Goedkope verrekijker kopen op AliExpress: de vijf beste op een rijtje

Met een verrekijker kun je voorwerpen op afstand vergroot weergeven en dat is ideaal als je vogels of vliegtuigen wilt spotten, een sportwedstrijd wilt volgen of je kinderen op het strand in de gaten wilt houden. De aanschaf ervan loopt echter snel in de papieren.

Gelukkig is daar AliExpress. Want wil je een verrekijker goedkoop op de kop tikken? Hier koop je goede betaalbare verrekijkers waar je lang plezier van hebt. We zetten vijf hele goede voor je op een rijtje, zodat jij alleen nog maar hoeft te kiezen welke je het leukste vindt.

Een handige verrekijker via AliExpress

Iedereen die graag gaat wandelen in de natuur of in de bergen, maar ook degenen die graag vliegtuigspotten, sterren kijken, sportwedstrijden kijken of regelmatig naar het theater gaan, ervaren het: je zou graag alles wat wat verder weg is van dichtbij willen kunnen zien. En dat kan als je tenminste een verrkijker meeneemt. Hiermee beleef je ieder moment veel intenser dan met alleen het blote oog.

Een verrekijker is echter geen goedkoop grapje. De techniek erin maakt dat het al snel een dure aanschaf wordt. Misschien zie je er daardoor wel vanaf, want waarschijnlijk gebruik je hem te weinig om je geld eruit te kunnen halen.

Gelukkig kun je bij AliExpress verrekijkers kopen die uitermate geschikt zijn voor hun doel en die stukken goedkoper zijn dan in de winkel. En op AliExpress is de beste goedkope verrekijker zeker geen duurkoop, dus wat let je er via AliExpress eentje aan te schaffen?

Biculaire en monoculaire verrekijkers

In de wereld van de verrekijkers bestaan er twee verschillende modellen; de biculaire modellen en de monoculaire modellen. Een monoculaire verrekijker heeft maar een optisch systeem en je kijkt dan ook met een oog door een lens. Bij een biculaire kijker kijk je met beide ogen door twee dezelfde optische systemen.

Eeuwenlang werd alleen de monoculaire verrekijker gebruikt, denk maar aan schepen. Wist je dat het een Nederlander was die dit systeem heeft uitgevonden? Hans Lippershey heette hij en hij deed dit al in 1608.

Verrekijker = prismakijker

Eigenlijk is een verrekijker een gemakkelijke naam voor een prismakijker. Prisma’s zijn meestal driehoekige opjecten met verschillende hoeken waardoor licht dat erop valt gebroken wordt. In een verrekijker zit een heel stelsel van prisma’s die er ondermeer voor zorgen dat je het beeld mooi rechtop ziet en niet ondersteboven.

Deze prisma’s kunnen op verschillende manieren in de verrekijker geplaatst worden. Zo kunnen ze in een N-vorm staan (Porro-verrekijker). Hiermee staan het objectief en het oculair (lens) niet recht tegenover elkaar wat meer dieptewaarneming geeft.

Zijn de prisma’s achter elkaar geplaatst dan noemt met dit een Dakkant-verrekijker. Hier gaat het licht er in een vrijwel rechte lijn doorheen. Deze verrekijkers zijn meestal wat smaller dan de Porro-verrekijkers.

De getallen op een verrekijker

Op een verrekijker en zo ook op de verrekijkers van AliExpress staan altijd twee getallen aangegeven: de vergroting en de objectief diameter. Hoe groter de diameter, hoe meer lichtinval en hoe helderder het beeld.

Nog even een weetje over het glas waarvan de lenzen zijn gemaakt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen BAK4 en BK7 glas. BK7 is borosilicaatglas en BAK3 is barium crown glas. Over het algemeen is BAK4 glas wat duurder en geeft het een scherper en helderder beeld dan BK7. 

Je merkt het verschil met name aan de randen:  BAK4 geeft een perfect rond beeld en BK7 geeft vaak een vertekening in de randen.

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer