7

De speedcubes van 4 x 4 tot 7 x 7 zijn allemaal groter dan het originele formaat. Dit maakt de puzzel ook een stuk lastiger. Een formaat speedcube 5 x 5 (of net daarboven of onder) is echt wel voor gevorderde speedcubers.

Laat de speedcube van 7 x 7 als beginner nog even links liggen. Grote kans dat het nog te lastig is, en je jezelf alleen maar frustreert. Focus in plaats daarvan op kleinere formaten die wel lukken, en ga hier je snelheid verbeteren. Zo kun je het langzaam opbouwen naar hogere formaten! Oefening baart kunst.

Speedcube set

Kun je niet kiezen welk formaat of vorm speedcube je wilt kopen? Misschien is het dan leuk om een speedcube set te kopen. In zo’n set zitten bijvoorbeeld 3 of 4 verschillende vormen. Zo kun je meerdere vormen thuis uittesten met slechts één bestelling.

Timer mat

Met een timer mat kun je precies meten hoe snel jij bent met het oplossen van een speedcube. Dit kan je ook motiveren om nog sneller te zijn, of nog meer te oefenen. Een timer mat is dus een leuke accessoire wanneer je ook geïnteresseerd bent in speedcubes op AliExpress!

Speedcube timer mat
Timer mat via: AliExpress.com

Vond je dit interessant?

Hopelijk heb je alle informatie gevonden rondom speedcubes bestellen op AliExpress. Mis je toch nog wat informatie of heb je vragen? Laat dan vooral een reactie achter!

Misschien ook interessant voor jou: AliExpress zoeken op afbeelding: zo doe je dat.

1 gedachte over “Speedcubes op AliExpress: hier bestel jij goedkope speedcubes”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer