SSD op AliExpress kopen: oplichting voorkom je bij deze 5 verkopers

Op zoek naar een SSD op AliExpress? Er zijn veel aanbieders van deze soort geheugenkaart. We vertellen je waar je op moet letten bij het kopen van een SSD, en geven de 5 beste merken op AliExpress.

Wat is een SSD?

SSD staat voor Solid State Drive en is een opslagmedium dat met flashgeheugen werkt. Het is een vervanging van een traditionele harde schijf, door het flashgeheugen werkt de SSD in verhouding veel sneller. Met een SSD kun je jouw geheugen uitbreiden, maar dit is niet het enige voordeel.

Een SSD brengt betere prestaties voor je computer: opstarten gaat sneller en applicaties starten sneller op. Ook het opslaan, openen of kopiëren van bestanden gaat sneller.

Houdt er wel rekening mee dat de snelheid van je laptop of computer afhangt van veel meer onderdelen. Een snelle SSD kan dus zorgen voor een snellere computer, maar het is geen wondermiddel dat een oude computer plots flitsend snel laat werken. Het kan wel een goede toevoeging zijn!

Wanneer moet je een SSD kaart kopen?

Een SSD zorgt voor een grote uitbreiding van het geheugen van je laptop of computer. In de volgende gevallen kopen mensen vaak een SSD van AliExpress:

 • Voor het opslaan van foto’s of video’s, bijvoorbeeld vakantiefoto’s.
 • Om back-ups van je telefoon op een extra plek op te slaan.
 • Voor back ups van andere belangrijke bestanden.
 • Voor videogames en andere grote bestanden.

MEGA SALE (tot 90% korting)


Heel veel korting
Kortingen tot 90%
Op = Op

SSD: hier moet je op letten

Een goede SSD kaart heeft de volgende eigenschappen:

 • Een hoge maximum snelheid.
  Een goede SSD heeft een leessnelheid van ongeveer 400 MB/sec. Dit betekent dat er iedere seconde 400 MB aan data overgeschreven kan worden. Een schrijfsnelheid van 300 MB/sec is een gemiddelde snelheid voor een goede SSD. Iets hoger of lager maakt overigens weinig verschil.
 • Een goede daadwerkelijke snelheid.
  De maximum snelheid wordt in de praktijk niet constant gehaald door de SSD. Je kunt hier rekening houden met een daadwerkelijke snelheid die 2/3e is van de maximumsnelheid. Online kun je ook reviews vinden van SSD’s waarbij er een snelheidstest uitgevoerd is. Zo weet je wat je kunt verwachten.
 • De opslagcapaciteit. Hoeveel bestanden wil je opslaan op de SSD? Je kunt kiezen uit SSD’s met verschillende opslagcapaciteiten. Hoe groter de opslag, hoe hoger de prijs van de SSD.
 • ECC memory.
  ECC staat voor Error-correcting code. Een SSD met ECC memory is betrouwbaarder om te gebruiken doordat deze datafouten kan detecteren en corrigeren. ECC memory is dus een soort bescherming tegen onbruikbare data.
 • SATA III Support
  SATA staat voor Serial ATA interface en gaat over de datasnelheid optimaliseren. De laatste versie van SATA is III, waarbij data op 6 Gb/sec wordt overgebracht. Oudere versies zijn SATA I (1.5 Gb/sec) en SATA II (3.0 Gb/sec). Een SSD met een oudere SATA Support werkt waarschijnlijk nog steeds goed, maar in dat geval kun je de schijf niet optimaal gebruiken. Het is dus aan te raden om te kiezen voor een SSD op AliExpress die de laatste versie van SATA ondersteunt.

Interne of externe SSD?

Er zijn twee soorten SSD’s te koop: interne en externe modellen. Interne SSD kaarten zitten ingebouwd in je laptop of computer. Je ziet ze niet, maar het geheugen van je laptop of computer is toch uitgebreid. Een interne SSD komt dus vaak al bij aanschaf van de laptop of computer. Je kunt deze kaart wél vervangen, bijvoorbeeld om een volle kaart te vervangen of voor een groter geheugen.

Externe SSD’s zijn losse schijven die je via een kabeltje met je computer verbindt. Dit heeft verschillende voordelen: je kunt de schijven makkelijk meenemen en de content die op de schijven staat kun je ook via een andere computer openen. Daarnaast kun je meerdere SSD’s gebruiken, bijvoorbeeld voor het ordenen van bestanden.

Er zitten ook wat nadelen aan een externe SSD: de verbinding loopt via een kabel. Deze kabel wordt niet altijd meegeleverd, waardoor het voor kan komen dat je deze los moet aanschaffen. Een tweede nadeel is dat er kans is op beschadiging van de bestanden bij verkeerd gebruik of uitwerping. Hierover meer bij ”beschadigde bestanden”. Vergeleken met een HDD zijn SSD´s altijd stukken sneller, maar ook een stukje duurder. Hier zul je dus een afweging in moeten maken.

Betrouwbare verkopers op AliExpress

Een goedkope SSD op AliExpress vinden is redelijk makkelijk, er zijn namelijk veel aanbieders. Wij hebben veel aanbieders met elkaar vergeleken, en hebben hier een top 5 van gemaakt. De volgende 5 merken hebben al veel SSD kaarten verkocht via de webshop, hebben goede reviews gekregen van klanten en een hoog aantal maandelijkse bestellingen.

Welke merken zijn nog meer betrouwbaar?

Naast onze top 5 zijn er natuurlijk nog veel verschillende aanbieders voor een goedkope SSD van AliExpress. Dit betekent overigens niet dat aanbieders die de top 5 niet hebben gehaald, niet betrouwbaar kunnen zijn.

Om te weten of een AliExpress webshop betrouwbaar is, kun je verschillende dingen doen:

 • Bekijk de reviews: veel positieve reacties betekent meestal een betrouwbare webshop.
 • Bekijk het maandelijks aantal bestellingen: als er veel maandelijkse bestellingen zijn, is de winkel actief en waarschijnlijk ook betrouwbaar. Tegelijkertijd kiezen dus veel mensen voor de webshop, wat ook een goed teken is. Er zijn verschillende SSD verkopers die maandelijks ruim 20.000 bestellingen krijgen, bijvoorbeeld een Kingspec SSD van AliExpress.
 • Bekijk de officiële pagina van de webshop. Hier kun je algemene informatie vinden en vaak krijg je ook een gevoel bij de webshop. Als alles er professioneel uitziet, heb je waarschijnlijk een betere webshop te pakken dan wanneer er een hele onprofessionele uitstraling is.

Hoeveel opslagcapaciteit heb ik nodig?

Dit hangt af van waar je de SSD voor wilt gebruiken. Hieronder geven we tips over hoeveel opslagcapaciteit je in ieder geval nodig hebt bij verschillende gebruiken.

 • Gebruik je de SSD om vakantiefoto’s of muziek op te slaan? Het ligt er natuurlijk aan hoe groot je collectie is, maar in de meeste gevallen heb je dan met 128 GB of 256 GB genoeg opslagruimte.
 • Wil je de externe SSD gebruiken om verschillende games op te slaan? Kies dan voor een opslagcapaciteit van 1 TB. Spellen nemen namelijk veel ruimte in beslag.
 • Ben je een fotograaf of videograaf? In dat geval zul je erg veel beeldmateriaal op willen slaan. Ook dan is een opslagcapaciteit van 1 TB meestal de beste keuze. Zo kun je een tijd vooruit en hoef je niet snel weer een extra SSD te kopen.

Houdt er rekening mee dat de prijs duurder wordt naar mate de opslagruimte groter wordt. Een 1TB SSD van AliExpress is dus altijd duurder dan een SSD van bijvoorbeeld 256 GB.

Computer sneller opstarten met een SSD

De SSD kan helpen bij een snellere opstart van je computer. Hiervoor installeer je het besturingssysteem op de SSD. Dit kan in de meeste gevallen alleen op interne SSD’s.

Besturingssystemen nemen ruimte in op de SSD: het besturingssysteem van Windows 10 heeft een opslag van 20 GB nodig, macOS gebruikt ongeveer 35GB. De meeste SSD kaarten hebben een geheugen van 128 of 256 GB, waardoor er nog genoeg ruimte over is voor je bestanden.

Als je vooral voor snelheid een SSD koopt, is het slim om een NVME SSD van AliExpress te kopen. Deze NVME is een soort next-generation interface, waardoor de SSD meer als interface wordt gebruikt. De meeste nieuwe modellen hebben deze nvme software al in zich.

NAND-type van de SSD

Een ander belangrijk onderdeel voor het kiezen van een goede SSD op AliExpress, is het type NAND dat de SSD gebruikt. NAND is een type flashgeheugen die weinig energie nodig heeft om data te bewaren. NAND wordt in SSD’s gebruikt voor het flashgeheugen, maar is ook in smartphones, digitale camera’s en USB’s terug te vinden.

Er zijn 6 verschillende types NAND, met allemaal afwijkende eigenschappen. Hieronder lichten we de 4 types die het meest voorkomen kort toe. Het is vooral belangrijk om te controleren of het type NAND van de SSD op AliExpress past bij jouw wensen.

De 4 meest voorkomende types NAND:

 • SLC. Dit type heeft snellere performance en een hoger uithoudingsvermogen dan de andere NAND types. Wel is deze een stuk duurder om aan te schaffen, waardoor deze niet erg populair is geworden. Voor een goedkope SSD op AliExpress is de SLC dus niet de beste optie.
 • MLC. De MLC is wél erg populair in SSD’s dankzij de lage productiekosten. Hierdoor zijn SSD kaarten met deze NAND meestal wat goedkoper. Hier tegenover staat dat de MLC ook een lagere performance heeft vergeleken met de SLC.
 • eMLC. De eMCL is geschikt voor intensief dagelijks gebruik of voor licht zakelijk gebruik. Het is een snellere versie van de MLC die toch goedkoper is dan de SLC. Het is dus eigenlijk een soort tussenmaat. De performance van de SLC ligt een klein stukje hoger, ook gaat de SLC langer mee.
 • TLC. Dit is de goedkoopste optie voor type NAND. Veel budget SSD’s zullen dan ook dit type gebruiken. Tegelijkertijd heeft de TLC ook de laagste prestaties van deze NAND types.

Vond je dit interessant?

We nemen je graag mee in het aanbod van AliExpress.

Misschien ook interessant voor jou: SD-kaarten van AliExpress: deze SD-kaarten moet je (niet) kopen.

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer