12 tips voor AliExpress en wat je er zeker moet bestellen

AliExpress is niet voor niets één van de grootste webshops ter wereld: je kunt er belachelijk veel krijgen. Wij hebben al veel over AliExpress geschreven, maar in deze ultieme gids hebben we veel handige tips en natuurlijk waar je de beste aanbiedingen kunt vinden.

AliExpress: wat is het eigenlijk?

Oké, misschien weet je dit al, ga dan gerust verder naar de volgende paragraaf, maar ik zal er toch mee beginnen. Deze achtergrond is handig bij het beter begrijpen van de tips die hieronder gegeven zullen worden. De website AliExpress is eigenlijk een soort grote marktplaats waar veel aanbieders, veelal kleine Chinese bedrijfjes, hun koopwaar aanbieden.

MEGA SALE (tot 90% korting)


Heel veel korting
Kortingen tot 90%
Op = Op

De reden dat AliExpress zo populair is, is het feit dat ze relatief goedkoop producten aanbieden en deze vaak ook nog eens gratis verzenden naar Nederland. Je moet dan wel even wachten op je pakketje – soms tot wel twee maanden – maar je hebt wel dat ene kabeltje of sierraad voor € 1,21 inclusief verzendkosten. Superhandig.

Doordat AliExpress een marktplaats is met meerdere verkopers is het goed je een aantal dingen te realiseren en die lichten we dan ook uit in de tips. Daarnaast hebben we een aantal product-categorieën die bijzonder interessant zijn om te kopen op AliExpress. Laten we direct beginnen met de AliExpress-tips.

AliExpress-tips: here we go

We hebben een mooie selectie aan tips voor je gemaakt. Wellicht komen je er een aantal bekend voor, maar met mijn jarenlange shopervaring bij AliExpress wilde ik toch graag delen wat ik geleerd heb. Sommige tips zijn dus voor de beginner, maar er staan ook wat handigheidjes voor de gevorderde AliExpress-shopper bij. Dus wil jij nooit meer teveel betalen voor je spullen én gewoon je pakketje ontvangen? Lees dan snel verder.

1. Stel eerst een aantal zaken goed in op de site/app

Om efficiënt te kunnen shoppen bij AliExpress hebben we deze tip voor je: zorg dat de basis goed is. Maak eventueel alvast een account aan en zorg dat de instellingen die te maken hebben met het verzenden en ontvangen van producten juist staan ingesteld. Dat wil dus zeggen dat je in ieder geval Nederland (of België, of waar je dan ook naartoe wil versturen) moet invullen.

Daarnaast dien je ook aan te geven dat de prijzen in Euro zichtbaar moeten zijn, waardoor je dus direct de juiste prijs kunt zien. Als je dit gedaan hebt, kun je meteen verder aan de slag met shoppen bij AliExpress. Wil je meer info over hoe je bijvoorbeeld AliExpress in Euro’s in kunt stellen of andere opties, check dan dit artikel.

9.5

XKJ 4K Pro Drone Beste koop

Tot 1.200 meter bereik
9

Haylou GT1 Headphones Nieuwe versie

Tot 12 uur lang muziek luisteren
8.5

Rosalind Gel Polish Budget keuze

Alle kleuren van de regenboog
10

Yosyo Massage Gun Goede kwaliteit

3.200 rpm
9

Colmi P8 Smartwatch Beste prijs

IPX7 waterdicht

2. Verdiep je in de wondere wereld van productreviews

Reviews worden steeds belangrijker en op AliExpress is dat zeker het geval. Soms zijn producten van ondermaatse kwaliteit en dat weet je liever voordat je gaat bestellen dan nadat je 2 maanden op je pakketje gewacht hebt.

Lees vooral de productreviews goed door. Dit kan een redelijke uitdaging zijn omdat de autovertaling van AliExpress nogal eens gekke dingen doet met teksten. Als er dan bijvoorbeeld een gewone Nederlandse review staat, dan wordt deze bijna onleesbaar hierdoor. Dat terzijde: ga er toch even doorheen en bekijk wat de beoordelingen van andere mensen zijn.

Kijk hierbij niet alleen naar de goede beoordelingen, maar ook de wat minder positieve. Zo heb ik al vaak bepaalde aankopen juist niet gedaan om de reviews de echte waarheid achter een product lieten zien.

Reviews op AliExpress

3. Bekijk de beoordeling van de verkoper op AliExpress

Zoals eerder aangegeven bestaat AliExpress eigenlijk uit een groot aantal kleinere verkopers die allemaal hun eigen producten aanbieden op het platform. Dit zijn eigenlijk afzonderlijke winkels die allemaal een plekje hebben op AliExpress. Gebruikers beoordelen hier vaak producten, maar ook van de winkels zelf worden beoordelingen gegeven.

Zo zie je bijvoorbeeld het positieve reviewpercentage van een bepaalde winkel. Als dit ver in de 90 ligt, zeg boven de 95 procent dan weet je dat je redelijk safe zit en dat de verkoper je product waarschijnlijk ook gewoon zal versturen. Is dit lager, dan moet je je afvragen of dit de juiste winkel is om het product ook daadwerkelijk aan te schaffen.

Winkelbeoordeling AliExpress

Bij de winkelnaam en beoordeling zie je ook hoe lang de winkel al actief is op AliExpress. Dat wil dus zeggen dat je hier enigszins uit kunt afleiden of het een eendagsvlieg is, of dat de winkel juist langer actief en succesvol bezig is met het verkopen van producten in deze Chinese webshop.

4. Beoordeel het aantal bestellingen

Een andere indicator van populariteit en relatief goede producten is het aantal bestellingen. De stelregel geldt ook hier: hoe hoger het aantal bestellingen, hoe groter dan de kans is dat het een goed product is. Toch moet je hier voor een aantal zaken opletten.

Zijn er bijvoorbeeld veel bestellingen maar weinig beoordelingen dan kan er iets aan de hand zijn. Het kan zijn dat het een nieuw product is, waarvan er nog veel van onderweg zijn naar de klanten. Maar er zijn ook ‘valsspelers’ in het spel die de orders kunstmatig verhogen. Los daarvan, toch is het een redelijk goede indicator op AliExpress zolang je je gezonden verstand gebruikt.

Bestellingen AliExpress

5. Zoeken op AliExpress: het kan beter

Eén van de dingen waar ik persoonlijk minder enthousiast over ben is de zoekfunctie van AliExpress. Hier komen vaak niet-relevante resultaten in naar voren, vooral als de zoekwoorden wat specifieker worden. Daarnaast hebben we ook hier last van slechte vertalingen van verkopers die niet eens meer over het product gaan.

Gebruik de zoekfunctie dus met mate in het Nederlands. Vaak werkt het beter het Engelse zoekwoord op te geven, dan is er een grotere kans dat je hetgeen zult vinden waar je naar op zoek bent. Het is echter geen garantie. Als je een geschikt product hebt gevonden, kun je vaak beter even doorklikken vanuit dat product naar gerelateerd of eventueel dezelfde. Op deze manier kom je over het algemeen toch uit waar je uit wilt komen.

6. Vergelijk prijzen van meerdere aanbieders met deze handige tip

Inmiddels weet je (wie weet dankzij deze AliExpress-tips), dat het een grote marktplaats is van meerdere verkopers. Dan is het dus ook logisch dat bepaalde producten er vaker op zullen staan. Je kunt je voorstellen dat iedereen zoveel mogelijk wil verkopen en dat er dan ook flink op prijs geconcurreerd wordt op AliExpress. Dat wil dus zeggen voordeel, mits je goed zoekt!

Maar hoe doe je dat nu?

  • Als je eenmaal een geschikt product gevonden hebt, scoll helemaal naar beneden
  • Bekijk hier de aanbevelingen die gedaan worden. Dit begint met de verkopers aanbeveling.
  • Scroll nog iets verder door, waar je dezelfde producten van andere aanbieders zult tegenkomen.

Deze manier van zoeken heeft mij al veel voordeeltjes opgeleverd en is dan ook één van mijn favoriete methodes om te zoeken op AliExpress.

7. Bekijk de verschillende prijsopties van één product

Ook bij het selecteren van één enkel product op AliExpress zijn er meerdere opties beschikbaar qua prijs. Dit is afhankelijk van een aantal zaken, waaronder de variant, maar ook de locatie waar vandaan het verzonden wordt.

We zien steeds meer verkopers op AliExpress die een magazijn (of zoals het zelf noemen een warehouse) hebben in bijvoorbeeld Europa of Rusland. Op deze manier kunnen ze sneller verzenden naar gebruikers in die landen. Toch zien we hier vaak grote prijsverschillen met als dit uit China verzonden wordt. Dit kan ermee te maken hebben dat er al BTW en invoerrechten betaald is over de goederen, maar ook met de kosten die de verkoper moet maken voor de opslag en het verzenden.

Let dus goed op waar het vandaan verzonden wordt en hou er ook rekening mee dat de termijn natuurlijk langer is als het verzonden wordt vanuit Azië dan vanuit Europa.

8. Hou rekening met deze mogelijk additionele kosten

Dit is eigenlijk niet echt een AliExpress-tip, maar meer een waarschuwing. Er is altijd een risico dat er extra kosten bijkomen als je iets bestelt bij AliExpress. Dit heeft te maken met de douane-kosten die er over verschuldigd kunnen zijn.

Ik zal hier niet te diep op de materie ingaan, maar op deze pagina leg ik duidelijk uit hoe alles in elkaar steekt.

9. Probeer je aankopen onder de 22 euro te houden

Als je bovenstaande tip hebt gelezen en eventueel door hebt geklikt, dan is het ook meteen duidelijk waar deze 22 euro vandaan komt. Dit is de algemene vrijstelling qua heffingen en BTW van de douane. Dat wil dus zeggen dat als je een bestelling onder de 22 euro houdt, je in principe geen extra kosten hebt. Bestel voor een hoger bedrag is het ook niet altijd zeker dat je extra kosten hebt, maar de kans is wel veel groter.

Overweeg je dus een grotere aankoop, bedenk dan altijd dat je deze kosten zou kunnen hebben. Er zijn verkopers die bijvoorbeeld een lager bedrag op de verpakking en benodigde papieren zetten om dit te voorkomen, maar dit is uiteraard niet de bedoeling volgens de douane.

10. Gratis verzending per definitie de juiste keuze op AliExpress

Iedereen wil gratis verzenden. Dat is misschien ook wel een beetje waar AliExpress om bekend staat. Maar het is niet altijd de beste optie, hieronder een korte uitleg van hoe ik laatste nog meer bespaard heb zonder voor gratis verzenden te kiezen.

Zelf heb ik laatst een aantal zaken gekocht op AliExpress, zoals ik dat eigenlijk wel vaker doe. Het ging hier om riemen, waarvan ik er direct drie had besteld. Er was een gratis optie om te verzenden, het zou tot 2 maanden kunnen duren. Er waren nog meer opties, waaronder AliExpress standard shipping.

Deze methode was iets meer dan een euro, maar wat zag ik tot mijn verbazing. Ik kreeg een korting omdat ik boven een bepaald bestelbedrag zag (waar ik met gratis verzending onder gebleven zou zijn), waardoor ik een extra korting kreeg en wat denk je… Die korting was bijna 2 euro. Dus, ook al is het maar een klein verschil, het product was EN sneller in huis EN had ook nog eens minder gekost.

Probeer dit dus altijd goed uit te zoeken voordat je tot aankoop overgaat.

11. Verdiep je eens in de wereld van coupons

Coupons zijn gemeengoed in China, ze worden voor alles gebruikt. Koop je meer dan bedrag X, dan krijg je een korting van Y met een bepaalde coupon. Dit geldt ook voor speciale gelegenheden, herhaalaankopen en nog veel meer momenten. Daarom is het goed om te kijken of er algemene coupons beschikbaar zijn bij AliExpress, specifieke coupons voor verkopers of kortingen die aan jouw account gekoppeld zijn.

Maar hoe weet je dan of ze er zijn? Heel eenvoudig, klik op onderstaande link en je komt op de juiste pagina uit, zo eenvoudig kan het zijn…

12. Check de foto’s van gebruikers

Een andere handige tip voor AliExpress zijn foto’s. Gebruikers hebben naast de mogelijkheid om reviews te plaatsen ook de mogelijkheid om foto’s te uploaden. Hier zie je het product in een ‘echte’ omgeving van echte kopers die deze ook al gebruikt hebben.

Hier kun je veel uithalen, zo weet je bijvoorbeeld of die riem niet net wat te smal is (ja is mij overkomen…) of dat het er toch anders uitziet in het echt dan op de productfoto’s van de verkoper.

Wat moet je kopen op AliExpress? Een paar echter aanraders!

Nu je al deze handige tips hebt gehad hoe je op AliExpress het beste dingen kunt kopen, maar wat moet je dan kopen? Er staan miljoenen en miljoenen producten op en soms ben je gewoon een beetje verloren in de grote massa die AliExpress heet. Wij hebben een aantal producten en productcategorieën voor je geselecteerd waar wij enthousiast over kunnen worden en die goed lopen op AliExpress.

Interessante categorieën op AliExpress

Wij hebben om te beginnen een aantal interessante categorieën voor je op een rij gezet, waarin veel, bizar veel te krijgen is op AliExpress.

Dames-kleding

Er is belachelijk veel kleding op AliExpress te krijgen, uiteraard voor een klein prijsje. Zo loop jij er altijd fashionable bij.

Telefoonhoesjes

Misschien wel de bekendste categorie van AliExpress, heel veel goedkope hoesjes voor je telefoon.

Heren-kleding

Ook kleding voor mannen is volop te vinden, van merken tot onbekend, maar alles voor een goede prijs. Dat mag ook wel eens een keertje.

Consumenten elektronica

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er te krijgen, van smartphones tot drones tot actions cams en nog veel meer

Nog veel en veel meer…

Er is bijzonder veel te krijgen op AliExpress, wil je gaan shoppen, dan kun je het beste gewoon hier beginnen!

Producten of merken die ik interessant vind

Helaas durf ik mezelf een ervaren Ali-shopper te noemen en heb inmiddels dan ook al ruim 200 bestellingen gedaan. De afgelopen jaren heb ik veel handige, goede, maar ook minder goede producten gekocht.

Hieronder een kleine selectie van de producten of merken waar ik enthousiast van kan worden op AliExpress!

  • Xiaomi – smartphones, smart home, accessoires en nog veel, veel meer! Goede kwaliteit voor een nog betere prijs!
  • Baseus – een bijzonder goed merk voor smartphone-accessoires, opladers, hoesjes en meer.
  • QCY QS1 oordopjes – goedkope en goede draadloze oordopjes.
  • Deze shirts

Zoals je ziet is er veel over AliExpress te vinden en schrijven en dat doen we graag! Bedankt voor het lezen van dit artikel, dat waardeer ik oprecht!

Afbeelding: depositphotos.com | BigTunaOnline

Oprichter van Chinafans. Deelt graag ongevraagd tips over het shoppen in China en is grootbezitter van kabeltjes! Vraag over shoppen in China? Check het officiële Chinafans-forum!

2 gedachten over “12 tips voor AliExpress en wat je er zeker moet bestellen”

  1. Een betere manier om verkopers met elkaar te vergelijken is om in de telefoon app een product op te zoeken. Vervolgens klik je op de foto van dat product en dan zie je rechtsboven in de hoek een symbool van een camera en een symbool van een floppy disc. Klik op de camera en vervolgens zal de app naar dezelfde producten van andere verkopers zoeken. Op die manier kun je makkelijk prijzen vergelijken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer