Een action cam kopen op AliExpress: hier moet je op letten + 5 beste opties

Action camera Aliexpress

Ben je op zoek naar een action cam op AliExpress? De Chinese webwinkel heeft ook hier een groot aanbod voor. Dit kan het kiezen van de beste goedkope action cam lastig maken. Lees verder voor tips voor het kiezen van de juiste camera voor jou. Ook geven we een overzicht van de 5 beste opties uit China!

Superdeals van deze week

GOEDE AANBIEDINGEN BESCHIKBAAR

Extra kortingen
Veel producten afgerpijsd
Tijdelijk beschikbaar

Combined Shape Created with Sketch.

Goedkoopste optie

Van Top moment 3 action cam

Van Top moment 3 action cam

Combined Shape Created with Sketch.

Clone mode mogelijk

Drift xiaomi mi action camera 4k aliexpress

Drift Ghost X action cam

Combined Shape Created with Sketch.

Touchscreen display

Sjcam sport camera 4K action cam

SJcam sportcamera 4K

Combined Shape Created with Sketch.

Goedkoopste optie

Van Top moment 3 action cam

Van Top moment 3 action cam

Combined Shape Created with Sketch.

Clone mode mogelijk

Drift xiaomi mi action camera 4k aliexpress

Drift Ghost X action cam

Combined Shape Created with Sketch.

Touchscreen display

Sjcam sport camera 4K action cam

SJcam sportcamera 4K

Wat is een action cam?

Een action camera is een kleine camera die speciaal is ontwikkeld om sport- of actiemomenten op te nemen. Ze hebben een klein formaat, waardoor je ze makkelijk mee kunt nemen. Ook kun je de meeste modellen makkelijk bevestigen aan bijvoorbeeld je fiets, auto of surfboard.

Met een action cam kun je dus de spannendste momenten, snelle bewegingen of toffe gebeurtenissen vastleggen!

Waarop filter je de zoektocht naar een goedkope action cam?

De resolutie zal bepalen hoe mooi je beelden worden. Hoe hoger deze resolutie, hoe mooier! Let ook op de montagemogelijkheden van de camera. Ook extra functies kunnen tof zijn: bijvoorbeeld de mogelijkheid om slowmotion videos op te nemen.

Het is belangrijk om te bedenken waar je de camera voor wilt gebruiken, en welke functies je hiervoor nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een watersport wilt vastleggen, heb je echt een waterdichte of onderwater action cam nodig.

Hieronder laten we onze keuze voor de beste AliExpress action camera’s zien. Lees onder de producten verder voor meer kooptips!

Goedkoopste optie
Van Top moment 3 action cam

Deze camera neemt beelden op in 4K resolutie, foto’s in 16 Mega Pixels. Het geeft dus een mooie kwaliteit. Het display om de beelden terug te kijken is 2,3 inch groot (diagonaal gemeten). Het is ook mogelijk om via een app de beelden op je telefoon of computer terug te kijken. Dit kun je makkelijk overzetten via de Wi-Fi verbinding.

Het display is geen touchscreen. Wel is de camera erg geschikt om extreme sporten op te nemen. Door een afstandsbediening in horloge-vorm kun je de camera ook op afstand gewoon bedienen.

De belangrijkste kenmerken

 • Waterproof tot op 30 meter diepte
 • Kijkhoek: 170º
 • Batterijcapaciteit: 900 MaH
 • Grootte: 210 x 170 x 600 mm
 • Gewicht: 800 g (aan de zware kant vergeleken andere opties)

Clone Mode mogelijk
2

Drift Ghost X action cam

Clone Mode mogelijk
Drift xiaomi mi action camera 4k aliexpress

Deze camera van het merk Drift heeft een gestroomlijnd design
De lens is tot wel 300 graden te draaien, ongeacht van waar de camera is vastgemaakt. Dit zorgt ervoor dat je altijd een goed beeld van je sport of hobby kan maken.

Ook bijzonder aan deze camera is dat je meerdere camera’s aan elkaar kan koppelen. Via Wi-Fi zijn ze met elkaar te verbinden en wanneer je met 1 van de camera’s gaat filmen, gaan ze allemaal filmen. Je hoeft ook maar op 1 camera de instellingen te veranderen, en dit werkt ook direct op alle aangesloten modellen. Dit wordt de ”Clone mode” genoemd en is heel handig om vanuit meerdere hoeken iets te filmen!

De belangrijkste kenmerken

 • Wi-Fi verbinding met de app ”Drift Live”
 • Resolutie: 1080P bij 30fps of 720 P met 60 fps
 • Gewicht: 120 gram
 • Speciale functie: clone mode
 • Batterijduur: 5 uur

Touchscreen display
3

Sjcam sportcamera 4K

Touchscreen display
Sjcam sport camera 4K action cam

Deze camera van de Sjcam store geeft met een resulotie van 4K mooie videobeelden en zelfs foto’s. Je kunt er ook mee in slowmotion filmen en een timelapse creëren. Door de app ”Sportcam” kun je via Wi-Fi makkelijk connecten met je telefoon of computer. Zo kun je snel de beelden delen op bijvoorbeeld social media en zelfs de camera op afstand bedienen.

Het schermpje is een touchscreen van 2 inch diagonaal, waardoor je de cam makkelijk bedient. Het heeft een USB ingang en plek voor een micro SD voor extra opslag.

Dit is dus een goedkope action camera met veel functies!

 

De belangrijkste kenmerken

 • Veel assecoires bij te bestellen!
 • Kijkhoek camera: 170º
 • Te gebruiken in temperaturen van 0º tot 45º
 • Batterijduur: 60 tot 90 minuten
 • Grootte: 60 x 41 x 30 mm
 • Gewicht: 57 gram (camera + batterij)

Waterbestendig
4

Eken H9 action camera

Waterbestendig
Eken action camera H9

Deze waterdichte sportcamera is via een app makkelijk te bedienen dankzij een Wi-Fi verbinding.
De camera heeft verschillende functies, waaronder opties voor foto’s met een single shot en een snapper. Het is mogelijk om tijdens het opladen ook nog video op te nemen. De beelden worden opgeslagen als .mov bestanden, deze kun je makkelijk via je computer of telefoon bekijken en bewerken.

De camera heeft zowel een USB ingang als een HDMI ingang. Let op: je hebt een geheugenkaart nodig om de camera te kunnen gebruiken. Deze kun je er los bij bestellen.

De belangrijkste kenmerken

 • Resolutie: Ultra HD of 4K
 • Waterbestendig tot op 30 meter diepte
 • Handige montagemogelijkheden bij te bestellen
 • 170 graden kijkhoek
 • Grootte: 60 x 25 x 41 mm
 • Gewicht: 64 gram (batterij inbegrepen)

Met EIS stabilisatie
Yuan DZ Action cam xiaomi yi aliexpress, Yi 4k aliexpress

De camera van de Yuan DZ store filmt in 4K en kan foto’s maken tot wel 24 MP. Het maakt dus mooi beeldmateriaal voor je. Het wordt geleverd met een afstandbediening in de vorm van een armband. Zo kun je via de armband de camera bedienen, ook op afstand.

Een handige functie is de EIS anti-shake optie. Dit zorgt ervoor dat je beelden automatisch gestabiliseerd worden. Zo krijg je dus minder schokken te zien op beeld.

Ook bijzonder: wanneer de batterij leeg is, wordt de camera een noodzaklamp. hiermee is het in ernstige situaties zelfs mogelijk om S.O.S te seinen. We hopen natuurlijk dat we deze functie nooit nodig zullen hebben, maar het is wel handig!

De belangrijkste kenmerken

 • Waterproof tot op 40 m
 • EIS stabilisatie
 • Wi-Fi verbinding voor app en afstandsbediening
 • Batterij: 1050 Mah (120 minuten batterijduur)
 • Formaat: 63mm x 45,5mm x 25,5mm

Formaat, gewicht en vorm

Je wilt zo min mogelijk last hebben van de camera. Hierdoor is een zo klein mogelijk formaat samen met een zo licht mogelijk gewicht top. De vorm van de camera kan ook verschillen: vierkante ‘doos’ vormen zijn bijvoorbeeld top om bij je borst te bevestigen. Kogelvormige action cams zijn juist meer geschikt voor op je helm.

Beeldkwaliteit

Hoe hoger de resolutie van jouw chinese action cam, hoe mooier je beelden zullen zijn. Veel camera’s hebben een Full HD resolutie. Dit betekent dat je een beeld hebt van 1920 pixels horizontaal bij 1080 pixels verticaal. Dit is een prima kwaliteit!

Sommige camera’s hebben zelfs een 4k resolutie. Dit is een nog hogere kwaliteit dan Full HD, en wordt daardoor ook wel ultra HD genoemd. Er zijn zat modellen action cam’s op AliExpress met een 4k beeldkwaliteit te vinden. Dus als je graag de beste kwaliteit wilt hebben, is dat mogelijk!

Een andere optie voor beeldkwaliteit is de 4k+ resolutie. Dit is de opvolger van 4k, en daardoor nog mooier en scherper.

Maar bedenk je ook: hoe beter de kwaliteit, hoe meer het zal kosten. Als je vooral een action cam wilt die goedkoop is, kun je er over nadenken om voor een wat lagere kwaliteit te gaan.

Video opname en frames per second

De aantal frames per second (fps) zullen ook je beeldkwaliteit beïnvloeden. De fps betekent eigenlijk hoeveel beelden er per seconde te zien zijn. Over het algemeen worden er voor televisiebeelden 25 fps gebruikt. Als jouw action cam rond dit aantal zit, kun je er van uitgaan dat het een prima beeldkwaliteit geeft.

Een action camera onderwater gebruiken

Veel chinese action cam’s kunnen gewoon onderwater gebruikt worden. Er staat dan vermeld dat het product waterdicht is.

Let op: dit is wat anders dan spatwaterdicht! Spatwaterdicht betekent dat de camera wel tegen wat spetters kan, bijvoorbeeld van regen. Maar dat betekent niet dat je ze onderwater kunnen werken, of hier beschermd tegen zijn.

Wil je toch onderwater filmen? Je kunt ook een soort hoesje kopen die de camera beschermd tegen water en waterdruk. Meestal zijn ze dan tot op zelfs 50 meter diepte gewoon te gebruiken! Dit verschilt wel per hoesje, dus het is slim om dit ook te controleren.

Montage van de camera

Je wilt met deze camera je (extreme) sport of hobby vastleggen. Daarom moet je altijd letten op de montagemogelijkheden van de camera! Bedenk waar jij de camera vooral voor wilt gebruiken, en waar de camera dan aan vast moet zitten.

Een opzetstuk voor dit soort camera’s wordt ook wel een mount genoemd. Ze zijn er in veel verschillende vormen en maten, bijvoorbeeld voor op je surfboard, auto, helm of hoofd. Je krijgt de meest stabiele beelden als je de camera vastmaakt aan je borst met een chestmount.

360 graden camera

Dit is een toffe functie die sommige action camera’s uit China ook hebben. Met een 360 graden functie neem je jouw hele omgeving op tijdens het filmen. Als je de beelden terugkijkt, kun je als het ware rondkijken. Je beweegt je muis of telefoon om de gehele omgeving te kunnen zien.

Als je geïnteresseerd bent in dit soort camera’s, raden we aan om ook ons artikel over deze camera’s te lezen!

Batterijduur

De meeste modellen kun je voor 1 tot 3 uur non-stop gebruiken. Daarna is de batterij vaak wel leeg, en zul je hem moeten opladen. Hoge resoluties, verbindingen met Wi-Fi en andere extra functies zorgen ervoor dat de batterij sneller leeg is. Je kunt dit tegen gaan door een model te kiezen met weinig extra functies.

Als je langer wilt opnemen, en toch extra functies wilt hebben, is er ook een oplossing: (oplaadbare) reserve batterijen. Dit is een goedkope manier om toch van een lange batterijduur te kunnen genieten.

Verbinding met je telefoon en Wi-Fi

De camera is klein en daardoor niet ideaal om je geschoten beelden op terug te kijken. Voor veel action camera’s van AliExpress zijn er apps beschikbaar om de beelden op je telefoon terug te kijken. Je kunt hier vaak ook de instellingen aanpassen, en snel beelden delen op social media.

Als je via zo’n app de beelden terug wilt kijken, moet je er op letten dat de camera Wi-Fi connectiviteit heeft. Anders zal het niet mogelijk zijn. De Wi-Fi connectiviteit kun je ook gebruiken om snel je beelden te uploaden naar je computer of het internet.

Naast Wi-Fi zijn er ook modellen te vinden die op een draadloze manier met je telefoon verbonden zijn. Als je dit wilt, zoek dan naar Bluetooth of NFC verbindingen. NFC verbinding staat voor Near Field Communication. Het verschil is dat bij NFC de afstand waarop de verbinding werkt een stuk korter is dan bij Bluetooth.

Ook hier geldt: als je vooral wilt dat je action camera goedkoop is, kun je beter kiezen voor modellen zonder Wi-Fi connectiviteit. Deze functie maakt camera’s over het algemeen een stukje duurder.

Bekende merken

Er zijn verschillende Chinese merken die inmiddels erg bekend zijn in Nederland. Vooral Xiaomi is hier een voorbeeld van. Dit merk heeft ook verschillende opties voor action cams, bijvoorbeeld de Mijia 4K action cam of het Yi 4K+ model op AliExpress. De Yi 4K plus is de opvolger van de Yi 4K en heeft daardoor een resolutie die nog beter is.

De Xiaomi action cams zijn niet altijd op AliExpress te verkrijgen. Maar maak je geen zorgen. Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er veel goede alternatieven te vinden op AliExpress, die ook het gewenste resultaat geven.

Keuze beste action camera van AliExpress

Je hebt het gelezen: er komt veel kijken bij het kiezen van een sportcamera. Hopelijk hebben we de keuze nu wat makkelijker gemaakt, en het beste aanbod uit China op een rij gezet voor je. Succes!

Lees ook: de beste achteruitrijcamera’s van AliExpress

ChinaFans
Logo