Waar komt SHEIN vandaan en waar wordt de kleding gemaakt?

De webwinkel SHEIN is razend populair geworden in Nederland. Ook in andere landen is de website booming. Maar waar komt SHEIN vandaan? Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over de webwinkel en waar de kleding gemaakt wordt.

Waar komt SHEIN vandaan?

SHEIN is in 2008 begonnen in China met het verkopen van goedkope bruidsjurken. Inmiddels bestaat het merk dus al ruim 13 jaar en heeft ze haar producten uitgebreid tot allerlei kleding voor vrouwen, mannen en kinderen.

Waar je voorheen alleen in de VS kon bestellen op SHEIN.com, kun je nu vanuit 220 landen en regio’s wereldwijd bestellingen plaatsen op de website.

Een enorme groei dus! Het hoofdkantoor van het merk zit in Ninjang, in China. Daarnaast zijn er ook vestigingen in China en België.

Eerst stond er op de SHEIN website dat het bedrijf in New Jersey (VS) opgericht zou zijn, dit bleek echter niet helemaal waar te zijn. Inmiddels is deze informatie ook van de website verwijderd.

Fun fact: in 2008 heette het merk nog She-Inside, pas in 2015 werd de naam veranderd naar de kortere variant SHEIN. Daarom spreek je het ook uit als She-In!

Waar wordt de kleding gemaakt?

De kleding van SHEIN wordt in Azië gemaakt en vanuit daar verzonden. In het begin werd er direct vanuit China verzonden naar klanten, inmiddels heeft het merk verschillende grote warenhuizen in de wereld gevestigd. Dit betekent dus dat jouw pakketje uit bijvoorbeeld Rusland verstuurd kan worden.

Dit betekent echter niet dat de kleding in Rusland gemaakt is. De kleding wordt vanuit Aziatische fabrieken naar de warenhuizen verstuurd. Dit heeft als voordeel voor SHEIN dat de verzendtijd vanuit een warenhuis meestal sneller is dan de verzendtijd wanneer jouw bestelling eerst uit China moet komen.

Ook is er in deze warenhuizen voldoende ruimte om de miljoenen kledingstukken te bewaren die het bedrijf produceert.

MEGA SALE (tot 90% korting)


Heel veel korting
Kortingen tot 90%
Op = Op

Kan ik naar een winkel van SHEIN?

Op dit moment zijn er geen permanente fysieke winkels te bezoeken van SHEIN. Wel tijdelijke winkels in een aantal steden in Nederland en België. Waarschijnlijk test SHEIN het concept hier voorzichtig uit met die pop-up stores.

Bij een fysieke winkel moeten ze namelijk hoge prijzen betalen voor de huur van het pand. Daar komen de kosten voor extra personeel en vervoer van kleding naar deze winkels nog eens bovenop. Ook is het onmogelijk om álle kleding die SHEIN verkoopt, op één plek tentoon te stellen.

Het is dus waarschijnlijk een economische overweging geweest, waardoor er nog geen fysieke SHEIN winkel is. Maar wie weet komt daar ooit nod verandering in. Voor nu zal je je favoriete outfit dus nog even moeten samenstellen op de website. Daar hebben we wel enkele tips voor: SHEIN maten: zo voorkom je een miskoop.

Mysterieus

De SHEIN webwinkel wordt door sommige mensen mysterieus genoemd. Er is geen duidelijke klantenservice die je op kunt bellen voor je vragen, en je zult geen werknemers van SHEIN te spreken krijgen. In plaats daarvan worden je vragen via een geautomatiseerd chat programma (hopelijk) beantwoord.

Natuurlijk zijn de lage prijzen ook een reden van het mysterie van SHEIN: hoe kan het dat de kledingstukken zo goedkoop zijn? Dit heeft onder andere te maken met de snelle productie en doordat dit in China (of andere landen van Azië) plaatsvindt.

In Aziatische landen zijn wetten rondom minimum loon erg verschillend met in Nederland. Ook de kosten voor levensonderhoud zijn daar in Euro’s of Dollars goedkoper. Dit betekent dus dat de productie goedkoper is in deze landen.

Ook de oprichter van SHEIN, Chris Xu, is moeilijk op te sporen. In China ontwijkt deze man interviews en journalisten zo veel mogelijk. Dat roept natuurlijk vragen op bij mensen. Toch lijkt het de populariteit van SHEIN niet in de weg te staan. Dagelijks worden wereldwijd namelijk erg veel bestellingen gedaan!

Wist je dat SHEIN in China niet bekend is?
Dit komt doordat SHEIN zich focust op de export naar het buitenland. Dus terwijl in Nederland inmiddels iedere (jonge) vrouw wel weet wat SHEIN is, zijn consumenten in China minder op de hoogte. Of dit in de toekomst gaat veranderen, is nog niet duidelijk.

Is SHEIN betrouwbaar
Via: Pexels Artem Beliaikem

Het snelle productie proces

Bij SHEIN worden nieuwe kledingstukken enorm snel ontworpen en geproduceerd. De tijd van ontwerp tot voltooid product duurt maximaal 3 dagen, geeft SHEIN aan. Dit is een bizar korte tijd, vooral wanneer je het vergelijkt met de gemiddelde duur van het produceren van fast fashion (14 dagen). Duurzame kleding heeft meestal nog een stuk langere productietijd.

Per maand worden er maar liefst 10.000 nieuwe artikelen aan de SHEIN shop toegevoegd. Dankzij het snelle productieproces kan SHEIN iedere nieuwe (micro)trend in de mode namaken en verkopen voor een lage prijs.

Wist je dat SHEIN verboden is in India? India heeft in 2021 bijna 60 Chinese apps verboden gemaakt in het land. Ook SHEIN en bijvoorbeeld TikTok vielen hieronder. De reden voor dit verbod op apps zou zijn dat het mogelijke bedreigingen zijn voor de nationale veiligheid.

Hoe SHEIN zo veel kan produceren

Maar SHEIN was al een groot bedrijf voordat ze online zoveel aandacht kregen. In China zijn veel fabrieken aan SHEIN verbonden, doordat het bedrijf het anders aanpakt dan vele andere bedrijven die van Chinese fabrieken gebruik willen maken: ze betalen op tijd.

Natuurlijk vonden veel fabrieken dit interessant om mee samen te werken. Naast een betaling die op tijd binnen komt, biedt SHEIN nog meer voordelen aan meewerkende fabrieken:

  • Werknemers van de fabrieken krijgen training en ondersteuning, net zoals ze zouden doen bij het eigen personeel.
  • Werknemers worden na 30 dagen betaald in plaats van na 90 dagen.
  • De beste leveranciers kunnen leningen afsluiten om zo snel te kunnen groeien (en nog meer te kunnen leveren aan SHEIN).
  • Ze gebruiken één software voor al deze fabrieken die samenwerken met SHEIN.

Deze software is interessant. Fabrieken die aansluiten bij SHEIN, mogen enkel nog deze software gebruiken. Dit betekent dat ze geen eigen programma mogen hebben waar SHEIN geen inzicht op heeft.

Het zorgt dus voor erg veel transparantie naar SHEIN toe. Deze software wordt een Supply Chain Management of SCM genoemd.

Shein gift card
Via: Shein.nl

Zo is SHEIN aan haar naamsbekendheid gekomen

SHEIN is vooral bekend geworden dankzij social media zoals TikTok en Instagram. Op deze platformen stimuleert SHEIN ook influencers, die over het merk plaatsen in ruil voor gratis kleding of korting. Ook kunnen influencers betaald krijgen voor het posten van content over SHEIN kleding.

Daarnaast werkt het merk regelmatig samen met beroemde mensen zoals Katy Perry, Lil Nas X, Rita Ora of Hailey Bieber. Door de samenwerking met deze beroemdheden aan te gaan, krijgt het merk erg veel aandacht van de fans van deze personen.

FAQ: veel gestelde vragen over SHEIN

Uit welk land komt SHEIN?

SHEIN is opgericht in China door Chris Xu. Tot kort geleden had SHEIN op haar website staan dat het bedrijf opgericht was in de Verenigde Staten.
Dit bleek niet helemaal te kloppen, inmiddels is deze informatie van de website gehaald. De kleding wordt gemaakt en verzonden vanuit China.

Waar zit SHEIN gevestigd?

Op dit moment heeft SHEIN een hoofdkantoor in China. Daarnaast zijn er ook kantoren in België en de Verenigde staten. Warenhuizen van SHEIN zijn over de wereld heen verspreid, jouw bestelling wordt meestal vanuit het dichtstbijzijnde warenhuis verzonden.

Kan ik naar een winkel van SHEIN?

Er is momenteel geen fysieke winkel van SHEIN. Je kunt dus niet naar een SHEIN winkel, de webshop is natuurlijk wel altijd voor je open.

Wordt de kleding van SHEIN gemaakt door kinderarbeid?

SHEIN geeft op haar website aan dat ze zich distantieert van praktijken zoals kinderarbeid. Er is verder geen directe aanwijzing voor kinderarbeid of uitbuiting in de SHEIN-fabrieken. Voor zo ver wij weten is SHEIN hier dus niet schuldig aan.

Wil je meer weten over SHEIN?

Dat komt goed uit! We nemen je graag mee in het aanbod van grote Chinese winkels zoals SHEIN of AliExpress. Zo geven we veel tips voor het kopen van de leukste producten en leggen we je uit hoe verschillende zaken werken bij bijvoorbeeld SHEIN.

Misschien ook interessant voor jou: Is SHEIN betrouwbaar: veilig shoppen of is wegblijven beter?

Lees ook

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen - lees meer